Seguretat

El Consell Comarcal instal·larà lectors de matrícules als accessos a la Garrotxa

La mesura vol reforçar la seguretat al territori i aconseguir un efecte dissuasiu per als delinqüents que, en moltes ocasions, hi accedeixen amb vehicle des d'altres indrets | Fins a vuit municipis –a més d'Olot i Sant Aniol de Finestres, que ja en disposen– estan d'acord a desplegar el sistema

per Redacció , Olot, 18 de gener de 2018 a les 12:43 |
Els lectors de matrícules s'han demostrat útils per a dissuadir la delinqüència. | Accesor
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Segons fonts policials, la Garrotxa es troba en la meitat de la ràtio mitjana dels delictes soferts en el global de Catalunya. Aquestes dades situen la comarca en un bon nivell de seguretat ciutadana, segons assenyalen els Mossos d’Esquadra de l’ABP de la Garrotxa. Malgrat aquests bons valors, el Consell Comarcal continua treballant per millorar-los, i amb aquesta finalitat, l’any 2016 va presentar als batlles de la comarca una proposta per a la implementació d’un sistema de seguretat basat en lectors de matrícules als principals accessos de la comarca.

L’objectiu de la instal·lació d’aquest sistema seria el de reforçar la seguretat al territori, per una banda, i aconseguir un efecte dissuasiu per a la delinqüència, ja que en molts fets delictius, segons dades dels propis Mossos d’Esquadra, són comesos per persones de fora del territori, que accedeixen en vehicle a la Garrotxa.

 
La proposta inicial elaborada pel Consell Comarcal pretenia cobrir els principals accessos per carretera de la comarca. Per aconseguir-ho, el projecte considerava necessària la participació de tots els municipis garrotxins per a aconseguir un desplegament de lectors que cobrís el màxim territori comarcal amb el menor cost pels consistoris. Aquest sistema permetria controlar, els 365 dies de l’any, l’accés de vehicles a la comarca a través d’un sistema de registre de totes les matrícules.


Pel que fa a la gestió de les dades recollides pel sistema, el projecte també preveu la proposta a la Direcció General de la Policia que la comissaria dels Mossos d’Esquadra de referència, en aquest cas, la Garrotxa, sigui l’encarregada de la gestió i control de les dades emmagatzemades, per dues raons principals: en primer lloc, vetllar per a la seva confidencialitat, tal com marca la Llei Orgànica 15/1999 de protecció  de dades de caràcter personal, i, en segon lloc, perquè aquestes dades serveixin d’ajuda i suport per a millorar la prevenció de la seguretat ciutadana de la comarca, així com, per dur a terme les investigacions realitzades pel cos de Mossos d’Esquadra

Fins a vuit municipis desplegaran el sistema de seguretat

 
Un cop estudiada la proposta per tots els batlles, en el transcurs del Consell d’Alcaldes extraordinari del passat mes d’octubre, el president del Consell, Joan Espona, va sol·licitar als assistents el seu posicionament per a valorar la implementació efectiva del sistema de lectors de matrícules a la Garrotxa. Els batlles de Maià de Montcal, Les Planes d’Hostoles, Les Preses, Sant Feliu de Pallerols, la Vall de Bianya, Sant Jaume de Llierca, Besalú i Sant Joan les Fonts han estat els que han mostrat interès a participar del projecte, que compta amb la complicitat de l’Ajuntament d’Olot, que ja té desplegat un sistema de càmeres de videovigilància al seu terme municipal i de l’Ajuntament de Sant Aniol de Finestres, que complementarà el sistema amb la instal·lació d’equips que realitzi al seu municipi.
 
D’aquesta manera, el sistema de lectors de matrícules de la Garrotxa neix amb la participació inicial de vuit municipis, que s’uniran per realitzar una compra agregada de material i treballaran per garantir la seguretat dels ciutadans de cadascun dels seus municipis amb la màxima eficàcia i col·laboració. Els batlles participants destaquen la utilitat d’aquest sistema en la millora de la vigilància municipal, que els permetrà captar imatges a temps real i detectar l’entrada de cotxes potencialment perillosos al seus pobles. El sistema no estarà tancat a la participació de la resta de municipis garrotxins que s'hi vulguin adherir i desplegar en el futur aquest sistema de seguretat als seus territoris.
 
Cal destacar que la feina duta pel Consell Comarcal ha inclòs, paral·lelament a l’elaboració del projecte, reunions amb el Departament d’Interior, el cos de Mossos d’Esquadra, responsables de policies locals i experts en la gestió d’aquests sistemes de seguretat, que ja es troben en funcionament en diversos municipis de Catalunya amb unes altes taxes d’èxit. Des del Departament d’Interior valoren molt positivament aquesta iniciativa (la primera que es presenta a nivell comarcal), ja que suposarà un important suport addicional a la tasca de protecció de la Policia Catalana en aquells municipis que no disposen de policia pròpia i on aquest cos és el responsable de garantir la seguretat ciutadana.
 
Es preveu que els vuit municipis interessats en el projecte iniciïn el procediment de compra i instal·lació d’aparells a partir d’aquest mes de gener, en coordinació amb el Consell Comarcal de la Garrotxa. Els primers lectors de matrícules entraran en funcionament al llarg de 2018.
 

 

Participació