Bona afluència de visitants a l'11a Fira del Farro de la Vall de Bianya

El certamen ha comptat amb una seixantena de parades i amb moltes activitats paral·leles

Fira del Farro, a la Vall de Bianya
Fira del Farro, a la Vall de Bianya | Martí Albesa.
Redacció
05 de febrer del 2018
Actualitzat a la 13:01h
La Vall de Bianya ha celebrat aquest cap de setmana l'11a Fira del Farro, amb una bona afluència de visitants i una seixantena de parades. En aquesta ocasió el dia fort de la fira ha estat el diumenge 4 de febrer, per bé que es va viure un altre punt àlgid amb el sopar-tastet de dissabte 3 de febrer al Centre Cívic.

El farro és un dels plats tradicionals de la cuina garrotxina que aprofita el brou bufat per bullir la farina blanca del blat de moro. La Vall de Bianya és encara un territori on es conrea aquest cereal. La història del farro està molt relacionada amb el municipi. Una prova és l’existència d’una vintena de molins fariners, la majoria dels quals, en un moment o altre, van moldre farina de blat de moro per a la seva subsistència de la gent.
 
L’Ajuntament de la Vall de Bianya vol recuperar aquest plat tradicional, i per això des de 2008 s’organitza una fira dedicada exclusivament a la seva promoció, la Fira del Farro de la Vall de Bianya que té lloc el primer cap de setmana de febrer. 
 
Les diferents activitats per aquesta 11a edició, es van iniciar el dissabte 27 de gener a la Pl. Mercat d’Olot amb l’acompanyament de la Colla Gegantera de la Vall de Bianya, on es va portar a terme un acte de presentació i degustació de farro. El dissabte 3 de febrer, al mercat setmanal de la Canya, durant el matí, també es va fer un acte de presentació amb un tastet de farro.
 

Fira del Farro, a la Vall de Bianya Foto: Martí Albesa


La inauguració de la fira va anar a càrrec de l’alcalde Santi Reixach i es va fer el mateix dissabte a les 18:30 h, a la sala de plens. 

Després de l’èxit i gran acceptació del sopar-tastet en les anteriors edicions, es va repetir una vegada més, al Centre Cívic gràcies a la col·laboració de tots els restaurants i artesans del municipi que van preparar 18 degustacions (14 tastet + 4 begudes)
 
El diumenge, 4 de febrer, es van portar a terme la majoria d’activitats, amb les exhibicions de feines del camp, taller de cuina per als més petits a l’espai gastronòmic, més de 60 parades de productes artesans, zona d’esmorzar i degustació de farro, passejades en burro i trenet turístic.
 
Durant el matí, la colla gegantera del municipi i el gegant romà Farrus Tremendus acompanyats pels cabeçuts Sidro i Margarida i els gegantons de la Canya, van fer dues cercaviles per l’espai firal.
 
A les 12:30h, es va fer el tradicional reconeixement i es va lliurar el títol honorífic de padrí i padrina de la Fira del Farro de la Vall de Bianya.

Una altra de les novetats d’aquesta edició, va ser la obertura de la exposició d’eines del camp en miniatura, que es va poder visitar durant tot el matí i la 2a trobada i exposició de Harley Davidson a la Vall de Bianya.

Vegeu el Programa de l'11a Fira del Farro.
 

Els gegants de la Fira del Farro, a la Vall de Bianya. Foto: Martí Albesa