Unió de Pagesos fa rebaixar l’IBI sobre les propietats rústiques a Olot

A la capital garrotxina el sindicat ha aconseguit que s’aprovi l’aplicació d’una bonificació del 50%

Unió de Pagesos celebra que Olot hagi estat sensible a les propostes que el sindicat va presentar.
Unió de Pagesos celebra que Olot hagi estat sensible a les propostes que el sindicat va presentar. | Xavier Borràs.
12 de gener del 2018
Actualitzat a les 11:42h
L’Ajuntament d’Olot (Garrotxa) han acceptat les al·legacions a les ordenances fiscals proposades per Unió de Pagesos per al 2018.  A la capital garrotxina, el sindicat ha aconseguit que s’aprovi l’aplicació d’una bonificació del 50% sobre la base liquidable de l’IBI rústic a les construccions catalogades pel cadastre com a imprescindibles per al desenvolupament d’explotacions agrícoles, ramaderes o forestals. Aquesta bonificació l’haurà de demanar expressament el propietari afectat.
 
Els municipis no disposen d’un mòdul bàsic de construcció (MBC) per a rústica i, per defecte, el càlcul del valor cadastral sobre els béns immobles es fa sobre el valor de l'MBC urbà –a Olot, s’aplica un MBC actualitzat de 600 euros per metre quadrat. Unió de Pagesos ja havia denunciat que el valor resultant d’aquesta regularització és desorbitat per a construccions agrícoles i ramaderes que, tradicionalment, no tributaven. A més, no reflecteix el valor real de les construccions; el valor cadastral supera el de mercat i incompleix l’article 23 del Reial Decret 1/2004 de 5 de març, pel qual s’aprova el text refós de la Llei del Cadastre Immobiliari.
 
En les al·legacions, el sindicat va indicar que “el valor just del mòdul de construcció agrari estimat pel Col·legi d’Enginyers i Agroxarxa hauria d’oscil·lar entre els 52,09 euros per metre quadrat (cobert agrícola sense pavimentar i obert) i els 127,33 euros per metre quadrat (granja de porcí de mares)”. Per tant, és a partir d’aquest valor que s’han d’aplicar els coeficients de reducció, segons l’any de construcció, l’estat general, etc.
 
Unió de Pagesos celebra que Olot hagi estat sensible a les propostes que el sindicat va presentar. També, valora que es reconegui la importància de l’agricultura en l’economia dels municipis i els seus efectes positius en el territori.
 
Arxivat a