El sindicat USTEC dóna suport a la comunitat de l'escola Malagrida

Davant el possible tancament d'una línia de P3 a l'escola pública proposen rebaixar les ràtios

Entrada de l'escola Malagrida a Olot.
Entrada de l'escola Malagrida a Olot. | ND.
Redacció
26 de març del 2018
Actualitzat a les 8:50h
En pocs dies hi ha previst l’inici de la data de preinscripció escolar. Malgrat que els infants nascuts el 2015, és a dir, aquells que han d’iniciar P-3 aquest setembre són 10 més que els de l’any anterior, l’oferta de grups que proposen els Serveis Terriorials del Departament d'Ensenyament de Girona comportarien el tancament d’un grup de l'escola pública, que amb tota probabilitat recauria damunt l’Escola Malagrida.

Per al sindicat majoritari al sector, USTEC-STE perdre una línia de P-3 significa, a la pràctica, perdre una línia, fet que es consolida al llarg dels anys, i que altera profundament l’estructura i els equilibris interns d’un centre. Sovint, una circumstància com aquesta representa un cop del qual és difícil, o impossible, recuperar-se'n. El que sembla una simple decisió administrativa, pot afectar molt negativament una escola.

El conflicte va arribar al ple de l'Ajuntament d'Olot

Precisament, durant el ple celebrat a l'Ajuntament d'Olot el passat dijous, 22 de març, un grup de famílies va irrompre en la sessió consistorial per mostrar el seu rebuig davant aquesta possible pèrdua. El ple va escoltar, en nom d'aquest grup de famílies, Lluís Riera –el pastisser del Cacau– que va manifestar la sorpresa, tant de pares i mares com de mestres, pel fet que per a les inscripcions escolars per a l'any vinent només hi havia 4 places i que la supressió d'una línia no afectava, per contra les escoles concertades.
 

Lluís Riera va expressar el seu rebuig, en nomd'un grup de famílies, al ple de l'Ajuntament davant la possibilitat de la pèrdua d'una línia de P3 a la ciutat. Foto: Xavier Borràs.


El regidor Pep Berga va aclarir que per motius demogràfics, l'oferta educativa inicial a Olot per al curs 2018-2019 preveu 1 grup menys a P3, que restarà amb un total de 14 total i creix 2 línies a 1r d'ESO fins arribar a un total de 19. Berga també va informar que la decisió no depenia de l'Ajuntament, sinó del Departament d'Ensenyament –que no pot autoritzar alternatives, com per exemple baixar la ràtio, en uns llocs i en uns altres no–; quant a les escoles concertades, la supressió o afegitód'una línia es produeix a posteriori de les inscripcions i sempre d'acord amb la llei estatal, en què no pot intervenir la Generalitat.

El sindicat reclama rebaixar les ràtios

Hi ha un altre ingredient –segons el sindicat–, que fa sospitar que no s’ha actuat d’una manera neta. El fet que sigui una escola pública la que pugui patir el tancament del grup, havent-hi un centre concertat religiós, és imperdonable. És fàcil deduir que els interessos empresarials s’imposen davant la necessitat democràtica de prioritzar allò que són els serveis públics.

La USTEC entén que la davallada demogràfica representa, més aviat, una gran oportunitat per a rebaixar ràtios, de manera uniforme, en el conjunt de centres de la capital de la Garrotxa, el que efectivament resultaria un increment de la qualitat global del sistema i que pot fer efectives les intencions del recent decret d’inclusió. En funció de la demanda, es pot acordar rebaixar el nombre d’alumnes màxim per grup, cosa que evitaria el perill de tancament de línies, i sobretot, serviria per equilibrar socialment les escoles per evitar desigualtats entre centres que acaben tenint conseqüències negatives per a l’educació i la cohesió de la ciutat. La normativa avala aquesta solució, i és la que major sentit comú posseeix. "Tenint en compte el dèficit endèmic de pressupost per a l’educació pública, aquesta és el millor remei per evitar un conflicte que pot resultar molt agre en la comunitat educativa d’Olot", diuen els sindicalistes.

És per això que USTEC·STE, sindicat majoritari de Catalunya, i hegemònic a la Garrotxa, es comprometem a fer tot el possible per assolir aquest solució, i es posem al servei de la comunitat educativa de l’escola Malagrida per encetar les mobilitzacions necessàries i evitar que el centre perdi una línia.
 
Arxivat a