L'Hospital d'Olot ja empra els primers catèters venosos dirigits per ecografia

L’equip d'infermeria és el responsable de realitzar aquesta tècnica amb el suport d’un ecògraf que permet visualitzar una vena més profunda i utilitzar una agulla de punció més fina | La tècnica, que és menys agressiva, millora la qualitat de vida dels pacients i minva el dolor i el risc de complicacions

La tècnica necessita de l’ús d’un ecògraf per localitzar correctament i amb menys invasió la vena.
La tècnica necessita de l’ús d’un ecògraf per localitzar correctament i amb menys invasió la vena. | @hospiolot.
Redacció
27 d'abril del 2018
Actualitzat a les 10:27h
Les infermeres de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa van col·locar, a finals del 2017, els primers catèters venosos ecoguiats.

La utilització de la tècnica ecoguiada permet visualitzar les venes més profundes, que a la vegada són les més segures per a la col·locació d’un catèter venós. El risc d’infeccions i complicacions és menor, ja que permet veure i escollir la vena de calibre més adequat. A més, la realització d’aquesta tècnica a les unitats d’hospitalització o a l’Hospital de Dia Mèdic-Quirúrgic i Oncològic evita desplaçaments a quiròfan i, en alguns casos, s’estalvia fer plaques de comprovació a radiologia i, per tant, sotmetre els pacients a la radiació.

La tècnica necessita de l’ús d’un ecògraf per localitzar correctament i amb menys invasió la vena, d’aquesta manera és més senzill i ràpid trobar una vena més profunda i d’un calibre més adequat. Fins ara, l’ecògraf era d’ús exclusiu del personal mèdic, i amb la incorporació d’aquesta tècnica l’equip infermer també en fa ús.

Els tractaments antibiòtics de llarga durada o l’alimentació en vena són alguns dels casos en què a l’Hospital d’Olot s’ha pogut utilitzar aquesta tècnica. Des de finals del 2017 s’ha utilitzat en uns 25 casos i es preveu augmentar-ne la xifra.

Aquesta prestació de servei no només es fa a pacients hospitalitzats, sinó que també es realitza la col·locació del catèter a Hospital de Dia Mèdic-Quirúrgic. A diferència d’altres hospitals, a l’Hospital d’Olot no s’ha creat un equip únic per col·locar aquests catèters, sinó que la formació s’ha obert a totes les infermeres i la majoria estan formades per realitzar-la.
 
Tractaments oncològics

Des dels inicis de la realització de tractaments oncològics a l’Hospital d’Olot, a finals del 2015, l’equip infermer de la unitat ja havia col·locat de manera puntual algun catèter venós dirigit per ecografia. Tot i així, la formació per a la globalitat d’infermeres i l’adopció d’aquesta tècnica com una eina més en l’engranatge del centre no ha arribat fins a finals d’aquest 2017.
L’Hospital de Dia Oncològic, que neix gràcies a la infraestructura del nou hospital, va realitzar aquest 2017 541 sessions d’oncologia, un 23% més que el 2016.