Les urgències a l'hospital d'Olot han incrementat un 70% durant aquest Nadal

S'ha atès una mitjana de 170 pacients per dia, xifra rècord des que es va inaugurar el nou centre ara fa tres anys | L'activitat als CAP de les comarques gironines durant l'epidèmia de grip augmenta un 36% en una setmana

A l'hospital hi ha hagut esperes de fins a tres hores per aconseguir un llit aquests darrers dies.
A l'hospital hi ha hagut esperes de fins a tres hores per aconseguir un llit aquests darrers dies. | Martí Albesa.
Redacció
12 de gener del 2018
Actualitzat a les 10:37h
Un dels punts de la demarcació on l'epidèmia de grip ha disparat les visites a urgències és a l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa. Des del 23 de desembre, els pacients atesos han augmentat un 70%, amb una mitjana de 170 pacients atesos per dia, una xifra rècord des que el nou centre va obrir portes ara fa tres anys. Els dies de Nadal el servei va quedar "saturat", per bé que tot i que no es pot atribuir tot l'increment a la grip, el director del sector Girona Sud del CatSalut, Salvador Campasol, ha detallat que bona part de les visites són per afeccions respiratòries.

Aquest hivern, el servei d'urgències de l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa ha arribat a xifres rècord. Cada dia atén uns 100 pacients de mitjana (120 en cap de setmana) però des del 23 de desembre la xifra ha crescut fins a uns 170 pacients, el que representa un augment del 70%. Si de mitjana s'atenen uns 4 pacients per hora, aquests dies s'ha arribat als 7. Els dies de major activitat han estat el 26 i el 30 de desembre. "Per primer cop hem tingut el servei saturat, que no vol dir col·lapsat, amb més baixes que altes", assenyala el responsable del servei d'Urgències del centre, Joaquim Danés.

Això ha comportat que hi hagin hagut esperes de fins a tres hores per aconseguir un llit lliure dels 13 que hi ha per a casos de més complexitat. El centre també disposa de 4 boxes amb llit per a casos menys greus i 2 llits de la unitat de reanimació.
 

Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa. Foto: Martí Albesa


Pel que fa al nombre de professionals, Danés admet que li hauria agradat poder reforçar la plantilla de metges però compten amb una dificultat: "No hi ha prou metges formats a Catalunya i Olot, al ser un lloc petit, és més difícil de reclutar-los". A Urgències tenen 27 metges però no tots a jornada completa perquè treballen a altres centres. El que han fet ha estat incrementar les hores extra i distribuir els dies festius perquè tothom pogués fer-ne algun per descansar.

Tres tipus de pacients

El centre ha atès sobretot tres tipus de pacients amb grip. D'una banda, hi ha hagut un repunt dels casos de nadons amb bronquiolitis i complicacions a la via respiratòria (sobretot la primera setmana de Nadal) així com el de persones grans amb malalties cròniques que la grip ha "desestabilitzat" el seu estat de salut. També hi ha hagut un tercer grup format per persones sanes que, després de dos dies de febre i tos, no han millorat i han decidit acudir a urgències.

El fet que la vacuna de la grip no hagi estat tant eficaç com en altres campanyes podria explicar aquest augment de casos. El responsable d'Urgències preveu que el brot epidèmic es trobi ja en la fase final. "Ha passat el pitjor però queda el més feixuc; no serà un problema de quantitat sinó que quedaran els casos de més complexitat, sobretot gent gran que requeriran més atenció", conclou.

L'activitat als CAP gironins augmenta un 36%

L'activitat als CAP de la regió sanitària de Girona durant l'epidèmia de grip ha incrementat un 36% en relació a la setmana anterior i un 92% si es compara amb les xifres de fa dues setmanes. En total, els equips d'atenció primària de la demarcació han fet 45.656 visites entre el 4 i el 10 de gener, un 20% més que durant el mateix període de l'any passat. Tot i que no es pot atribuir tot l'increment a la grip, el director del sector Girona Sud del CatSalut, Salvador Campasol, ha detallat que bona part de les visites són per afeccions respiratòries.

Durant aquesta setmana, també hi ha hagut un augment en el nombres de visites domiciliàries i han arribat fins a les 1.405, un 26% més que la setmana anterior. Representen, a més, un increment del 36% en relació al mateix període del 2017.

Per contra, han baixat les visites a les urgències dels hospitals, que s'han reduït un 12% i també el nombre d'ingressos derivats d'urgències, que han baixat un 1% en una setmana. Segons Campasol, aquesta setmana l'activitat relacionada amb la grip s'ha estabilitzat tot i que l'alerta per l'epidèmia encara no ha passat.

Per evitar saturacions i donar resposta a l'increment d'activitat, Campasol ha explicat que hi ha reforços (tot i que a vegades menys dels que voldrien contractar per la manca de metges i d'infermeres) i que els CAP redueixen el nombre de visites programades. Per la seva banda, als hospitals obren més llits per atendre possibles ingressos. A Figueres en van obrir 15 més, a Blanes 6 dels anomenats de curta estada i a Calella han reforçat les hospitalitzacions domiciliàries. Al Trueta comptaran amb 22 llits més a partir de dilluns i, el mateix dia, n'obriran 12 a Palamós.

Segons ha detallat Campasol, el 80% de les persones que acaben ingressades com a conseqüència de la grip no estaven vacunades i són persones grans amb factors de risc. "La vacuna de la grip és la millor eina que tenim per combatre-la", ha explicat.