Els Mossos desallotgen el tall de l'AP-7 en què participa l'ADL Garrotxa amb els CDR

Els independentistes concentrats han resistit pacíficament el desallotjament de manera que han estat trets un per un de la zona, però actualment s'han fet forts a la N-II

Els Mossos d'Esquadra intentant desallotjar els activistes al tall de l'AP-7.
Els Mossos d'Esquadra intentant desallotjar els activistes al tall de l'AP-7. | Martí Albesa.
Sergi Ambudio | Xavier Borràs
27 de març del 2018
Actualitzat a la 13:37h
L'independentisme civil, que podia semblar adormit, ha tornat a alçar-se per rebutjar la repressió de l'Estat. Els darrers empresonaments dels líders independentistes i la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya han agitat el carrer des de diumenge i, aquesta matinada, amb la discreció organitzativa que els caracteritza, els Comitès de Defensa de la República (CDR) han portat la indignació col·lectiva un pas més enllà.

Aquests comitès han pres algunes de les principals carreteres de la xarxa viària, en una acció que es podria allargar un mínim de 24 hores (els manifestants ja han col·locat tendes de campanya a la via). Entre aquestes hi ha les principals entrades del país a la Jonquera, a Alcanar i a Soses. De fet, un miler de persones havien tallat l'AP-7 a Hostalets de Llers, a l'Empordà, a pocs quilòmetres de la Jonquera, pocs minuts abans de dos quarts de 7 del matí i en ambdós sentits de la marxa, a l'alçada de la sortida 3 de l'AP-7.

Desallotjament a l'AP-7

Agents dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra s'han presentat a Figueres i el Montsià i s'han viscut moments de tensió en el desallotjament la zona. A Figueres, algunes furgonetes de la policia han passat per sobre dels pneumàtics que tallaven la via.
 Els independentistes concentrats han resistit pacíficament el desallotjament de manera que han estat trets un per un de la zona. Posteriorment, s'han desplaçat i han tallat l'N-II o, a hores d'ara, també han arribat els Mossos d'Esquadra, que ja els han fet un primer avís perquè deixin la via expedita.

Les accions

En aquest punt ja hi ha hagut retencions quilomètriques durant tot el matí. Els vehicles s'han desviat per la sortida 2, els que anaven en sentit sud, i per la 4, els que ho feien en sentit nord. Podeu consultar l'estat de les carreteres en directe, aquí.

Posteriorment, el més de miler d'activistes que hi ha en aquesta zona s'ha reorganitzat, han deixat lliure la sortida (amb què el gruix de camions ha pogut fer via) i han iniciat nous talls reagruopats en diverses entrades en aquest punt de l'AP-7.

Comunicat dels CDR

Els CDR han emès un comunicat en relació a aquestes accions, en què afirmen que es manifestem en resposta als esdeveniments que passen a Catalunya des del 20 de setembre de 2017, des de la intervenció administrativa, financera i política de l'Estat espanyol "contra les institucions i el poble català, fins a una repressió policial i judicial digna de les més detestables dictadures".

"Amb l'increment continuat de preses polítiques i exiliades –continua el comunicat–, on les ciutadanes de la República Catalana han vist menystinguts els seus drets fonamentals i llibertats civils, els CDR hem pres la ferma decisió de no retrocedir. El dia 1 d'octubre el poble de Catalunya va votar a favor de la República, i el 21 de desembre es va ratificar en unes eleccions il·legítimes, il·legals i imposades per l'Estat espanyol."

Per tot plegat, han pres la decisió d'aturar el país de forma immediata per a exigir la proclamació immediata de la República, la llibertat i amnistia dels presos polítics, la retirada del 155 i la restitució de les institucions.

L'ADL Garrotxa

L'ADL Garrotxa s'ha sumat a l'acció des d'Olot, d'on ha sortit un important gruix d'activistes que s'havien trobat al pàrquing dels Kràters a les 4 del matí i s'han sumat al punt de trobada amb la resta de Comitès de Defensa de la República per procedir al tal de l'AP-7. Igualment, per a qui vulgui sumar-se a les accions previstes, ha muntat un punt d'informació a la plaça Mercat d'Olot de les 08:45  a les 20:00 h. Uns minuts abans de les 8, els CDR també han tallat la Diagonal a Barcelona, a l'alçada de Maria Cristina, per bé que han desistit de l'acció una hora després. Sembla que l'estratègia és anar fent talls de trànsit cada dues hores en diversos punt de la ciutat. També, s'han produït talls a la Meridiana. Igualment, s'impedeix el trànsit a l'N-340 a Alcanar. La mobilització pretén mostrar la protesta pel darrer embat judicial dirigit des de Madrid, que s'ha traduït en l'empresonament -de nou- de mig Govern i el setge contra el president de la Generalitat i la resta de líders sobiranistes exiliats.  
 

Tall de carretera a Hostalets de Llers, a tocar de Figueres. Foto: Martí Albesa

El tall provoca retencions. Foto: Martí Albesa
 

Fortes retencions a l'AP-7. Foto: Martí Albesa

 

Tall de carretera a Hostalets de Llers, a tocar de Figueres. Foto: Martí Albesa


Aquest dilluns al vespre els canals de comunicació interns dels comitès treien fum. Roba negra, gorro negre, armilla reflectant groga, calçat esportiu, mocador i frontal. Aquests eren alguns dels elements de la llista d'"imprescindibles" per a una nova acció que ha tornat a posar els CDR al capdavant de l'organització revolucionària de l'independentisme i ha tornat a materialitzar aquella consigna tan repetida de "els carrers seran sempre nostres".

Protagonistes de l'acció directa

Amb una pressió judicial menys asfixiant que a l'ANC i Òmnium, els CDR s'han obert pas com a protagonistes de l'acció directa. Els comitès treballen per portar a terme un full de ruta propi. De protegir el referèndum va passar, a partir de l'1-O, a la protecció de la República i la lluita per la seva implementació. 

Des d'aleshores, i tenint en compte el xoc que va suposar la convocatòria del 21-D, els CDR s'han anat activant amb més o menys intensitat mentre treballaven per apuntalar una mínima coordinació a escala nacional. Fins ara, que han decidit passar a l'ofensiva per liderar la mobilització.


 

Tall de carretera a Hostalets d'en Bas. Foto: Marti Albesa