La Generalitat impulsarà la gratuïtat dels seus museus per a joves de fins a 16 anys

La mesura, que haurà de ser aprovada per un futur executiu, es presenta en el marc de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018

Redacció
20 de febrer del 2018
Actualitzat a les 14:08h

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Foto: Gencat


La Generalitat impulsarà la gratuïtat dels seus museus per a joves de fins a 16 anys. Aquesta és una de les mesures que s'ha anunciat aquest divendres en el marc de la presentació per part de la Generalitat de les activitats que durà a terme en l'Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018. Així mateix, la mesura de la gratuïtat per a joves de fins a 16 anys haurà de ser aprovada per un futur executiu català quan aquest s'hagi constituït.

L'Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018 és una commemoració aprovada pel Parlament Europeu i el Consell d'Europa el 17 de maig de 2017 amb l'objectiu de promoure la participació, la descoberta del patrimoni cultural i donar a conèixer les possibilitats que ofereix per al desenvolupament de la societat. De fet, la Generalitat se suma a aquesta celebració europea per posar en valor el patrimoni cultural i natural de Catalunya i fer-lo visible a nivell internacional.

Catalunya també vol aprofitar l'esdeveniment, tal com ha explicat el director general de Patrimoni Cultural, Jusèp Boya, per "acostar tota la població catalana al seu patrimoni cultural; conscienciar la importància de protegir el llegat i mantenir-lo per a les generacions futures; incorporar el patrimoni i el turisme cultural com a element clau en un model més sostenible de desenvolupament, i generar l'oportunitat d'arribar a tot el territori i beneficiar les persones".

Segons la Generalitat, el sector del patrimoni cultural genera a Catalunya un volum de negoci de 103 milions d'euros i hi treballen 4.500 persones. També s'ha posat en marxa, com ha explicat Boya, el web anydelpatrimoni.cat obert a la participació per recollir els recursos en línia vinculats al patrimoni i l'agenda d'actes i activitats que s'aniran desenvolupant al llarg de l'any arreu de Catalunya.

La Generalitat ha desgranat les principals actuacions impulsades en aquest any en diferents apartats. El primer és el patrimoni material, en el qual les principals accions que tindran lloc són noves línies de subvencions finançades amb fons FEDER per equipaments museístics, accions sobre el patrimoni i per espais escènics; presentació de la candidatura UNESCO Priorat-Montsant-Siurana; impuls de Temps de Gòtic, un programa a 12 anys vista que actua en 30 monuments i obres d'art d'arreu de Catalunya; gratuïtat dels museus de la Generalitat per a joves de fins a 16 anys; l'organització del Congrés Internacional d'Arqueologia a Barcelona i el primer Fòrum dels Museus de Catalunya.

Sobre la proposta de la gratuïtat de l'entrada dels museus de la Generalitat per a joves de fins a 16 anys, Boya ha dit que quan s'aprovi és una mesura per a quedar-se, però ha reconegut que hauria de ser aprovada pel pròxim conseller de Cultura amb la conformitat dels centres.

En aquest mateix apartat, Boya ha anunciat que s'impulsaran plans d'actuació per mantenir i rehabilitar el patrimoni cultural realitzant treballs en grans monuments com el Teatre Romà de Tarragona, la Seu Vella de Lleida, el Castell-Monestir d'Escornalbou, la Ciutat Ibèrica d'Ullastret, el Monestir de Sant Cugat del Vallès, l'Església de Santa Maria del Mar, la Seu de Manresa, la Cartoixa d'Escaladei i el Reial Monestir de Santes Creus.

Altres grans projectes són el tancament del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona per iniciar el procés de reforma del que ha de ser l'espai de síntesi de la Tàrraco romana; s'iniciaran les obres del nou museu Jaume Morera de Lleida a l'edifici de l'antiga Audiència Provincial; el nou equipament, seu de l'actual Museu d'Art de Girona, que "conformarà un discurs continu de l'art català"; Vinseum ampliarà la seva seu amb una nova construcció a l'actual Palau Reial de Vilafranca del Penedès; el Museu d'Isona i la Conca Dellà iniciarà la seva renovació, i la renovació del Museu del Barroc de Manresa.

Patrimoni immaterial

Respecte al patrimoni immaterial, les actuacions més importants són: la cultura catalana és la convidada al Smithsonian Folklikfe Festival 2018, que se celebra al juliol al National Mall de Washington DC i és un important certament sobre patrimoni cultural immaterial i etnològic i tindrà com a lema "Catalunya: tradició i creació des de la Mediterrània". "És una gran oportunitat perquè serà un gran desembarcament de la cultura popular i serà representat amb un gran nombre de persones", ha apuntat la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, M. Àngels Blasco.

Altres accions són un programa de danses populars vives a l'escola, un simposi sobre campanes, campaners i campanars a Os de Balaguer, i, entre d'altres, la digitalització i difusió en línia de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

Patrimoni natural

Les conselleries de Cultura i Sostenibilitat estan treballant per formalitzar un acord de col·laboració per impulsar accions conjuntes. Algunes actuacions són els seminaris "La carretera en el paisatge" i "Els paisatges de les hidroelèctriques" i la tercera edició dels festivals de senderisme de l'Alt Pirineu i Aran. Així mateix, s'ha destacat l'elaboració que es va fer dels set catàlegs de paisatge: el del Camp de Tarragona, comarques gironines, Terres de l'Ebre, Alt Pirineu i Aran, regió metropolitana de Barcelona i comarques centrals. Actualment es treballa en la redacció del catàleg del Penedès.

Turisme cultural

La quarta pota és el turisme cultural, ja que la Generalitat també celebra l'Any del Turisme Cultural, en el qual l'Agència Catalana de Turisme ha proposat diferents accions per a la promoció del turisme cultural. Algunes d'elles són la campanya itinerant en origen, la presentació de turisme cultural català al Regne Unit i Holanda, la internacionalització de Sant Jordi i la jornada "Better places to visit, better places to live". El director general de Turisme, Octavi Bono, ha considerat que és una gran oportunitat.