La Vall d'en Bas instal·la trenta trampes per atrapar la vespa asiàtica

Els veïns que ho vulguin poden aprendre a fer-ne i a i a col·locar-les a casa

Redacció
22 de març del 2018
Actualitzat a les 9:44h
Un exemplar de vespa asiàtica.
Un exemplar de vespa asiàtica. | Unió de Pagesos.
Les darreres setmanes s’han instal·lat 30 trampes en diferents indrets de la Vall d’en Bas. Hi romandran durant un mes i mig i serviran per a capturar vespes asiàtiques (Vespa velutina), en concret els exemplars que són reines fundadores. Hi ha dos apicultors voluntaris que cada 10-12 dies realitzaran el control de les trampes, faran un registre d’exemplars i el facilitaran a l’associació Apicultors Gironins Associats.

Per a intensificar la campanya de control de nius de la vespa depredadora asiàtica es demana a la població que si en detecta nius ho comuniqui a l’Ajuntament. Per altra banda, també es pot fabricar una trampa casolana i instal·lar-la a casa.
 

Els Agents Rurals mostren un niu trobat a la Vall d'en Bas, on encara hi havia vespes. Foto: Martí Albesa.


La vespa depredadora asiàtica (Vespa velutina) és una espècie forana procedent del sud-est asiàtic. A Europa, ha trobat un clima ideal per al seu desenvolupament, ha trobat abundància d’aliment i, el més important, no hi té cap enemic natural, i això l’ha convertit en una espècie invasora que es reprodueix i es dispersa per tot el continent ràpidament.

Tot i no ser una espècie perillosa per a la salut i el benestar humà, si que ho és per a la biodiversitat i l’apicultura, ja que desplaça les vespes autòctones i caça centenars d’abelles diàriament (en època de cria) per a alimentar les seves larves.

L’efecte és sobretot rellevant per a l'abella de la mel. Aquesta, a més de ser una espècie de gran interès apícola, també és molt important per la seva capacitat de pol·linitzar la ­flora autòctona, ja que fa una funció de vital importància en el manteniment dels nostres ecosistemes.

Instruccions per fabricar una trampa de vespes asiàtica casolana.
 

Cartell amb consells per fer front a l'amenaça de la vespa depredadora asiàtica. Foto: @ajuntamentbas