Un centenar de garrotxins es beneficia del Servei de Teràpia ocupacional i productes de suport

Na Montserrat, una olotina de 90 anys, es mostra molt satisfeta amb les millores que li permeten viure a casa seva amb més autonomia | La Garrotxa és pionera a Catalunya d'aquest el Ripollès i Osona , que es fa conjuntament amb Osona i el Ripollès

La veïna d'Olot de 90 anys, Montserrat Fortet, se sent molt satisfets dels serveis que se li presta.
La veïna d'Olot de 90 anys, Montserrat Fortet, se sent molt satisfets dels serveis que se li presta. | Foto: Xavier Borràs.
22 de maig del 2018
Actualitzat a les 15:19h
El regidor de Benestar Social de l'Ajuntament d'Olot, Pep Berga, i el coordinador del servei de productes de suport i teràpia ocupacional (BAT Osona-Garrotxa-Ripollès), Josep Maria Villegas, han convidat avui els mitjans de comunicació a conèixer na Montserrat Fortet, una olotina de 90 anys –"de tota la vida", diu ella somrient– que continua vivint al seu pis amb un bon grau d'autonomia, en part gràcies als serveis oferts de manera conjunta des del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa.

Aquesta veïna d'Olot té un grau de dependència important, amb una pèrdua d'autonomia important, i ben tranquil·la en la seva cadira especial diu que “mentre pugui vull viure a casa meva que és on estic bé, on tinc tots els meus records, on tinc tota la meva vida”. Per aquestes raons, manifesta Pep Berga, els serveis que se li ofereix li permeten precisament això. Un fet que comparteix la majoria de persones i que els serveis d’ajuda al domicili permeten: retardar tant com sigui possible el fet d’haver de deixar casa teva".

Amb 90 anys, na Montserrat Fortet, és usuària del Servei de Teràpia ocupacional i productes de suport (BAT), com tantes altres persones de la Garrotxa. A casa seva, disposa d'una persona que l'ajuda, d'un caminador adaptat, d'una alça al vàter o d'un tamboret i agafadors a la dutxa o a la cambra que l'ajuden als fets quotidians de cada dia.
 

El regidor de Benestar Social de d'Olot, Pep Berga, i el coordinador del servei ,Josep Maria Villegas han presentat els resultats dels servei. Foto: Xavier Borràs.


El servei cerca treballar en la prevenció

Segons Josep Maria Villegas, "el perfil dels usuaris d’aquest servei, que al llarg de l’any passat s’ha anat mantenint i que, de fet, si es revisen anys anteriors ens està marcant, és, per desgràcia, el d’una persona cada cop més dependent". Villegas adverteix que l'univers a cobrir no arriba encara a tothom. "La implantació és progressiva –afirma– i potser més endavant es podrà treballar en perfils de prevenció", per manera de posar les eines que calgui en cada moment.

La història d'aquest important servei per a les persones es remunta al maig de 2017, quan la Generalitat va presentar públicament amb els consells comarcals de la Garrotxa, del Ripollès i d'Osona el Servei de Teràpia ocupacional i productes de suport  (BAT). Va ser un projecte resultant de la col·laboració entre el Consell Comarcal d’Osona, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i el Consorci de Benestar Social del Ripollès amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i naixia a partir de les necessitats detectades pels professionals de cada territori i amb l’objectiu de millorar l’autonomia, la cura i l’accessibilitat de les persones al seu domicili i de prevenir situacions futures derivades de la discapacitat o la dependència.

Què és el BAT?

L’anomenat BAT és un recurs més d’atenció al domicili del qual disposen persones i famílies en situació de dependència (temporal o permanent). Es treballa de manera coordinada amb professionals d’àmbits social i sanitari per fer la valoració de les necessitats, ajudar a la planificació i facilitar l’accés als productes de suport així com adaptar, si és necessari, l’entorn físic del domicili. Des de la seva posada en marxa, el BAT ha atès 113 persones a la Garrotxa. Això ha suposat un total de 93 productes de suport que s’han facilitat a 49 persones. A més de les persones que han rebut productes de suport, també s’han atès altres usuaris que han necessitat formació o assessorament.

El perfil de la persona beneficiària és el d’una dona (59,53%) de més de 80 anys (60%) i amb un grau elevat de dependència (77,59% de persones amb dependència severa i total). Un 21% dels usuaris pateix demència, un 16,94% patologia cardíaca i un 16,26% amb patologia osteoarticular.

El coordinador del servei de productes de suport i teràpia ocupacional BAT Osona-Garrotxa-Ripollès, Josep Maria Villegas, ha explicat que “el perfil majoritari d’usuari és el d’una persona amb un nivell de dependència cada vegada més elevat”. Segons Villegas, “ens arriben casos amb necessitats importants, casos en què sobretot la demència és d’un dels factors majoritaris, junt amb factors cardiovasculars o articulars”.
 

Una alça per accedir al vàter i facilitar la vida de les persones dependents. Foto: X. B.


El regidor de Benestar Social d’Olot, Pep Berga, ha afirmat que “a mesura que ens anem fent grans cada vegada ens costa fer més les coses de cada dia (perdem autonomia i guanyem en dependència) i l’atenció a la dependència és el servei més important que donem des del Consorci d’Acció Social” ha explicat. Berga ha afegit que “treballem per proporcionar a la nostra gent gran tots els recursos necessaris perquè puguin quedar-se a viure a casa tants anys com sigui possible com és el cas de la Montserrat”.

Com s'hi accedeix?

L’accés al Servei de Teràpia Ocupacional i Productes de Suport es fa a través tant dels professionals del Servei Bàsic d’Atenció Social com a través dels professionals de treball social dels hospitals d’aguts, atenció intermèdia i atenció primària dels territoris a través d’una sol·licitud de servei. En el cas de la nostra comarca, cal dirigir-se a la seu del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, a la Plaça Palau número 6 d’Olot o bé telefonar al 972 26 66 44. També s’hi pot accedir mitjançant les treballadores socials del Hospital i de les àrees bàsiques de salut.

Cadires de roda,cadires de roda i de multifunció, i grues de bipedestació i de sedestació són alguns dels productes de suport que més s’han assignat. El preu per a la seva utilització oscil·la entre els 10 i els 60 euros al mes, segons el tipus de producte que es presta. Però l’assessorament i la informació és gratuïta.
 
"La veritat –diu Pep Berga– és que el servei funciona molt i molt bé. Ara just fa un any que es va posar en funcionament i per això fem avui aquesta compareixença per recordar-ho, perquè encara és un servei poc conegut, i ens agrada molt que la gent el conegui, que sàpiga que en pot disposar i que hi pot accedir o bé ananat a Benestar Social, a Can Castellanes –on es concentren els servis social de la Garrotxa– o bé a través de qualsevol centre de salut."

Segons la memòria del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa de 2017, un 38,64% de les problemàtiques ateses pels serveis socials a la Garrotxa han estat relacionades amb situacions de dependència. Aquesta dada és el resultat dels alts índexs d’envelliment i, especialment, de sobreenvelliment de la comarca. A Catalunya, un 3,02% de la població supera l’edat dels 85 anys, mentre que a la Garrotxa (amb una població total de 56.184 habitants) un 4,3% supera aquesta edat. A aquests valors s’ha d’afegir que 2.952 persones de més de 65 anys i 1.023 persones majors de 85 anys viuen soles. Per aquest motiu, es produeix un increment en la prestació de serveis d’atenció a la dependència en el domicili, com són el servei d’ajuda a domicili (durant el 2017 s’han atès 495 persones, 46 més que al 2016) i el servei de teleassistència (al 2017 hi ha hagut 1.235 aparells públics activats que suposen una cobertura del 10,68% de la població de la Garrotxa més de 65 anys).