Els ornitòlegs garrotxins estableixen un nou rècord d'espècies observades el 2017

L'Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa (ANEG) convoca tothom el pròxim dissabte 13 de gener per fer el cens d'ocells de 2018

El capó reial (Plegadis falcinellus), com el de la foto, ha estat una de les espècies observades el 2017 i que encara no s'havia vist a la Garrotxa.
El capó reial (Plegadis falcinellus), com el de la foto, ha estat una de les espècies observades el 2017 i que encara no s'havia vist a la Garrotxa. | Raül Miralta.
Redacció
03 de gener del 2018
Actualitzat el 08 de gener a la 13:06h
L’any 2017 els ornitòlegs garrotxins van establir un nou màxim d’espècies d’ocells observades a la Garrotxa en un sol any: un total de 190. Fins aleshores, l’any amb més espècies detectades havia estat el 2010, amb 169, segons informa l'Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa (ANEG), amb seu als Mas de les Mates, a Olot.

D’entre totes les observacions, van destacar alguns ocells molt rars a la nostra comarca: el capó reial i el territ variant (obs. Pancho Pou), dues espècies aquàtiques vostes per primera vegada a la Garrotxa; també, van destacar l’esparver d’espatlles negres i el polit cantaire (obs. Albert Alonso), el fumarell negre (obs. Michael Lockwood) i la piula gola-roja (obs. Fran Trabalon), entre d’altres espècies molt escasses.
 
Les espècies rares o molt escasses ens visiten ocasionalment quan fan una parada en els seus llargs viatges migratoris, entre l’Àfrica i el Nord d’Europa, o bé quan hi ha episodis de meteorologia adversa, com és una llevantada. S’aturen en espais oberts, com les zones agrícoles, normalment també vinculades a zones humides. És en aquests espais, que a la Garrotxa són de petites dimensions, escassos i a vegades temporals, on aquests ocells hi troben aliments i tranquil·litat i, per això, són espais o ecosistemes fràgils i que cal vetllar-los per a la seva preservació i conservació.
 
L’augment important en el nombre d’espècies observades durant l’any 2017 és, en gran part, conseqüència d’una recerca més intensa per part dels ornitòlegs garrotxins, i no es pot atribuir a altres causes ecològiques o meteorològiques. La llista completa d’espècies d’ocells detectades es pot consultar als webs www.reservoirbirds.comi a www.ornitho.cat.

Cens d'ocells de la Garrotxa 2018

Aquest pròxim dissbte dia 13 es farà el cens ornitològic de la Garrotxa d'enguany. És obert a tothom, no cal tenir coneixments d’ocells, i es farà en petits grups. Se sortirà del Mas de les Mates a les 8 del matí i després es farà un dinar.

Per tal d’organitzar els grups i el dinar, demanen que ens ompliu el formulari.

Si us fa gràcia participar-hi i aprendre sobre els ocells de La Garrotxa, no calen coneixements previs, ja que els cens es farà en petits grups.

Sessió tèorica: divendres al vespre, al local de l’ANEG al Mas les Mates (cal reservar plaça omplint el formulari).

Porteu aigua, prismàtics (si en teniu) i bolígraf.

Dinar: cap a la 13:30 h al Mas les Mates (reserva al formulari).

Cens: 5€ (socis ANEGX 3 €). Inclou la sessió teòrica de divendres al vespre.
Dinar: 5€ menu vegetarià. Dinar: 8€ menú càrnic (amb cabrit d’en Franc de Can Pentinet).

FORMULARI DE RESERVA CENS/DINAR.