Memòria històrica

Can Trona aborda «La retirada. 79 anys d'exili republicà» aquest febrer

S'hi podrà veure l'exposició «Els camins de la retirada de la Vall de Camprodon», amb materials de guerra, i hi haurà xerrades amb especialistes | El 3 de març es farà una sortida cap al coll Pregon, l'últim pas utilitzat per les tropes republicanes

per Redacció, Vall d'en Bas | 26 de gener de 2018 a les 16:32 |
De camí al coll Pregon per una de les rutes de la retirada el 1939. | Refugi Els Estudis d'Espinavell.
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Can Trona aborda aquest mes de febrer, dins del cicle sobre la Guerra Civil –en col·laboració amb el Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca (PEHOC)–, l'exili republica, 79 anys després que es produís, amb el tema sobre la retirada.

Programa


10 febrer

o    17:30 h. Inauguració de l'exposició ELS CAMINS DE LA RETIRADA DE LA VALL DE CAMPRODON. MATERIALS DE GUERRA

o    17:45 h. Xerrada i debat amb Lluís Bassaganya, membre fundador del  Centre  d'Estudis la Retirada.
o    19:00 h. Presentació del llibre Cisquet, un maqui olotí editat per l'Associació Catalana d'expresos polítics, biografia de Francesc Serrat Pujolar, cap a Olot de les JSU i fill del darrer alcalde republicà d'Olot, afusellat el 1946, als 22 anys, al Camp de la Bota (Barcelona).


17 febrer

18:00 h. Xerrada sobre L'exili republicà a la cultura i la literatura, amb  Maria  Campillo, professora del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona i autora, entre d'altres, d'Escriptors catalans i compromís antifeixista, 19306-1939 i Allez!, allez !, escrits del pas de frontera, 1939.


24 febrer

18:00 h. Xerrada sobre L'exili català i de la repressió franquista. Quant vam perdre? amb Francesc Vilanova, director de la Fundació Carles Pi-Sunyer, professor de la Universitat Autònoma i autor, entre d'altres, Contra els  catalans franquistes.  Lletres de batalla de l'exili i la clandestinitat {2014); i Fer-se franquista. Guerra civil i postguerra del periodista Carles Sentís, 1936-1946 {2015) i, en col·laboració amb la professora Maria Campillo, el volum La cultura  catalana  en  el  primer  exili,  1939- 1940. Cartes d'escriptors, intel·lectuals i científics; i els textos inèdits de Ramon d'Abadal i de Vinyals, Les lliçons de la història. Reflexions sobre Espanya, Costella, Catalunya.

3 de març. Sortida de camp. Espinavell

09:30 h. Visita guiada al Coll Pregon a càrrec de Lluís Bassaganya.
Punt trobada: Restaurant LES PLANES d'Espinavell. Aquest poble va ser l'últim pas utilitzat per les tropes republicanes per creuar cap al nord. El 14 de febrer de 1939 travessen la frontera pel Coll Pregon els  247  homes de la  60  divisió,  la  darrera que surt de Catalunya. Anada en cotxes particulars i dinar al restaurant Les Planes. Cal fer inscripció a www.pehoc.cat o a 650272085 (Jordi).
 

 

Participació