La CUP engreixa màquines de cara a les eleccions municipals de 2019 a Olot

Des d'aquest divendres, en què presentarà el cicle "Construïm sobiranies" a l'Hospici, tractarà d'incorporar al programa electoral les propostes sorgides del debat participatiu que s'allargarà fins al 15 de desembre d'enguany

El regidor de la CUP, Raül Massanella, ha presentat el cicle aquest dimarts a la seu de la CUP Olot.
El regidor de la CUP, Raül Massanella, ha presentat el cicle aquest dimarts a la seu de la CUP Olot. | Martí Albesa.
15 de maig del 2018
Actualitzat el 07 de juny a la 13:14h
Les propostes realitzables que sorgeixin de la participació popular en el cicle "Construïm sobiranies" –que es presentarà aquest divendres, 18 de maig, a les 20:00 h a la sala d'actes de l'Hospici d'Olot–, seran la base per a bastir el programa electoral de la CUP a la capital garrotxina i, per extensió a tota la comarca.

Segons Raül Massanella, recentment incorporat com a regidor a l'equip del grup municipal de la formació anticapitalista a l'Ajuntament d'Olot, el cicle s'ha pensat per avançar cap a la República, tot obrint espais temàtics de debat, de propostes i de transformació al voltant del concepte de sobirania, que ha estat segrestat del domini públic per la intervenció privada. Per a Massanella el terme "sobirania" ha estat grapejat per massa discursos diferents amb la intenció de dir coses a vegades oposades.

Fins al mes de desembre d'enguany es faran fins a set intervencions a l'entorn de diverses sobiranies per manera de posar-hi llum: la popular, la residencial i de l'espai públic, l'econòmica i productiva, l'energètica, l'educativa i cultural, i la reproductiva i de cures.
 

Un dels cartell de promoció del cicle «Construïm sobiranies» que s'inicia aquest divendres. Foto: Martí Albesa.


Per bé que el concepte de sobirania està molt en boca de tothom –especialment d'algunes forces polítiques, anomenades "progressistes–, s'ha convertit en un exemple de significant que s'ha buidat de contingut. Per això, des de la CUP –més encara amb les circumstàncies històriques que es viuen actualment de confrontació amb el règim espanyol del '78– volen convidar la gent a participar d'una proposta que defineixi la sobirania, les sobiranies, i expliqui com es poden construir alternatives transformadores i realitzables en l'entorn local. Durant el cicle, doncs, es tractarà de fer una exposició de cada sobirania –a càrrec de persones expertes– i, després, a partir del debat i de les propostes que en sorgeixin, bastir un referent programàtic de cara als comicis municipals de 2019.

De primer, aquest divendres, doncs, el cicle s'iniciarà amb una conferència que presentarà el marc en què es produirà, és a dir, la definició de les diverses sobiranies existents, que anirà a càrrec de Iolanda Fresnillo, sociòloga i activista social; també hi serà Xavi  Pellicer, de la Crida per Sabadell, que van organitzar un cicle semblant com a resposta transformadora a les  polltlques que s'estaven duent a terme a la seva  ciutat.  Aquesta  primera  activitat serà  aquest divendres, 18 de maig, a les 8 del vespre, a la sala d'actes de l'Hospici, com ja s'ha esmentat.
 
Llavors, i una vegada al mes, s'anirà desplegant el cicle en forma de matinals de debat i propostes en diferents dissabtes. Així, el 9 de juny, al Casal de Barri dels Cassés, es treballarà la sobirania popular amb la col·laboració de Judit Font, professora de treball social de la UdG i dinamitzadora del Casal 9 Barris de Barcelona i el Casal Popular de la Coma Cros de Salt; en Quim Brugué, catedràtic de ciència política de la UdG, i l'Èrika Zarate, representant de Resilience Earth, que explicarà els processos participatius que es duen a terme a la ciutat d'Olot.
 
La segona matinal serà el dissabte, 14 de juliol, a la sala d'actes de l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa, en què es treballarà la sobirania residencial i de l'espai públic,en companyia de  Guillem Fernàndez, de Coop57 i expert en polítiques públiques d'habitatge; la cooperativa Sostre Cívic que explicarà els seus projectes de masoveries urbanes i cooperatives d'ús compartit –com el projecte que es du a terme actualment a Calonge–, i Glòria Rubio, regidora d'habitatge de Sabadell.
 
La resta  del calendari serà el següent (encara pendents de confirmar els ponents):
 
Dissabte, 22 de setembre. Sob1ran1a econom1ca I productiva. Al casal de les Fonts.
Dissabte, 20 d'octubre. Sobirania energètica. Al casal de Sant Roc.
Dissabte, 17 de novembre. Sobirania educativa i cultural. Al casal de Sant Miquel.
Dissabte, 15 de desembre. Sobirania reproductiva i de cures. Al casal de Bonavista.

Totes les informacions pertinents, propostes i debats es penjaran al web decidimolot.cat.
 
Arxivat a