Torna el combat contra el mosquit tigre

La ciutat d'Olot, com passa gairebé a tota la Garrotxa, també ha de fer front a altres plagues com la dels gavians o l'eruga del boix

Una tècnica de l'empresa especialitzada contractada per SIGMA aplica el granulat biològic en un embornal.
Una tècnica de l'empresa especialitzada contractada per SIGMA aplica el granulat biològic en un embornal. | Xavier Borràs.
23 de maig del 2018
Actualitzat a les 19:33h
El batlle d'Olot, Josep Maria Corominas, ha presentat aquest mig matí a la plaça del Rector Ferrer l'inici de la campanya de lluita biològica contra el mosquit tigre (Aedes albopictus), que causa estralls d'ençà fa un temps arreu de la ciutat, de la comarca i de tot el país. L'objectiu de la campanya és aturar-ne la presència a la ciutat i oferir a la ciutadania el coneixement i les accions possibles per ajudar a frenar-ne la proliferació.

El mosquit es va detectar a la ciutat per primera vegada l’any 2013 i des d’aleshores s’han anat realitzant un seguit d’actuacions encaminades a controlar-ne la presència i reduir-ne així les molèsties. Per aquest any s’han previst una sèrie d’actuacions:
  • Aplicació d’un tractament biològic als embornals i altres punts d’acumulació d’aigua dels espais públics de la ciutat per limitar el creixement de larves de mosquit a través d’una empresa especialitzada.
  • Instal·lació d’un punt informatiu, en col·laboració amb el Dipsalut, com ja s’ha anat fent en anys anteriors.
  • Proporcionar als hortolans de la ciutat, de forma gratuïta, tela mosquitera per cobrir els bidons i altres recipients que continguin aigua i puguin actuar com a punt de cria del mosquit. Les persones interessades cal que es dirigeixin al Consorci SIGMA, a la carretera de Riudaura 94 d’Olot. L’any 2016 es va facilitar tela per cobrir 380 bidons, 162 el  2017 i amb el que portem d’any 2018 s’ha repartit tela per cobrir-ne 180 més.
El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora provinent d’Àsia. L’adult té una mida entre 2 i 10 mm, i se'l reconeix pel cos negre i les ratlles blanques al cap, cos i potes. Viu durant l’època de calor, comença a estar actiu a partir del mes de maig i a mesura que avança l’estiu n’augmenta la població, essent els mesos d’agost i setembre quan més molèsties pot causar. Té un radi d’activitat relativament curt, d’uns 200 metres del lloc de cria. Prefereix les zones ombrívoles i és actiu, sobretot, de dia.
 

Quan el producte entra en contacte amb l'aigua als embornals allibera una toxina biològica que elimina les larves del mosquit. Foto: Xavier Borràs.


La presència d’aquest mosquit és molt molesta per l’elevat nombre de picades que provoquen. Ponen entre 80 i 200 ous que, sobretot, dipositen en la paret interna de recipients que contenen aigua, encara que sigui poca. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs d’acumulació d’aigua.

“Cal tenir en compte que gairebé el 90% dels llocs de cria del mosquit tigre es troben a l’àmbit privat com patis, jardins o horts” ha explicat l’alcalde d’Olot, Josep M. Corominas, a la presentació d’aquest matí a la plaça Rector Ferrer, on s’ha pogut veure l’inici del tractaments que es duran a terme.
 
Més plagues a controlar: els gavians argentats i les erugues del boix
 
L’Ajuntament també realitza actuacions en matèria de control de gavians a Olot per evitar l’increment de la població. Una empresa especialitzada aplica la tècnica de punció dels ous durant els primers estadis d’incubació, de manera que no arribin a la desclosa dels polls del gavià argentat (Larus michaellis). S’eviten així també les molèsties pel comportament agressiu dels adults quan neixen les cries. En aquests moments s’està finalitzant la campanya de punció d’ous, que va començar a mitjans d’abril i fins al moment, s’han identificat 18 nius i aquest any s’ha intervingut en 61 ous.
 
Pel que fa a la l’eruga del boix (Cydalima perspectalis), els serveis tècnics d'espais verds de l'Ajuntament d'Olot han identificat novament la seva presència als jardins municipals. S’han iniciat ja les proves pilot per determinar un protocol definit de control d'aquesta plaga, que està en primera generació i totalment estesa, afectant bona part dels boscos de la comarca. El projecte d’investigació que s’està duent a terme des del SIGMA està seguint el seu curs i s’espera obtenir resultats que ajudin a millorar el control de la plaga a nivell larvari. Les proves que s’estan fent consisteixen en el monitoreig de la plaga, l’estudi del cicle biològic a la zona de la Garrotxa, la identificació de depredadors, la cria d’ous per observar possibles parasitoids i la mesura de l’eficiència dels diversos tractaments.
 
Si voleu tenir més informació de com fer front al mosquit tigre o qualsevol de les altres plagues esmentades, poseu-vos en contacte amb el Consorci SIGMA al 972274871.

 
Arxivat a