ERC vol que es protegeixi els comerços emblemàtics i històrics d'Olot

Des de Calçats Baldiret, amb 184 anys d'història, Anna Barnadas i Josep Quintana proposen una moció per reclamar al ple d'aquest dijous una bateria de mesures per evitar que la capital garrotxina es converteixi en una ciutat impersonal

Josep Quintana i Anna Barnadas van presentar la moció a Calçats Baldiret, anb 184 anys d'història.
Josep Quintana i Anna Barnadas van presentar la moció a Calçats Baldiret, anb 184 anys d'història. | Marti Albesa.
Redacció
22 de maig del 2018
Actualitzat a les 8:15h
Anna Barnadas i Josep Quintana grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l'Ajuntament d'Olot va fer pública ahir a la tarda la moció que presentarà al ple d'aquest pròxim dijous per acatalogar i protegir els comerços històrics i emblemàtics de la capital garrotxina a la més que centenària botiga de calçats de Can Baldiret (1834), al número 3 del carrer de Serra i Ginesta.

Els republicans veuen amb preocupació que per diverses raons, ja sigui per l’extinció automàtica dels contractes , o per altres motius com ara la jubilació dels propietaris, per la difícil conjuntura econòmica, han fet que molts comerços emblemàtics de la ciutat hagin hagut d’abaixar definitivament la persiana o estiguin a punt de fer-ho. De fet, en els darrers anys Olot ha viscut la desaparició d’establiments tan emblemàtics com La Vaca, Can Tenas, El Coco, El Central, entre d'altres, i el patrimoni material i immaterial que representaven són exemples d’aquesta progressiva desaparició, per cert també relacionada amb la degradació del barri vell de la ciutat

Per a ERC l’encant d’una ciutat es defineix per múltiples factors i elements diversos: els equipaments, la cultura, la història, el patrimoni o la qualitat de vida en són alguns exemples. Encant pels de fora, que venen a visitar-nos i contribueixen a generar riquesa;però sobretot un encant pels de dins,que veuen en la seva ciutat un lloc amable i acollidor on viure.
També, resideix en el patrimoni immaterial, la memòria col·lectiva, les relacions humanes que s’hi teixeixen i que contribueixen a enfortir els vincles comunitaris; però també resideix en la fesomia urbana, els seus carrers, les seves places, els seus monuments i també, entrant ja en el tema de la present moció, en els seus comerços i els seus establiments més històrics i emblemàtics.

El sentit de la moció pretén proposar una bateria de mesures per evitar que Olot es converteixi en una ciutat impersonal i mantingui la seva autenticitat pel que fa a l’àmbit dels seus comerços emblemàtics, en relació al valor afegit que representen per a la fesomia urbana de la ciutat i per a la memòria col·lectiva dels olotins.
 

Les espardenyes de Calçats Baldiret, tacte i flaire de la història i la memòria de centenars de peus arreu de Catalunya i del món Foto: Martí Albesa.


Les propostes de la moció

Es tractaria, doncs, de:

 1. Confeccionar un pla de protecció dels comerços emblemàtics d'Olot que estableixi prèviament la definició de comerç emblemàtic, històric, així com les diferents categories de protecció, atenent a criteris d’antiguitat, de cultura, d’arquitectura , elements artístics i històrics i paisatge urbà i/o de naturalesa de l’activitat.

 2. Catalogar dins del POUM els establiments o elements d'aquests que cal protegir i elaborar una guia dels comerços emblemàtics d'Olot que generi valor afegit a l’eix comercial olotí.

 3. Oferir ajudes fiscals als comerços catalogats com a emblemàtics, depenent de la categoria de protecció, iniciar una campanya de subvenció de fins al 50% de la quota de l’IBI segons la categoria de protecció de l’establiment.

 4. Oferir serveis d’atenció i assessorament específics per als comerços catalogats com a emblemàtics històrics

 5. Establir protocols d’actuació, amb l’objectiu d’aconseguir que es mantingui l’establiment, en cas que algun comerç catalogat com a emblemàtic corri el perill de tancar per motius vinculats a l’evolució econòmica del negoci associada a la naturalesa de l’activitat o a la jubilació o voluntat dels propietaris.
 
Arxivat a