Olot participa, la gent proposa: comença la campanya dels pressupostos participatius

L'Ajuntament destina 100.000 euros perquè els ciutadans decideixin les actuacions de millora de la ciutat

Aquest vespre s'ha presentatat l'inic dels pressupostos participatius a Olot.
Aquest vespre s'ha presentatat l'inic dels pressupostos participatius a Olot. | @olotuit.
Redacció
30 de gener del 2018
Actualitzat a les 20:12h
Aquest dimarts 30 de gener s’ha presentat públicament el projecte de pressupostos participatius d’Olot. Les associacions de veïns de Batet, Bonavista, Les Fonts, Pequín i Sant Roc han donat el tret de sortida al procés per escollir les diferents propostes de millora de la ciutat. Els mateixos representants dels barris han escollit el local de Bonavista i el format de l’acte (amb balls de faràndula i activitats de les entitats de cada sector). Un grup format per una trentena de persones treballa des de finals de novembre amb l’equip de professionals que dinamitzen el procés, format per les cooperatives Resilience Earth, Ekona, Arriant i Marc Planagumà. És resultat d’aquestes primeres reunions l’elecció “Olotparticipa. La gent proposa” com a eslògan del procés i el rodatge d’un anunci amb veïns i veïnes d’Olot i regidors i regidores de l’Ajuntament per fer difusió del projecte que trobareu a participa.olot.cat.
   
Amb l’acte d’aquest vespre s’ha donat per iniciada la campanya informativa dels pressupostos participatius. A partir d’aquest dissabte 3 de febrer començaran les taules als diferents barris per començar a proposar projectes:
 
3 de febrer. SANT ROC: casal de l’Associació de Veïns d’11 a 14h
3 de febrer. BATET: antiga Casa Consistorial de 17:30 a 20:30h
10 de febrer. LES FONTS: casal de l’Associació de Veïns de 10h a 13h
10 de febrer. BONAVISTA: casal de l’Associació de Veïns de 10h a 13h
10 de febrer. PEQUIN: sala de reunions de l’Hotel La Perla de 10h a 13h

Per a les persones que no puguin participar de les taules presencials, podran fer arribar les seves propostes a través de la pàgina web participa.olot.cat. Hi ha temps fins al 20 de febrer. A partir del març es faran noves trobades perquè les veïnes i veïns puguin debatre quines actuacions d'entre les que s'han proposat troben més prioritàries, sobre com millorar-les, o fer-les més transversals per a tota la zona, perquè beneficiïn al màxim de població, o fins i tot per la ciutat. D’aquesta tercera trobada sortirà la llista de propostes que passaran a validació tècnica (on el personal de l’ajuntament avaluarà la viabilitat de les propostes i les assignarà un pressupost) i posteriorment es sotmetran a votació.

La votació de les propostes tindrà lloc del 5 i el 20 de maig. Podran votar, totes les persones empadronades als barris de Batet, Bonavista, Les Fonts, Pequín i Sant Roc i siguin majors de 16 anys. Es farà des de la plataforma on line dels Pressupostos Participatius i que s'activarà durant aquest període. S’organitzaran esdeveniments presencials per facilitar la participació de la ciutadania en la votació, tot i que els vots es recolliran tots a través de la plataforma on line.

Per a votar, cada persona s’haurà d’identificar (amb DNI i data de naixement) i podrà fer-ho mitjançant l’anomenat sistema “cistell”. Tindrà dret a votar tants projectes com consideri necessaris, fins que la suma del cost de les propostes escollides sigui igual al pressupost total que es dedicarà a projectes de ciutat. Les propostes més votades fins a esgotar els 100.000 euros de pressupost seran les que finalment executarà l'Ajuntament durant el període establert. 

Els Pressupostos Participatius són una oportunitat perquè les veïnes i els veïns d'Olot decideixin a què s’ha de dedicar una part del pressupost de l’Ajuntament (100.000 euros cada any). Aquest 2018, i després del sorteig realitzat al ple de novembre, el procés se centra a la zona sud (que inclou els barris de Sant Roc, Pequín, Bonavista, Les Fonts i Batet). Al 2019 i 2020 es faran a la resta de zones de la ciutat a excepció del Nucli Vell i Sant Miquel, amb un procés participatiu propi.
 
Arxivat a