S'inauguren les obres de restauració de l’església de Sant Valentí de Salarça

L'actuació de la Diputació de Girona ha estat promoguda pels Amics de l’Alta Garrotxa en col·laboració amb l’Ajuntament de Camprodon, el Consorci de l’Alta Garrotxa i el bisbat de Girona

La inauguració de les obres de restauració va ser seguida per un nombrós grup de persones.
La inauguració de les obres de restauració va ser seguida per un nombrós grup de persones. | Martí Artalejo/DDGI.
Redacció
09 d'abril del 2018
Actualitzat a les 17:53h
Aquest dissabte 7 d’abril s’han inaugurat les obres de restauració de l’església de Sant Valentí de Salarça (Beget), una actuació de la Diputació de Girona, promoguda pels Amics de l’Alta Garrotxa i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Camprodon i el Consorci de l’Alta Garrotxa, i el bisbat de Girona.
 
A l’acte hi ha assistit el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el bisbe de Girona, Frances Pardo; l’alcalde de Camprodon, Xavier Sala; i el president dels Amics de l’Alta Garrotxa, Joan Tresserras, entre altres autoritats.
 
L’interès que desperta Sant Valentí de Salarça no abasta només l’àmbit històric, sinó que s’estén també al camp de la cultura, la religió i l’arquitectura. Es tracta, sens dubte, d’un bé preuat del nostre patrimoni que cal protegir, conservar i donar a conèixer.
 
Aquesta ermita romànica corria el risc d’experimentar greus danys estructurals i fins i tot d’ensorrar-se a causa de la sismicitat. L’actuació de la Diputació de Girona ha frenat en sec aquesta problemàtica.
 

L'interior de l'església llueix del tot restaurada. Foto: Martí Artalejo/DDGI.


Albert Piñeira ha destacat que «conèixer el nostre passat i la nostra història és clau per poder saber qui som cap a on volem anar i perquè. És per aquest motiu que, des de la Diputació de Girona, promovem i donem suport a totes aquelles iniciatives que, com la inauguració de la restauració d’aquesta església de Sant Valentí de Salarça, ens ajuden a aprofundir i interpretar i a preservar la nostra història».
 
L'actual projecte de restauració s'ha desenvolupat en diverses fases. Pel que fa a la coberta, en primer lloc, s'ha netejat i consolidat, i s'ha reforçat la teulada de l'absis i l'espadanya. Seguidament, s'ha intervingut en la coberta de la nau amb l'extracció de les runes.
 
Els tècnics de la Diputació han actuat en la fonamentació dels murs amb un taló exterior per evitar filtracions d’aigua de pluja, la reparació dels murs, la col·locació d’un tirant a la volta, la construcció d’una nova coberta de teula ceràmica, la creació de planimetria al paviment format per cairons, la instal·lació d’una porta vidriada a l’antiga entrada del migdia i el reforç de l’estructura del porxo.
 
El període d’execució de la intervenció ha durat cinc anys del 2013 al 2017 i ha tingut un pressupost de 104.231,76 €
 
Un cop acabat l’acte s’ha fet una visita a les obres a càrrec de Lluis Bayona, cap del servei de Monuments de la Diputació de Girona.