S'inicia el procés participatiu per a reformar la rambla Dolors Moreno a les Planes d'Hostoles

Aquest divendres 2 de febrer a la Biblioteca

Redacció
30 de gener del 2018
Actualitzat a les 11:41h
La rambla Dolors Moreno, a les Planes d'Hostoles.
La rambla Dolors Moreno, a les Planes d'Hostoles. | Foto: Googles Maps.
Aquest divendres s'iniciarà a les Planes d'Hostoles el procés participatiu de la reforma de la rambla Dolors Moreno. Aquest és un dels projectes importants que es vol iniciar aquesta legislatura un cop finalitzin les obres del carrer del Pla.

Amb la voluntat d’aprofundir en el coneixement i les necessitats bàsiques que fonamentaran el projecte d’urbanització de l’eix públic més característic del poble, s’obre un procés de participació ciutadana per tal que els veïns reflexionin i aportin el seu punt de vista sobre aquest espai.
 
Més que una rambla, es tracta d’un encadenament d’espais públics. Un lloc de gran rellevància del municipi, per la mida, la centralitat i el vincle amb els principals esdeveniments. És per això que aquest procés s’obre a tot el conjunt de la població.
 
L’objectiu del procés de participació és incentivar una reflexió al voltant d’aquest espai, mirant cap al futur i també cap al passat. D’aquesta manera es busca la connexió entre unes vivències que ja formen part de la història d’aquest entorn urbà i dels records dels seus veïns, i unes altres que encara estan per venir i que es situen dins l’imaginari de cadascú.
 
La jornada de conferències és un dels tres marcs de treball en què s’organitza el procés participatiu. Tres experts de primer ordre ens explicaran l’evolució urbanística de les Planes d’Hostoles, la història i particularitats del barri de cases barates que la rambla vertebra, així com una reflexió al voltant de les característiques comunes en aquest tipus d’espais públics.

Jornada de conferències

Divendres 2 de febrer de 2018 a la Biblioteca de Les Planes d’Hostoles

19:00 Presentació
 
19:15 LES PLANES D’HOSTOLES: EVOLUCIÓ HISTÒRICA, URBANÍSTICA I ARQUITECTÒNICA. DEL SEGLE X AL SEGLE XVIII
 
El nucli medieval de Sant Cristòfol de les Planes neix al voltant de l’església parroquial, formant una sagrera que més tard s’amplia amb una cellera. Al segle XVI s’ampliarà amb una nou sector, conegut com “Lo Quadre”, ampliació rere la qual s’hi troba vincu- lada la família Olmera. Finalment es troben bons exemples d’ampliacions fetes seguint el “camí ral” durant el segle XVIII.
 
19:45 LES RAMBLES DE CATALUNYA: CONCEPTE I CONFIGURACIÓ DE L’ESPAI
 
La rambla és el més representatiu dels carrers de les poblacions de Catalunya. Amb una curta explicació de la Rambla de Barcelona i amb alguns exemples concrets de rambles de ciutats i pobles, es descriuran breument les característiques generals que configuren aquest carrer o passeig.
 
 
20:15 EL CONJUNT DE LES PLANES D’HOSTOLES I EL SEU VALOR URBÀ, EN CONTEXT
 
El conjunt d’habitatges impulsat per l’Obra Sindical del Hogar al municipi reflecteix un interessant període urbà en la reinterpretació de les idees de la ciutat jardí d’origen anglosaxó, i suposa una intervenció amb un rellevant valor urbanístic que aquesta breu ponència pretén demostrar.

20:45
DEBAT I PICA-PICA

Conferenciants

XAVIER SOLÀ
professor de geografia i història
 
És màster en Museologia i Patrimoni per la Universitat de Girona. El 2005 va presentar la tesi doctoral titulada La Reforma Catòlica a la muntanya catalana a través de les visites pastorals: els bisbats de Girona i Vic (1587-1800), i ha publicat alguns articles relacio- nats amb la religiositat i les visites pastorals a l’època moderna a Catalunya.
 
JORDI FAULÍ
arquitecte
 
És l’actual director i coordinador de l’equip constructor de la Temple expiatori de la Sagrada Família. Es va doctorar el 2009 amb una tesi sobre la continuïtat i composició a les columnes i voltes del Temple de la Sagrada Família. El 2012 va substituir Jordi Bonet com a Arquitecte Coordinador i Director de les obres, per encàrrec del patronat de la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família.
 
JORDI FRANQUESA
arquitecte
 
Jordi Franquesa és arquitecte i doctor en urbanisme, i professor titular del Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona. La seva tesi doctoral Les Comunitats Jardí a Catalunya va rebre el premi extraordinari de doctorat de la UPC.