El Gran Dictat Popular de la Garrotxa torna a la capital per Sant Jordi

En aquesta quarta edició, organitzada pel Servei de Català, es repartiran diversos i espectaculars premis

Ester Santaló, del Servei de Català d'Olot-Garrotxa, ha presentat els detalls de la quarta edició del concurs.
Ester Santaló, del Servei de Català d'Olot-Garrotxa, ha presentat els detalls de la quarta edició del concurs. | Martí Albesa.
12 d'abril del 2018
Actualitzat el 16 d'abril a les 10:23h
La quarta edició del Gran Dictat Popular torna a la Garrotxa per Sant Jordi, el 23 d'abril a les 18:30 h, a la plaça de Campdenmàs d'Olot. Ester Santaló, del Servei de Català d’Olot-la Garrotxa, junt amb el el regidor de Progrés Econòmic, Estanis Vayreda, han presentat aquest matí en roda de premsa els detalls de l'edició d'enguany.

D'entrada, es premiarà tres categories:
  • A: de 5è de primària a 2n d’ESO.
  • B: de 3r d’ESO a 18 anys.
  • C: més de 18 anys.
I un premi per a cada categoria:
  • El premi de la categoria A són 150 euros per a l’aula del nen o nena guanyador, amb el suport de l’Institut Municipal d’Educació.
  • El premi de la categoria B està patrocinat per Kayaking Costa Brava i consisteix en una excursió en caiac per a dues persones a Tamariu, Castell o Portlligat.
  • El premi de la categoria C està patrocinat per Turisme Garrotxa i és una nit en una casa rural de la Garrotxa, per a dues persones, amb esmorzar inclòs, o un àpat pel mateix valor econòmic en un restaurant de la Garrotxa.
Aquest dictat no és ben bé un dictat, sinó la lectura d’un conte en què falten 15 paraules i que els participants han d’anar omplint mentre n'escolten la lectura. Aquest 2018, Àgata Losantos és l’autora del conte que es llegirà, una divertida història sobre Joan Maragall i la fageda d'en Jordà, que llegirà Antoni Mayans, de l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa.
 

Foto: Servei de Català Olot-Garrotxa.


Santaló ha comentat que s'espera la participació, pel cap baix, d'un centenar de participants i ha agraït a l'Institut Municipal d'Educació les facilitat que ha donat per fer conèixer el Gran Dictat a tots els escolars. També, ha comentat que la franja de participació més minsa sol ser la dels adolescents, per bé que esperen que enguany s'hi animin. De fet, l'any passat, en la 3a edició del Gran Dictat Popular hi van participar 88 persones: 38 en la Categoria A, 4 en la B i 46 en la Categoria C, amb un conte sobre de l'escriptora Maribel Torres sobre el drama de la Mediterrènia, i dues persones de la Brigada EKO Garrotxa, que treballen en camps de refugiats, el van llegir al públic que hi participava.
 
En el Gran Dictat Popular es té en compte els encerts, no pas els errors, per manera que les persones de la categoria A que escriuen bé 3  paraules de les 5, entren al sorteig d’un premi; els de la categoria B, hi entren si n’escriuen bé 7 de les 10 i, finalment, els de la categoria C entren en el sorteig d’un premi si n’encerten 12 de 15.
 
El Gran Dictat es farà a la plaça de Campdenmàs i abans del lliurament de premis es podrà veure l’espectacle Al mar-Maragall, d’Anna Martínez, sobre poemes musicats de Joan Maragall, gràcies a la col·laboració de l’Institut de Cultura d’Olot.