Ple d'Olot

ERC vol que es protegeixi els comerços emblemàtics i històrics d'Olot

Des de Calçats Baldiret, amb 184 anys d'història, Anna Barnadas i Josep Quintana proposen una moció per reclamar al ple d'aquest dijous una bateria de mesures per evitar que la capital garrotxina es converteixi en una ciutat impersonal

per Redacció, 22 de maig de 2018 a les 07:49 |
Josep Quintana i Anna Barnadas van presentar la moció a Calçats Baldiret, anb 184 anys d'història. | Marti Albesa.
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Anna Barnadas i Josep Quintana grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l'Ajuntament d'Olot va fer pública ahir a la tarda la moció que presentarà al ple d'aquest pròxim dijous per acatalogar i protegir els comerços històrics i emblemàtics de la capital garrotxina a la més que centenària botiga de calçats de Can Baldiret (1834), al número 3 del carrer de Serra i Ginesta.

Els republicans veuen amb preocupació que per diverses raons, ja sigui per l’extinció automàtica dels contractes , o per altres motius com ara la jubilació dels propietaris, per la difícil conjuntura econòmica, han fet que molts comerços emblemàtics de la ciutat hagin hagut d’abaixar definitivament la persiana o estiguin a punt de fer-ho. De fet, en els darrers anys Olot ha viscut la desaparició d’establiments tan emblemàtics com La Vaca, Can Tenas, El Coco, El Central, entre d'altres, i el patrimoni material i immaterial que representaven són exemples d’aquesta progressiva desaparició, per cert també relacionada amb la degradació del barri vell de la ciutat


Per a ERC l’encant d’una ciutat es defineix per múltiples factors i elements diversos: els equipaments, la cultura, la història, el patrimoni o la qualitat de vida en són alguns exemples. Encant pels de fora, que venen a visitar-nos i contribueixen a generar riquesa;però sobretot un encant pels de dins,que veuen en la seva ciutat un lloc amable i acollidor on viure.
També, resideix en el patrimoni immaterial, la memòria col·lectiva, les relacions humanes que s’hi teixeixen i que contribueixen a enfortir els vincles comunitaris; però també resideix en la fesomia urbana, els seus carrers, les seves places, els seus monuments i també, entrant ja en el tema de la present moció, en els seus comerços i els seus establiments més històrics i emblemàtics.


El sentit de la moció pretén proposar una bateria de mesures per evitar que Olot es converteixi en una ciutat impersonal i mantingui la seva autenticitat pel que fa a l’àmbit dels seus comerços emblemàtics, en relació al valor afegit que representen per a la fesomia urbana de la ciutat i per a la memòria col·lectiva dels olotins.
 

Les espardenyes de Calçats Baldiret, tacte i flaire de la història i la memòria de centenars de peus arreu de Catalunya i del món Foto: Martí Albesa.


Les propostes de la moció

Es tractaria, doncs, de:

 1. Confeccionar un pla de protecció dels comerços emblemàtics d'Olot que estableixi prèviament la definició de comerç emblemàtic, històric, així com les diferents categories de protecció, atenent a criteris d’antiguitat, de cultura, d’arquitectura , elements artístics i històrics i paisatge urbà i/o de naturalesa de l’activitat.

 2. Catalogar dins del POUM els establiments o elements d'aquests que cal protegir i elaborar una guia dels comerços emblemàtics d'Olot que generi valor afegit a l’eix comercial olotí.

 3. Oferir ajudes fiscals als comerços catalogats com a emblemàtics, depenent de la categoria de protecció, iniciar una campanya de subvenció de fins al 50% de la quota de l’IBI segons la categoria de protecció de l’establiment.

 4. Oferir serveis d’atenció i assessorament específics per als comerços catalogats com a emblemàtics històrics

 5. Establir protocols d’actuació, amb l’objectiu d’aconseguir que es mantingui l’establiment, en cas que algun comerç catalogat com a emblemàtic corri el perill de tancar per motius vinculats a l’evolució econòmica del negoci associada a la naturalesa de l’activitat o a la jubilació o voluntat dels propietaris.
 

 

Participació