La nevada ja és història i els camions poden circular sense restriccions

Protecció Civil rebaixa a alerta el pla Neucat després que la neu s'hagi restringit als punts més elevats del Pirineu

Un conductor posa les cadenes.
Un conductor posa les cadenes. | Josep Maria Montaner.
Pere Pratdesaba / Arnau Urgell
28 de febrer del 2018
Actualitzat a les 19:03h
La nevada ja és història i, tal com estava previst, s'ha transformat en pluja a bona part de país. De fet, hores d'ara només neva als punts més elevats del país. Protecció Civil ha rebaixat el pla Neucat a fase d'alerta –l'emergència s'havia decretat avui a les 7.30- i els camions ja poden circular sense restriccions.

Tot plegat està afavorint que la situació es normalitzi malgrat que encara hi ha una seixantena de carreteres afectades. Concretament, hi ha 66 trams afectats per neu i gel, n'hi ha tres de tallades –totes secundàries- i 57 on calen cadenes.

Consulta en directe les incidències de trànsit
 

Els camions han estat aturats durant 23 hores. Foto: Josep Maria Montaner


Trànsit ha aixecat de manera progressiva les restriccions als camions a la xarxa viària a causa de la neu. Des de les tres de la tarda, els vehicles pesats poden circular per tres de les vies més importants: la C-32, l'AP-7 i l'AP-2. A més, no han hagut de pagar peatge fins a les 18.00. Posteriorment s'ha reobert el pas per l'Eix Transversal –la via principal més afectada pels dos episodis de neu- i posteriorment al conjunt del país, excepte a les carreteres encara afectades per neu o plaques de gel.

Uns 6.500 camions han estat aturats per la prohibició de circular per carreteres catalanes, una mesura que es va començar a aplicar dimarts a la 4 de la tarda motivada per la previsió d'un episodi generalitzat de nevades i que ha afectat els transports de mercaderies de més de 7.500 quilos. La majoria dels camions han quedat aturats en àrees de servei i polígons industrials.

Protecció Civil ha explicat que no s'han registrat incidències greus malgrat que l'afectació és notable: més de 87.000 alumnes de les 298 escoles tancades s'han quedat sense classe i s'han suprimit totes les 1.380 rutes de transport escolar que afecten 37.000 alumnes.

Les precipitacions de neu han afectat pràcticament tot el territori per sobre dels 100 metres, aproximadament. A les comarques del sud de Catalunya la cota, tanmateix, ha estat més alta mentre que a les del litoral i prelitoral de Girona és on les precipitacions han estat menys importants.

Ha nevat a la mateixa ciutat de Barcelona –ahir el Tibidabo ja es va emblanquinar- i ha agafat en diversos barris i en punts del Vallès com Sabadell i Terrassa. La nevada ha estat especialment important en comarques de la Catalunya Central i el Prepirineu com el Bages –on s'ha suspès el servei de bus urbà de Manresa-, el Solsonès, la Noguera, el Pallars Jussà, el Ripollès i Osona. També ha nevat amb ganes en punts dels vallesos i de l'Anoia, entre altres comarques. Els gruixos, en general, han oscil·lat entre els 5 i els 20 cm malgrat que puntualment s'han superat els 30-35.
 

Nevada a Manlleu. Foto: Adrià Costa

 

La nevada, a Matadepera. Foto: Marc Calvo

 

Sabadell emblanquinat. Foto: Adrià Costa

 

La C-17, una de les vies més afectades per la nevada. Foto: Adrià Costa