L'11a Fira del Farro de la Vall de Bianya ja escalfa fogons per al 4 de febrer

El sopar-tastet serà novament dissabte 3 de febrer amb 18 degustacions al Centre Cívic | El 27 de gener es presentarà a Olot amb la Colla Gegantera

D'esquerra a dreta: David Darné, Santi Reixach i Quim Domene amb el cartell de l'11a Fira del Farro.
D'esquerra a dreta: David Darné, Santi Reixach i Quim Domene amb el cartell de l'11a Fira del Farro. | Foto: Martí Albesa.
Redacció
22 de gener del 2018
Actualitzat el 25 de gener a la 13:29h
Aquest matí s'ha presentat a la Sala de Plens de l'Ajuntament de la Vall de Bianya l'11a Fira del Farro, que ha comptat amb la presències del batlle, Santi Reixach, l'artista Quim Domene –que ha fet el cartell d'enguany– i el coordinador de la fira, David Darné. En aquesta ocasió el dia fort de la fira serà el diumenge 4 de febrer, per bé que s’iniciarà amb una presentació el dissabte 27 de gener a la plaça Mercat d’Olot –amb l’acompanyament de la Colla Gegantera de la Vall de Bianya– i tindrà un altre punt àlgid amb el sopar-tastet de dissabte 3 de febrer al Centre Cívic.

El farro és un dels plats tradicionals de la cuina garrotxina que aprofita el brou bufat per bullir la farina blanca del blat de moro. La Vall de Bianya és encara un territori on es conrea aquest cereal. La història del farro està molt relacionada amb el municipi. Una prova és l’existència d’una vintena de molins fariners, la majoria dels quals, en un moment o altre, van moldre farina de blat de moro per a la seva subsistència de la gent.
 

David Darné, Santi Reixach i Quim Domene durant la presentació de l'11a Fira del Farro. Foto: Martí Albesa.

 
L’Ajuntament de la Vall de Bianya vol recuperar aquest plat tradicional, i per això des de 2008 s’organitza una fira dedicada exclusivament a la seva promoció, la Fira del Farro de la Vall de Bianya que té lloc el primer cap de setmana de febrer. La persona encarregada de fer el disseny del cartell de la fira és obra de l’artista Quim Domene.
 
A continuació, el coordinador de la Fira, David Darné ha explicat les diferents activitats i novetats d’aquesta 11a edició, que segueix una estructura similar a les anteriors però com cada any introdueix noves activitats i propostes per donar vida i consolidar any rere any aquesta Fira.
 
Les diferents activitats per aquesta 11a edició, s’iniciaran el dissabte 27 de gener a la Pl. Mercat d’Olot amb l’acompanyament de la Colla Gegantera de la Vall de Bianya, on es portarà a terme un acte de presentació i degustació de farro. El mateix dissabte 3 de febrer, al mercat setmanal de la Canya, durant el matí, també es farà un acte de presentació amb un tastet de farro.
 
La inauguració de la fira a càrrec de l’alcalde Santi Reixach, serà el dissabte 3 de febrer a les 18:30h de la tarda, a la sala de plens, tot seguit, presentació del projecte de la Sala Expositiva Eines del Camp en miniatura a càrrec de la dissenyadora Mireia Badosa i del mestre artesà Xevi Plujà.
 
Després de l’èxit i gran acceptació del sopar-tastet en les anteriors edicions, es repetirà una vegada més, al Centre Cívic gràcies a la col·laboració de tots els restaurants i artesans del municipi que han preparat 18 degustacions (14 tastet + 4 begudes) i que començarà a les 20h i s’allargarà fins les 23:30h.
 

Unes 4.000 persones, segons l'organització,va ser a la Fira del Farro de 2017. Foto: Martí Albesa.

 
El sistema de funcionament serà molt senzill, a l’entrada, prèvia reserva, es recolliran els 18 tiquets al preu de 18€ i dins l’espai gastronòmic tothom podrà degustar cada un dels tastets que els restaurant i artesans han preparat (1 tiquet = 1 degustació). Les places disponibles són 300 i s’haurà de reservar trucant al telèfon de l’Ajuntament de la Vall de Bianya 972.29.09.33.
 
El diumenge, 4 de febrer, es portaran a terme la majoria d’activitats, amb les exhibicions de feines del camps, taller de cuina pels més petits a l’espai gastronòmic, més de 60 parades de productes artesans, zona d’esmorzar i degustació de farro, passejades en burro i trenet turístic.
 
Durant el matí, la Colla Gegantera del municipi i el gegant romà Farrus Tremendus acompanyats pels cabeçuts Sidro i Margarida i els gegantons de la Canya, faran dos cercaviles per l’espai firal.
 
A les 12:30h, es farà el tradicional reconeixement i es lliurarà el títol honorífic de padrí i padrina de la Fira del Farro de la Vall de Bianya, a dos persones relacionades amb la història de la nostra Vall.

Una altra de les novetats d’aquesta edició, serà la obertura de la exposició d’eines del camp en miniatura, que es podrà visitar durant tot el matí i la 2a trobada i exposició de Harley Davidson a la Vall de Bianya.

Vegeu el Programa de l'11a Fira del Farro.