Neix «Bas de Màgia», una aplicació per a conèixer la Vall d'en Bas tot jugant

Es desenvolupa als set pobles del municipi i permet conèixer les tradicions, el patrimoni i els productes locals | La iniciativa està pensada també per a grups escolars tot combinant la gamificació, les històries i la tecnologia mòbil

D'esquerra a dreta: Pilar Aiguabella, Lluís Amat, Maria Aulinas i Rafael de Villasante, durant la presentació d'aquesta aplicació a la Pinya.
D'esquerra a dreta: Pilar Aiguabella, Lluís Amat, Maria Aulinas i Rafael de Villasante, durant la presentació d'aquesta aplicació a la Pinya. | Foto: Xavier Borràs
19 de gener del 2018
Actualitzat a les 16:09h
El batlle de la Vall d'en Bas explica en aquest vídeo el sentit de Bas de Màgia.
Aquest matí, a la Pinya (Vall d'en Bas), s’ha presentat Bas de Màgia, una nova aplicació mòbil per descobrir el municipi de forma lúdica i didàctica de la mà dels personatges màgics que l’habiten. En la presentació del joc hi han intervingut el batlle de la Vall d'en Bas, Lluís Amat, la tècnica de Promoció Econòmica, Maria Aulinas, la presidenta de l'Associació de Turisme i Comerç de la Vall d'en Bas, Pilar Aiguabella, i el responsable de l'empresa Internatura, Rafael de Villasante.
 

Un dels quadres de Josep Berga que apareix al joc de l'itinerari de la Pinya: Ramat de xais, oli sobre tela (1912). Foto: Revista de Girona.


Tant els periodistes presents com el nombrós públic que ha assistit a la presentació ha pogut provar el joc in situ tot seguint l'itinerari corresponent, i geolocaltzat a la Pinya, que sota el títol "Els paisatges de l'avi Berga" proposa un divertit trajecte de descoberta d'aquest poble de la vall i els seus entorns a través dels quadres que va fer-hi Josep Berga Boix –gran exponent de l'Escola d'Olot de pintors paisatgistes–, nat en aquesta petita vila. El joc té l'avantatge afegit que no es pot jugar des de casa i només funciona en alguns dels set itineraris proposats.
 

El batlle de la Vall d'en Bas, Lluís Amat, ha ensenyat al públic assistent com funcionava el joc en viu. Foto: Xavier Borràs.


A través d'aquest joc es poden visitar els racons de la vall, conèixer la cultura, les tradicions, el patrimoni i els productes locals. ‘Bas de Màgia’ es desenvolupa a tots els pobles del municipi amb set itineraris. Cada ruta està protagonitzada per un esser màgic i es vehicula a l’entorn d’un eix temàtic com són els pagesos de remença, els bandolers o la vida a pagès.

L’aplicació mòbil s’ha plantejat com un projecte tansmèdia per al públic familiar, infantil i juvenil, que poden jugar-hi de forma individual o en grup. Per jugar-hi cal descarregar-se l’App Adventuriq (per a Apple o Android), escollir l’aventura ‘Bas de Màgia’ i triar un dels itineraris. Un cop geolocalitzat el primer indret, i després de resoldre una prova o enigma, el jugador és recompensat amb una nova informació i pot seguir jugant. Al final de cada itinerari, el jugador rep premis i recompenses.
 
El projecte ha estat realitat per l’Ajuntament de la Vall d’en Bas en col·laboració amb l’Associació de Turisme i Comerç del municipi i l’ajuda econòmica de la Diputació de Girona. Tota la informació del projecte es pot trobar a la pàgina web www.basdemagia.cat.

 

Les instruccions i els itineraris de Bas de Màgia. Foto: Adventuriq.


Una App de descobriment del territori pensada també per a grups escolars
 
Bas de Màgia s’adapta també perquè els centres educatius que visiten el municipi puguin fer- la servir. D’aquesta manera es dóna una eina pedagògica més als grups escolars que, per les peculiaritats del territori, acostumen a visitar la Vall d’en Bas.
 
Seguint amb la línia de la gamificació dels continguts pedagògics, es treballen diverses competències transversals, com el treball en equip i el pensament analític, i instrumentals, com l’orientació o la comprensió oral, entre altres. L’App incideix en la forma d’acostar infants i joves a la cultura i al territori a través de la tecnologia i diverses dinàmiques de joc. El material d’usuari de Bas de màgia inclou, també, un manual d’ús per a professors on s’explica l’aprenentatge, competències i dinàmiques de joc.