La Junta de Portaveus de l'Ajuntament d'Olot rebutja la sentència de la Manada

El batlle, Josep M. Corominas, l'ha convocada de forma urgent i extraordinària per a exigir «l’abolició del supòsit d’abús sexual del Codi Penal que afavoreix la impunitat dels delictes i atempta contra la seguretat i els drets de les dones»

La Junta de Portaveus en ple aquest matí. D'esquerra a dreta: Mireia Tresserras (CUP), Anna Barnadas (ERC), Pep Berga (PDECat), Josep M. Corominas (batlle), Josep Guix (PSC) i Xavier Garcia (OEC).
La Junta de Portaveus en ple aquest matí. D'esquerra a dreta: Mireia Tresserras (CUP), Anna Barnadas (ERC), Pep Berga (PDECat), Josep M. Corominas (batlle), Josep Guix (PSC) i Xavier Garcia (OEC). | @olotuit.
Redacció
28 d'abril del 2018
Actualitzat a les 11:26h
La Junta de Portaveus de l’Ajuntament d’Olot s’ha reunit aquest dissabte al matí per rebutjar la sentència del cas de la Manada. L’alcalde Josep M. Corominas i els portaveus dels diferents grups han manifestat la condemna a la sentència judicial de l’Audiència Provincial de Navarra feta pública aquest dijous.

Els representants de totes les formacions han donat suport al manifest en què han expressat “el rebuig i la indignació per la sentència, exigim l’abolició del supòsit d’abús sexual del Codi Penal que afavoreix la impunitat dels delictes i atempta contra la seguretat i els drets de les dones”.

En el text també es reclama “el valor de l’expressió afirmativa del consentiment de les dones per a mantenir relacions sexuals. Només Sí és Sí. Quan no es dóna consentiment de forma explícita per mantenir relacions sexuals, és delicte” i es dóna “suport a les concentracions dels moviments feministes en contra d’aquesta sentència judicial”.

Comunicat de la Junta de Portaveus de l'Ajuntament d'Olot

Aquest dijous 26 d’abril l’Audiència Provincial de Navarra ha dictat la sentència sobre el cas de la violació múltiple que 5 homes van perpetrar contra una noia durant els Sanfermines del 2016. La sentència aplica el delicte d’abús sexual i condemna els agressors a només 9 anys de presó, en considerar que els integrants de la Manada són culpables d’abús, però no d’agressió sexual. Tot i que aquest delicte reconeix que és un acte contra la llibertat sexual, nega que hi hagi hagut violència ni intimidació, una consideració jurídica aberrant pròpia d’una justícia amb un fort component patriarcal.

La sentència ha causat una enorme indignació i rebuig social que es va manifestar el mateix dijous a la tarda amb concentracions convocades arreu de l’Estat, també a Olot.

Condemnar amb un delicte d’abús el que va ser una violació múltiple de cinc homes contra una dona, posar en qüestió la no expressió del consentiment a mantenir relacions sexuals, negar que aquest fet no impliqui intimidació ni violència o qüestionar la credibilitat de la dona víctima d’una agressió sexual són fets que situen la resolució judicial com un acte contrari a la defensa dels drets humans de les dones i que emeten un missatge social clarament perillós. Si la justícia no pot protegir els drets de les dones davant una xacra com les violències masclistes, el missatge vers les dones és d’absolut descrèdit del sistema judicial. I el que és pitjor, fomenta la idea que la responsabilitat davant de les agressions sexuals recau en les dones, banalitza les violències sexuals i afavoreix la impunitat dels delictes.

El Codi Penal tipifica els delictes d’abús sexual i agressió sexual de forma diferenciada i aquesta és la perversió d’origen que ha propiciat aquesta aberrant sentència. Si la justícia ha de considerar com a fets rellevants davant d’una violació que no oferir resistència o no haver dit no és consentir ser violada, quin és el missatge que estem donant a les dones i nenes? 

Per tot això, la Junta de Portaveus de l’Ajuntament d’Olot s’ha reunit de forma extraordinària per acordar el següent:

Expressem el rebuig i la indignació per la sentència del cas de La Manada.
Exigim l’abolició del supòsit d’abús sexual del Codi Penal que afavoreix la impunitat dels delictes i atempta contra la seguretat i els drets de les dones.
Reclamem el valor de l’expressió afirmativa del consentiment de les dones per a mantenir relacions sexuals. Només Sí és Sí. Quan no es dona consentiment de forma explícita per mantenir relacions sexuals, és delicte.
Donem suport a les concentracions dels moviments feministes en contra d’aquesta sentència judicial. Diguin el que diguin, és violació!

 
Arxivat a