L'Institut La Garrotxa manté les xifres de plena inserció laboral i formativa dels graduats en FP

Només el 7% dels alumnes continua cercant feina, un percentatge que se situa en valors similars als dos darrers anys

Alumnes d'un dels cicles treballant un dels projectes d'innovació dins el programa Innova-FP.
Alumnes d'un dels cicles treballant un dels projectes d'innovació dins el programa Innova-FP. | Monmar Comunicació.
Redacció
26 d'abril del 2018
Actualitzat a les 11:20h
L'Institut La Garrotxa d'Olot manté les xifres de plena inserció laboral i formativa dels seus estudiants de FP. L'informe sobre inserció que elabora el centre anualment entre els alumnes graduats de Formació Professional reflecteix que, un any després de finalitzar els estudis, prop de la totalitat o bé ja treballen o segueixen formant- se. Només el 7% dels alumnes està buscant feina, un percentatge que se situa en valors similars als dos últims anys i que és inferior a les dades generals d’atur a Catalunya (12,63% a desembre de 2017) i contrasta amb l'alta desocupació dels joves d’entre 16 i 24 anys, que és del 28,95%.
 
L'informe, confeccionat amb les dades d'una enquesta feta entre els alumnes de FP sis mesos després d’haver acabat els seus estudis, posa de manifest que el 48% dels graduats en FP (66% en el cas de graus superiors) ha trobat feina mentre que el 18% combina estudis i treball i el 27% continua estudiant. Entre els alumnes que treballen, la majoria ho fan amb contracte temporal (71%) i fins a un 55% rep un sou net d'entre 1.200  i 1.500 euros, un percentatge força més alt que el 13% del curs passat. A més, fins a un 77% admeten que els estudis els ha facilitat l'obtenció d'una feina i un 79% consideren que aquesta està relacionada amb el cicle que van estudiar.
 
L'anàlisi de la matriculació dels últims anys denota una tendència a l’alça en el nombre de matrícules en la quinzena de cicles de grau mitjà i superior que imparteix l’institut, un fet que aquest curs s'ha traduït en 511 alumnes matriculats. Malgrat tot, "el nombre de titulats en FP és clarament insuficient per cobrir les demandes del mercat laboral", com manifesta Jordi Antiga, director de l'Institut La Garrotxa. El passat curs la borsa de treball del centre va rebre un total de 156 demandes d’empreses per incorporar titulats a les seves plantilles. L'estudi, que ha comptat amb la participació de 152 joves de la promoció de l’any 2017, destaca l’augment d’alumnes que hi ha hagut als graus superiors, un fet que s'explica en part per la via d’accés directa oberta el curs passat.

Aposta per la formació en empreses

L'informe constata l'aposta de l'institut per facilitar la formació dels seus alumnes a les empreses i xifra en més de 300 els convenis de Formació en Centres de Treball signats el passat curs amb un total de 144 empreses i entitats dels diferents sectors, majoritàriament de la Garrotxa, però també d’altres indrets de Catalunya; també amb països de La Unió Europea mitjançant el programa Erasmus+. Per altra banda, a través dels quatre cicles d'FP dual que imparteix el centre va formar mig centenar d'alumnes en convenis establerts amb 44 empreses. En aquesta modalitat, els alumnes passen moltes més hores a l’empresa fent formació amb un contracte laboral o una beca salari durant el segon any.
 
Mobilitat internacional

Des de fa anys, l’Institut La Garrotxa participa en programes de mobilitat internacional per tal que els seus estudiants de FP realitzin pràctiques en empreses a l’estranger. Una iniciativa que té "una gran acollida entre els alumnes de FP i les seves famílies" i que es tradueix en "una millora significativa de l'ocupabilitat", com explica Carme Espuña, sotsdirectora del centre. Aquest estiu, 16 alumnes realitzaran estades a l’estranger en el marc del programa Erasmus+ a països com França, Irlanda, Alemanya, Suècia i el Regne Unit. En el marc del mateix programa, una desena de professors de FP realitzaran una estada a l’estranger per perfeccionar l'anglès i aprendre diferents mètodes de treball en empreses o institut.
 
Formació contínua a l’Institut La Garrotxa

Aquest any, l'institut ha pogut reprendre els programes de formació contínua que inclouen l'ensenyament de matèries molt diverses, com anglès, el programa Autocad, soldadura, etc, organitzats per la Fundació Paco Puerto. A més, l’institut és seu de formacions del sector agrari, de jardineria i paisatgisme i participa en la seva organització. Per altra banda, també ofereix formació a mida a les empreses i hi col·labora a través del programa INNOVAFP d’Innovació i Transferència del Coneixement i en la canalització d’ofertes laborals a través de la borsa de treball.
 

Imatge exterior de la façana principal de l'Institut La Garrotxa des del pati. Foto: Monmar Comunicació.

 
Sobre l'Institut La Garrotxa

L'Institut La Garrotxa és un centre públic d'ensenyament creat l’any 1974 i que compta amb una oferta formativa molt àmplia que inclou Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà i Grau Superior. Destaca per haver tirat endavant projectes d'innovació amb empreses de la comarca i per haver rebut diferents guardons que corroboren la qualitat de la seva formació. Forma part del projecte Xarxa de Qualitat i Millora Contínua del Departament d'Educació i compta amb el Certificat ISO 9001: 2008. Disposa, a més, de la carta Erasmus ampliada que permet realitzar la formació en centres de treball a l'estranger.