Entitats i partits es comprometen amb el PIAM del Nucli Antic d’Olot

Han signat aquest vespre als Catòlics el compromís amb l’estratègia de transformació urbana de manera integral i participativa al centre d’Olot, per bé que la CUP i la PAH Garrotxa no s'hi han afegit. | La mobilització d’habitatge, repensar diferents zones de l’espai públic i un projecte per dinamitzar el carrer dels Sastres, en seran primeres actuacions

El batlle d'Olot, Josep M. Corominas, al bell mig dels representants de les entitats, associacions i partits que han signat el compomís del PIAM del nucli antic.
El batlle d'Olot, Josep M. Corominas, al bell mig dels representants de les entitats, associacions i partits que han signat el compomís del PIAM del nucli antic. | Martí Albesa.
19 de març del 2018
Actualitzat a les 22:55h
La presentació del Pla Integral d’Accions de Millora (PIAM) del Nucli Antic d'Olot ha tingut avui dos escenaris: un d'estricte per als mitjans de comunicació, en què s0ha avançat les línies mestres del document, i la presentació pròpiament dita a entitats, associacions i partits polítics, que han signat aquest vespre als Catòlics el compromís amb l’estratègia de transformació urbana de manera integral i participativa al centre d’Olot, amb la presència activa del batlle de la capital garrotxina, Josep M. Corominas.

Al matí, el regidor responsable del PIAM, Estanis Vayreda, amb el primer tinent d'alcalde Pep Berga i Consol Prados, de Paisaje Transversal, han explicat les línies estratègiques i accions del Pla. Mentre Vayreda ha destacat que el PIAM no és de l'Ajuntament, sinó que "és de tothom qui hi ha participat" i Pep Berga ha fet valer l'experiència del PIAM del barri de SAnt Miquel, Prados ha valorat molt positivament el procés d'aprenentatge col·lectiu que ha comportat tot el procés.



Nació Garrotxa, ha preguntat al regidor d'Urbanisme, pel que fa a la posició de la PAH Garrotxa,sobre el fet que el PIAM no aborda la qüestió dels pisos buits propietat d'entitats financeres. Estanis Vayreda ha aclarit que no és un afer que pertoqui directament el Pla, per bé que ha anunciat que s'ha començat a fer uns primers passos des de la Regidoria d’Habitatge per a impulsar un programa d’inspeccions que amb l’ajuda del registre de pisos buits de la Generalitat de Catalunya permetrà evitar impugnacions en els expedients que s’acabin tramitant; una vella reivindicació tant de la CUP com d'ERC als plens municipals, tot i que la PAH Garrotxa no ha signat finalment el compromís, tot i haver participat en algunes fases del procés. En un sentit similar ja s'havia expressat la CUP, que tampoc no ha signat el document de compromís.

L'acte als Catòlics s'ha iniciat a les vuit del vespre i ha comptat amb els representants de les entitats, associacions, partits polítics i tècnics municipals que han participat del procés i que ha coordinat l’oficina d'innovació urbana Paisatge Transversal.

Durant l'acte, presidit pel batlle d'Olot, s'ha fet conèixer el treball del PIAM i les primeres accions que es portaran a terme i s'ha signat el document de conclusions com a compromís amb el Pla Integral d’Accions de Millora del Nucli Antic d’Olot  que va començar a principis de 2017.

Els signants han estat:

— Associació de Comerciants d'Olot,
— Associació d'Hostalatge de la Garrotxa,
— AOAPIX,
— Associació de Veïns i Propietaris del Nucli Antic,
— Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Delegació Garrotxa-Ripollès,
— Els Catòlics,
— Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot,
— Esplais de la Garrotxa,
— La Iera. Associació de creadors de la Garrotxa,
— Núria Social,
Orfeó Popular Olotí.
— I, per part dels partits municipals de l’Ajuntament d’Olot, ho han fet tots els grups tret de la CUP: OEC, PSC, ERC i PDeCAT
 

El regidor d'Urbanisme, Estanis Vayreda, ha presentat les línies mestres d'aquest nou PIAM. Foto: Martí Albesa.


L’elaboració del PIAM del Nucli Antic d’Olot s’ha desenvolupat en tres fases:
 
1. Constitució d’espais permanents de participació (abril-maig de 2017)

Que suposa crear:
  • un grup motor, format per ciutadans i ciutadanes representants de diferents àmbits, socials, veïnals, econòmics, culturals.
  • un grup interdepartamental, amb tècnics municipals de les àrees implicades.
  • una taula política, amb representació dels partits polítics de l’Ajuntament d’Olot.
S’han realitzar entrevistes en profunditat a entitats i persones que formen part del grup motor i personal tècnic municipal i s’ha elaborat un document marc per detectar les debilitats i oportunitats del Nucli Antic. Al mateix temps s’han determinat les temàtiques a treballar en quatre àmbits (l’habitatge i la inclusió; el patrimoni i la identitat; la convivència i la connectivitat i la diversitat d’usos) i s’han fixat les eines per a la participació ciutadana.
 

Els representants de Paisaje Transversal, Consol Prados i Jon Aguirre, han detallat el procés que han dut a terme amb el PIAM. Foto: Martí Albesa.

 
2. Impuls participatiu (juny-octubre de 2017)

S’han recollit 1.520 comentaris de ciutadans sobre el Nucli Antic a través de les bústies distribuïdes per diferents equipaments públics i mitjançant un qüestionari online a la pàgina web del PIAM (nuclianticmesb.cat). Aquestes opcions a més del treball fet amb els tècnics municipals han determinat 58 indicadors d’aspectes a analitzar en temes d’habitatge, mobilitat, qualitat de l’espai públic, comerç i activitat econòmica...

També, s’han organitzat activitats obertes a tota la població per redescobrir el Nucli Antic amb un recorregut històric que, al mes de juliol, van seguir una cinquantena de persones. Activitats per conèixer la visió dels infants i joves sobre el centre, una acció al carrer amb l’objectiu de conèixer els valors que busca la gent per a instal·lar-s’hi a viure i una jornada d’habitatge han estat algunes de les activitats d’aquesta fase.
 
Les accions puntuals i el treball continu amb grups motor, polític i interdepartamental han permès elaborar el diagnòstic participatiu que conclou que cal actuar en tres grans directrius estratègiques:
  1. Viure al Nucli Antic: habitatge, espai públic i igualtat d’oportunitats
  2. Generar noves centralitats: reequilibrar i dinamitzar l’activitat econòmica, social, cultural, del Nucli Antic, tenint en compte àrees d’oportunitat i noves propostes
  3. Reconèixer el Nucli Antic: el paisatge urbà, el patrimoni històric, cultural i natural.
3. Pl d'accions (novembre de 2017-març de 2018)

Durant aquesta fase s’han concretat les actuacions a desenvolupar per a aconseguir la millora i la regeneració del Nucli Antic. Una feina que s’ha portat a terme amb els tres espais de participació per buscar el consens social, polític i tècnic. Així s’arriba al document definitiu del PIAM que conté tres directrius prioritàries,12 línies estratègiques i un total de 94 accions recollides en 39 actuacions a desenvolupar en els propers anys.
 
De totes les iniciatives definides, s’ha començat a treballar en les accions següents:
  • La mobilització d’habitatge per promoure la rehabilitació d’edificis, la consolidació de la població al Nucli Antic i atraure’n de nova.
  • “La galeria dels Sastres”, un projecte que vol recuperar l’eix d’activitat en aquest sector amb la dinamització de locals buits i la instal·lació de tallers de creadors i professionals joves en matèries com el tèxtil, la fotografia, el disseny gràfic.
  • Repensar diferents zones de l’espai públic: les places perquè siguin més utilitzades com a espai de lleure i estada i l’ordenació d’altres llocs com per exemple el solar del costat del santuari del Tura resultat de l’enderroc de l’antic magatzem Sau del carrer Valls Nous.
Aquestes són les primeres accions que s’inclouen en la partida de 150.000 euros que el pressupost de l’Ajuntament d’Olot d’aquest 2018 destina al PIAM de Nucli Antic. També són accions dins d’aquesta àrea d’influència, la creació d’un espai de coworking, les inversions realitzades i les que s’han de fer a les instal·lacions de l’Escola d’Art, les subvencions en temes d’habitatge i la possible ubicació en aquest espai d’una residència d’estudiants.

Junt amb l’execució de les accions, un dels aspectes que es desenvoluparan a partir d’ara són els mecanismes de seguiment del PIAM. Així, es treballarà en:
  • la constitució del Consell de Barri per donar seguiment al Grup Motor i en la línia del Consell de Barri del PIAM de Sant Miquel del qual formen part diferents entitats, associacions, veïns i veïnes.
  • la celebració del Dia del Pla, una activitat per a fer difusió de tots aquests treballs i resultats, on la ciutadania podrà visualitzar-ho.
  • Un Espai Expositiu que recollirà el material elaborat i estarà situat al nou local de l’Associació de Veïns del Barri Vell que també s’obre coincidint amb les primeres accions del PIAM.
Podreu consultar els documents de treball i el document de conclusions del PIAM a  https://nuclianticmesb.cat/
 
Arxivat a