Cap de setmana amb el XXVII Cornamusam renovat a Olot

Enguany hi haurà més indrets d'escolta, artistes, participació i tallers

Joan Josep Mayans, antic membre d'El Til·ler; Àlvar Borrell, membre de l'actual El Til·ler, i Lluís Riera de Cacau Pastisseria, durant la presentació del Cornamusam.
Joan Josep Mayans, antic membre d'El Til·ler; Àlvar Borrell, membre de l'actual El Til·ler, i Lluís Riera de Cacau Pastisseria, durant la presentació del Cornamusam. | Xavier Borràs.
25 de maig del 2018
Actualitzat a la 13:10h


Aquest cap de setmana del 25 i el 26 de maig arriba a Olot la nova edició del Cornamusam, el Festival Internacional de la Cornamusa que, aquest 2018, incorpora algunes novetats importants. La primera és el canvi en els organitzadors del festival. Després de 24 edicions a càrrec de l’Associació de Cultura Popular de la Garrotxa, El Til·ler, i de 2 a càrrec de l’Institut de Cultura d’Olot, ara n’assumeix l’organització una associació El Til·ler renovada, formada per un grup de joves que prenen el relleu.

 

Motlle de la cabreta, la icona del Cornamusam, que servirà per fer les xocoaltines de Lluís Riera, del Cacau. Foto: Xavier Borràs.

La presentació que es va fer el passat 27 d'abril, va anar a càrrec de Joan Josep Mayans, antic membre d'El Til·ler; Àlvar Borrell, membre de l'actual El Til·ler, i Lluís Riera de Cacau Pastisseria, que ha mostrat en primícia la figura de fang que servirà per a fer un motlle amb què es faran unes xocolatines, el benefici de la venda de les quals servirà, també, per a sostenir l'organització de l'esdeveniment. També, a la terrassa de Can Trincheria, els músics Adrià Batlle i Arnau Brosa van oferir als presents dues peces, una de les quals El ball del porc i el xai, podeu veure en el vídeo de més amunt.

Mayans va fer una mica d'història, des dels inicis el juliol de 1992, fins al decaïment, ara fatres anys, quan se'n va fer càrrec l'Institut de Cultura d'Olot. De fet, se'ls va acudir en aquella època de revifalla de la música tradicional arreu del país, que la Garrotxa també hi podia ser i van optar pel sac de gemecs i les cornamuses, no pas perquè fos un instrument tradicional a la Garrotxa, sinó perquè era l'instrument principal d'El Til·ler en aquella època. Més tard va venir la figura de la Cabreta, que representa el Cornamusam, l'animal amb la pell del qual es fan les cornamuses.

Més novetats

La segona novetat és conseqüència de la primera. El nou El Til·ler aposta per adaptar el Cornamusam als nous temps i convertir-lo en un festival del segle XXI, incorporant nous recorreguts, noves activitats i, sobretot, una nova filosofia a aquest festival referent de la música popular del darrer quart de segle al nostre país.

La nova data de celebració del festival és la tercera novetat que s’ha presentat. Aquest 2018, el festival se celebra divendres 25 i el dissabte 26 de maig. La nova organització també és la responsable de la creació del grup musical RSK!, amb més de 30 músics confirmats. És un conjunt format expressament per a l’ocasió per músics locals vinculats a la música tradicional i al Cornamusam, per crear una macro-cobla de ministrers.

Enguany els principals noms del programa són Riu, principal grup de l'escena folk catalana; els mallorquins Boc, un conjunt amb influències del metal i l'ska, i Marcel Casellas, que portarà a terme una sessió de música electrònica amb el so dels sacs de Cesc Sans i Jordi Vallverdú, Xufu.
 

La Cabreta és la icona del Cornamusam. Foto: @cornamusam


Hi ha coses, però, que pel seu encert es mantenen inamovibles en el festival i el representen com una icona. És el cas de la Cabreta, un element de la faràndula olotina que s’ha convertit en imprescindible; l'obertura del festival amb la tocada d'inici al balcó dels espants, i el logotip, que tot i el pas del temps, no ha perdut frescor ni originalitat. Finalment, les xarxes socials i una nova pàgina web, acabaran de donar impuls a un festival consolidat però que es reinventa.

En aquest vincle podeu veure el programa de divendres 25 i dissabte 26 de maig. Les són a la venda (per als dos espectacles de la Sala El Torín) des del passat 7 de maig. La resta d'espectacles i accions seran de franc.
Arxivat a