Dissabte Sant torna el Ball del Xai Be

L'Esbart Olot oferirà la representació a les set la tarda a la plaça Major, després de la cercavila a càrrec dels Bastoners i Grallers d’Olot

Redacció
26 de març del 2018
Actualitzat el 27 de març a les 12:25h
Ja fa més d'una dècada que la Setmana Santa d'Olot va lligada a una tradició molt característica de la ciutat recuperada per l'Esbart Olot: el Ball del Xai Be. Com és habitual, la representació es durà a terme el dissabte 31 de març (Dissabte Sant) a les 7 de la tarda a la Plaça Major.
 
La celebració, que es va recuperar l'any 2007, és la recreació d'una dansa de pastors que participaven a la processó del Dissabte de Glòria des del segle XV fins al XIX, moment en què es va perdre. El principal atractiu del ball és que es tracta d'una de les tradicions catalanes més antigues de la història, a més de ser quelcom únic: no hi ha celebracions similars en cap altre punt del país. La coreografia, que consta de moviments vius realitzats amb l’ajuda de bastons, va ser realitzada per Jordi Rubió i Àlvar Borrell. La melodia, al mateix temps, parteix de la tonada original, que es va recuperar transcrita en uns documents.
 
Per segon any consecutiu, l'acompanyament musical anirà a càrrec de La Cobleta de la Copeta, un grup de música tradicional catalana que seguidament oferirà un concert i ball de plaça obert a tothom qui hi vulgui participar.
 
Abans del Ball del Xai Be, com és habitual, es realitzarà una cercavila a càrrec dels Bastoners i Grallers d’Olot, que començarà a les 6 a la plaça Clarà i es dirigirà a la plaça Major pels carrers de Sant Rafel, Sant Esteve i el Carrer Major.
 
Arxivat a