El Mas la Coromina de Joanetes queda finalista d'un dels premis PITA 2017

Per la implementació, en l’explotació lletera, d’un projecte de diversificació que permet visitar la granja, convertida en un espai pedagògic on es divulga i mostra les bones pràctiques ramaderes i es posa en valor el producte i la feina a pagès

L'actual granja del Mas la Coromina, a Joanetes (Vall d'en Bas), va començar el 1968 amb dues vaques.
L'actual granja del Mas la Coromina, a Joanetes (Vall d'en Bas), va començar el 1968 amb dues vaques. | @maslacoromina.
Redacció
27 de març del 2018
Actualitzat a les 14:17h
Un dels finalistes dels Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) 2017 del DARP, dotat amb 2.000 euros, en la modalitat d’empresa agrària –per la implantació d’innovacions dins del procés productiu–, ha estat per al Mas la Coromina, de Joanetes, a la Vall d'en Bas (Garrotxa), més específicament per la implementació, en l’explotació lletera, d’un projecte de diversificació que permet visitar la granja, convertida en un espai pedagògic orientat a col·legis i famílies, i on es divulga i mostra les bones pràctiques ramaderes i es posa en valor el producte i la feina a pagès.
 
Els PITA volen distingir les empreses agràries i les agroindústries que hagin incorporat innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a l'empresa, orientades a millorar la seva competitivitat i la sostenibilitat.
 
El jurat presidit, pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DARP, Carmel Mòdol,  i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la Universitat de Lleida, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament, i del propi DARP, van valorar i seleccionar les candidatures guanyadores i finalistes, per a cadascuna de les tres  modalitats del premi, d'entre les 27 candidatures presentades i les van proposar a per a la seva concessió.
 
Així, les candidatures premiades en l’edició 2017 dels premis PITA, amb 6.000 € cadascuna, han estat:
 
.- En la modalitat d’empresa agrària, per la implantació d’innovacions dins del procés productiu, Pau Frigola Coll d’Agroalimentària Mas Saulot, SL (MOOMA) - Gualta (Baix Empordà), per la implantació, en una explotació agrària, d’un nou model de negoci basat a donar un valor afegit a les pomes de segones categories mitjançant la transformació en productes elaborats de poma innovadors en concepte forma i qualitat, implantant un model integrador en la zona rural, fomentant l’economia local, col·laborativa, circular, i sostenible. 
 
.- En la modalitat d’agroindústria, per la implantació d’innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d’origen agrari, a Quiònia Pujol Sabaté - Almacelles (Segrià), per la creació d’una indústria agroalimentària cervesera, des de la producció i recol·lecció de matèries primeres com ordi, blat o llúpol de diferents varietats, en producció ecològica, i llevat, passant pels processos de malteria i pel·letització del llúpol, fins a l’elaboració de diverses varietats de cervesa artesana de qualitat i una d’elles sense gluten. 
 
.- En la modalitat  de jove emprenedor/a innovador/a, per la implementació d’innovacions en l’empresa agrària o en l’agroindústria i per les característiques pròpies d’un/a emprenedor/a innovador/a, a Albert Sala Martínez de Sala Graupera i Fills - Sant Andreu de Llavaneres (Maresme), per la creació d’un jardí de demostració en el propi viver, on els professionals del paisatge poden veure les diferents especies botàniques, colors i formes a utilitzar en el marc d’una jardineria sostenible..
 
A més també s’ha nominat les candidatures finalistes, dotades amb la 2.000 € cadascuna, en les tres modalitats:
 
.- En la modalitat d’agroindústria, per la implantació d’innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d’origen agrari, Boadas 1880 SA - Girona (Gironès), per la implementació, en una empresa de xarcuteria amb 137 anys d’història, d’innovacions en els diferents processos d’elaboració (instal·lacions, maquinària, controls, o vida útil)  per  tal d’obtenir, amb noves formulacions i mantenint la seguretat alimentaria, uns productes saludables amb característiques sensorials com els convencionals.
 
.- En la modalitat de jove emprenedor/a innovador/a, per la implementació d’innovacions en l’empresa agrària o en l’agroindústria i per les característiques pròpies d’un/a emprenedor/a innovador/a, Albert Vilardell Bartino - Girona (Gironès), per la introducció del cultiu i producció de flor de llúpol, amb una gestió acurada i respectuosa amb el patrimoni natural,  propagant  i seleccionant noves varietats.
 
Val a dir també que properament el DARP publicarà la convocatòria dels PITA corresponent a l’any 2018.