Alerta per pluges intenses a les comarques de Girona i Barcelona

El temporal de pluges pot deixar més de 100 litres en 24 hores en alguns indrets i anirà acompanyat de ventades

Sant Privat d'en Bas al fons, vist des del salt de Sallent, després de les pluges.
Sant Privat d'en Bas al fons, vist des del salt de Sallent, després de les pluges. | Ultraparis.
Redacció
10 d'abril del 2018
Actualitzat el 11 d'abril a les 20:15h
Protecció Civil ha activat l'alerta del pla d’emergències per inundacions a Catalunya Inuncat per la previsió d’un episodi d’intensitat i acumulació de pluja a partir d’aquest vespre i les incidències que es poden produir en zones urbanes del litoral i prelitoral i amb el pas de les hores també al Pirineu i Prepirineu per l'increment del cabal de rius i rieres. Segons el Servei Meteorològic es podran acumular a partir d'aquesta tarda i fins aquest dimecres al migdia 20 litres en només mitja hora i 100 litres en 24 hores. Els xàfecs previstos poden anar acompanyats de tempesta i localment de pedra i fortes ratxes de vent, sobretot al litoral i, per això, Protecció Civil ha activat la prealerta del Pla d’emergències Ventcat.

De fet, el vent ja és actiu des del migdia a la zona del Pirineu i s'anirà estenent al terç est de Catalunya fins demà al migdia amb ràfegues que poden superar els 70 km/h al litoral i prelitoral, l'interior de Girona i la Catalunya Central, els 90 km/h a la zona del Pirineu i Prepirineu i 125 km/h Alt Empordà, Baix Ebre i Montsià. A les Terres de l'Ebre, el fort vent bufarà demà a la tarda.

A més, es preveu fort onatge a tota la costa que a partir de la matinada pot provocar inundacions a la primera línia del front marítim. En aquest sentit, les onades podran superar els 2,5 metres d'altura i puntualment els 4 metres a la zona de la costa central de Barcelona i de Girona. 

Les zones afectades per l'acumulació de pluja són les comarques del Pirineu i Prepirineu, principalment al vessant sud, a la Selva i al Vallès Oriental. Pel que fa a la intensitat de la pluja, l'episodi s'inicia aquest vespre per les comarques del sud i s'estén per tot el Litoral, Prelitoral i comarques de l'interior. Les comarques del litoral i prelitoral central tenen més probabilitat d'afectació durant la matinada i les del quadrant nord-est durant el matí de demà. Segons protecció Civil, s’espera que les incidències siguin més probables a primera hora de demà al matí coincidint amb el període de més probabilitat de tempestes fortes i l’acumulació d’aigua amb l’activitat i mobilitat d’un dia laborable.

Davant la previsió del temporal de pluges i vent, Protecció Civil ha demanat que s'extremin les precaucions en la mobilitat a les carreteres i carrers de les ciutats més afectades, especialment a prop de rieres i rius, passos soterrats i zones inundables. Així mateix, ha demanat prudència en les activitats marítimes i en els passejos propers a la costa.