Donació d'obres de l'artesà Sadurní Brunet a la ciutat d'Olot

Entre d'altres elements destacables, cal comptar amb la maqueta a escala de l'altar major que construiria entre els anys 1918 i 1919 a l'església de Santa Eulàlia, a Begudà

Vista frontal de la casa Pons i Tusquets en procés de construcció, 1917.
Vista frontal de la casa Pons i Tusquets en procés de construcció, 1917. | ACGAX. Fons Sadurní Brunet Pi.
Redacció
27 d'abril del 2018
Actualitzat a les 10:35h
Amb motiu de l'exposició dedicada a l'artesà Sadurní Brunet Pi, la seva família ha fet donació a la ciutat d'Olot de diferents obres derivades de les seves múltiples activitats creatives i professionals, tal com van fer saber ahir el regidor de Cultura, Pep Berga, i David Santaeulària, comissari de l'exposició que el 19 de maig s'inaugurarà al Museu.

Alguns dels elements més destacables d'aquest donació són la maqueta a escala de l'altar major que construiria entre els anys 1918 i 1919 a l'església de Santa Eulàlia, a Begudà; la sèrie de figures i casetes de pessebre originals i la maqueta de l'escenari d'un teatre, entre d'altres. La donació complementa la que el seu fill, Jordi Brunet Forasté, va fer l'any 2006 a l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa, constituïda per 3.800 imatges i 1.220 dibuixos. Tot aquest fons ha servit per articular un projecte d'investigació del qual es deriven dues exposicions, un llibret i una pàgina web que recull i amplia tots els continguts.
 

El regidor de Cultura, Pep Berga, ha presentat la donació d’obres de Sadurní Brunet Pi amb David Santaeulària, comissari de l'exposició que el 19 de maig s'inaugurarà al Museu. Foto: @olotuit.


Les dues donacions permeten conèixer la trajectòria d'un creador polivalent a partir de material inèdit: dibuixos i fotografies d'elevat interès artístic que són, alhora, valuosos testimonis històrics d'indrets, edificis i personatges. N'és un bon exemple l'esmentada maqueta  de l'altar major  de Begudà, la qual,juntament amb les fotografies que va fer un cop enllestida la peça i durant la seva consagració, permeten documentar un element de valor patrimonial, artístic i simbòlic que va desaparèixer durant la Guerra Civil.
 
Sadurní Brunet Pi (Vallirana, 1886- Olot, 1958) va ser un prolífic i polifacètic artesà que va desplegar el seu màxim talent creatiu durant l'etapa d'efervescència constructiva modernista, decorant i complementant obres signades per arquitectes de renom com Alfred Paluzie, Albert Blasco, Rafael Masó, Joaquim Bassegoda, etc. Així mateix, també va dissenyar comerços, va reformar cases i es va acomodar a encàrrecs ben diversificats per continuar guanyant-se la vida, ja fos com a marbrista que feia làpides i monuments funeraris o com a restaurador d'altars i nombroses esglésies de la Garrotxa i de !'Empordà, entre d'altres.

Properament, l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa presentarà a la seva sala d'actes
una selecció de retrats de Sadurní Brunet, una de les facetes del vessant fotogràfic de l'autor. Aquesta mostra serà una extensió de l'exposició Sadurní Brunet: interiorista, dissenyador, fotògraf i constructor de cie/os, que s'inaugurarà el 19 de maig, a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa, i que tractarà de forma integral tota la seva producció.