La seu dels Catòlics d'Olot inaugura l'ascensor aquest dissabte

Les obres formen part d'un pla impulsat l’Ajuntament per reduir les barreres arquitectòniques als ateneus

Redacció
22 de febrer del 2018
Actualitzat a les 14:01h

Els Catòlics. Foto: Martí Albesa


L’Ajuntament d’Olot ha impulsat aquest mandat un Pla de Subvencions d’Ateneus. Es tracta d’una convocatòria que neix amb l’objectiu de contribuir a la millora dels locals on, de forma estable i d’ús habitual, s’hi porten a terme diferents activitats. Sorgits a la segona meitat del segle XIX, els ateneus han esdevingut centres amb una intensa vida cultural i associativa a tot Catalunya. A més de ser escenari d’actes, compten amb cafè per a espai de trobades i una biblioteca que, amb el temps, es trasllada a un edifici propi fora de les instal·lacions. 
  
La Regidoria de Cultura d’Olot va promoure l’any 2016 una iniciativa per ajudar els ateneus a eliminar les barreres arquitectòniques i posar al dia les instal·lacions. D’acord amb l’aleshores director general de Política Cultural de la Generalitat i més tard conseller de Cultura, Lluís Puig, es va acordar l’obertura d’una convocatòria d’ajuts perquè s’hi poguessin acollir les entitats de més de cinquanta anys d’història.

El regidor de Cultura d’Olot, Pep Berga, ha explicat a la presentació que “després de parlar-ne i impulsar-ho amb la Generalitat, el programa que s’ha desplegat a tot Catalunya, ha permès tirar endavant actuacions a l’Orfeó i als Catòlics per garantir l’accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda a les dues seus”. La presidenta dels Catòlics, Anna Roca, ha afegit que “un dels objectius que hem tingut des del primer moment les diferents juntes és aconseguir que els Catòlics estigui obert a tothom i ara ho hem aconseguit”. 

Des d’aquest estiu i gràcies a aquesta convocatòria, l’Orfeó Popular Olotí disposa d’ascensor. Les obres han tingut un cost superior als 100.000 euros, que han assumit entre l’Ajuntament d’Olot, la Generalitat i l’Orfeó. Els Catòlics també s’ha beneficiat d’aquest programa que ha permès finançar la instal·lació d’un ascensor i adaptar els lavabos. Les obres als Catòlics han costat uns 66.000 euros, un 64% dels quals l’ha finançat l’Ajuntament d’Olot, un 26% l’ha pagat la Generalitat i la resta ha anat a càrrec de l’entitat.
    
La instal·lació de l’ascensor i les obres d’adequació dels lavabos suposen per Els Catòlics una obertura a tota la societat. D’aquesta manera, l’entitat és accessible per a tothom. L’ascensor permet que cotxets, cadires de rodes o persones amb dificultats per pujar les escales puguin accedir còmodament al primer pis i seure al bar, gaudir de les exposicions de la sala El Caliu o entrar a algun dels espectacles de la sala de teatre. A més, també s’han adaptat els lavabos per fer-los accessibles per a cadires de rodes i s’ha instal·lat un canviador de nadons, convertint Els Catòlics en un espai per a tot tipus de persones i edats. 

La instal·lació d’un ascensor és una reivindicació històrica de l’entitat, que aquest 2018 compleix el seu 140è aniversari i que, des de fa 121 anys, està situada al mateix local del primer pis del carrer Clivillers. Els Catòlics exerceix d’Hotel d’Entitats de la ciutat, on actualment s’hi reuneixen regularment set associacions. També disposa des de fa 15 anys d’una escola de teatre amb 40 alumnes d’entre 3 i 14 anys i organitza diverses activitats al llarg de l’any com la Cavalcada i el Campament Reial.

L’ate d’inauguració de les obres realitzades als Catòlics tindrà lloc el dissabte 24 de febrer a 2/4 de 7 de la tarda.