El ple d'Olot aprova convertir la plaça del Teatre en plaça de l'U d'Octubre de 2017

També s'acorda per unanimitat convalidar el Pla de mobilització d'habitatges buits, amb renys del batlle Mia Corominas a la CUP inclosos

El batlle d'Olot, Josep M. Corominas, ha renyat en el ple d'avui la regidora de la CUP Mireia Tresserras.
El batlle d'Olot, Josep M. Corominas, ha renyat en el ple d'avui la regidora de la CUP Mireia Tresserras. | Martí Albesa.
20 d'abril del 2018
Actualitzat a les 9:22h
El ple d'Olot, que ha començat avui a les 16:00 h, ha estat gairebé de tràmit, de dues hores i escaig escasses, bàsicament perquè a les set de la tarda tothom volia ser a la inauguració a l'Hotel Riu Fluvià de la desena edició del festival de dansa Sismògraf –molt especialment el regidor de Cultura, Pep Berga, que en la sessió d'avui ha estat de comentaris breus i escarits.

Nomenclàtor: de la plaça U d'Octubre de 2017 al nou carrer de Joan Agustí Surroca

Per unanimitat el ple ha aprovat convertir la plaça del Teatre en la plaça U d'Octubre de 2017, en referència al dia primer d'octubre de l'any passat, la data del referèndum d'independència de Catalunya que va portar a la posterior proclamació de la República catalana. El lloc triat ha estat fruit del consens, ja que,com ha recordat el grup municipal d'Esquerra Republicana ells estaven més d'acord a canviar el nom de l'avinguda dels Reis Catòlics. Aquest espai públic es troba situat entre el passeig d'en Blay, el carrer dels Dolors i els carrers de Sant Ferriol i de Sant Rafael, és a dir, just darrere del Teatre Principal d'Olot, un lloc cèntric i de pas obligat per a molts vianants. Ben aviat s'anunciarà l'acte públic d'inauguració d'aquesta nova plaça.

També, s'ha acordat donar nom al carrer situat al barri de Sant Miquel que és perpendicular a l'avinguda Girona i al carrer de Sant Miquel i paral·lel al carrer Josep Soler i que rebrà el nom de Joan Agustí Surroca, conegut com Gridó, i que va ser qui va portar la llum elèctrica a Olot, tot aprofitant un salt d'aigua a Castellfollit de la Roca, on era nat, o l'obertura d'un camí a la vall del Riu fins a Sadernes, que avui és la carretera que tothom coneix.

Igualment, s'ha aprovat donar continuïtat al nom del carrer Remences a la prolongació d'aquest carrer, situat al barri de Sant Miquel, perpendicular a l'avinguda Rei Jaume II.

El PSC, en boca del seu portaveu, Josep Guix, s'ha abstingut perquè, tot i respectar la gent que va votar i el civisme que hi va haver, no estan d'acord amb l'opció política que representa el nom de la nova plaça del Teatre.
 

La regidora de la CUP, Mireia Tresserras, durant una de les intervencions al pla d'avui. Foto: Martí Albesa.


El batlle a la CUP: "Mal si fem, mal si no fem"

Només el punt sobre la convalidació del Pla per a la mobilització d'habitatges buits i el programa d'inspeccions consegüent ha fet saltar el batlle d'Olot davant la reiterada sonsònia de la CUP en el sentit que no es fa prou accions: no hi ha calendari, no sabem amb quins recursos es compta ni amb quin personal…, i ha tornat a reclamar una reunió de la Taula d'Habitatge per abordar aquests temes.

"Mal si es fa, mal si no fa", li ha etzibat Josep M. Corominas a Mireia Tresserras. Per bé que el punt s'ha aprovat per unanimitat, el batlle li ha dit a la cupaire que presenti alguna de les expropiacions que hagi fet la CUP en algun dels ajuntaments on manen. "No deixi passar tants de plens per després venir a reclamar que no fem res", ha afegit Corominas.

El regidor Jordi Alcalde s'ha encarregat de destacar en l'explicació del Pla que dels 103 pisos buits comptabilitzats a Olot pel Departament d'Habitatge de la Generalitat, 11 ja compten amb cèdula d'habitabilitat i, per tant, ja poden ser mobilitzats perquè puguin ser posats a lloguer social, amb què Olot serà pionera en aquest tipus de projecte, per damunt de la ciutat de Barcelona –on els comuns només n'han aconseguit mobilitzar cinc– o d'altres pobles i ciutats que no han pogut tirar endavant projectes semblants precisament perquè no havien fet un Pla com que s'ha convalidat avui a la capital de la Garrotxa.

"No s'hi val a fer brames falses", ha exclamat el batlle per concloure.

El ple d'aquest dijous també va aprovar sengles mocions: per la llibertat dels presos polítics catalans, el retorns del exiliats i la denúncia de la deriva antidemocràtica i autoritària de l'Estat espanyol (abstenció del PSC); en defensa de la universalitat de l'assistència sanitària en el sistema públic de salut català (unanimitat); en suport a la ONG Proactiva Open Arms (unanimitat); en commemoració del 87 aniversari de la proclamació de la II República (unanimitat); pel dret de participació, intervenció i informació ciutadana als plens municipals i, finalment, per a donar suport als Comitès en Defensa de la República i la resistència civil activa i no violenta (abstenció d'Olot en Comú, vot em contra del PSC).


 
Arxivat a