Naturalisme

Els ornitòlegs garrotxins estableixen un nou rècord d'espècies observades el 2017

L'Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa (ANEG) convoca tothom el pròxim dissabte 13 de gener per fer el cens d'ocells de 2018

per Redacció , 3 de gener de 2018 a les 14:21 |
El capó reial (Plegadis falcinellus), com el de la foto, ha estat una de les espècies observades el 2017 i que encara no s'havia vist a la Garrotxa. | Raül Miralta.
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’any 2017 els ornitòlegs garrotxins van establir un nou màxim d’espècies d’ocells observades a la Garrotxa en un sol any: un total de 190. Fins aleshores, l’any amb més espècies detectades havia estat el 2010, amb 169, segons informa l'Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa (ANEG), amb seu als Mas de les Mates, a Olot.

D’entre totes les observacions, van destacar alguns ocells molt rars a la nostra comarca: el capó reial i el territ variant (obs. Pancho Pou), dues espècies aquàtiques vostes per primera vegada a la Garrotxa; també, van destacar l’esparver d’espatlles negres i el polit cantaire (obs. Albert Alonso), el fumarell negre (obs. Michael Lockwood) i la piula gola-roja (obs. Fran Trabalon), entre d’altres espècies molt escasses.

 
Les espècies rares o molt escasses ens visiten ocasionalment quan fan una parada en els seus llargs viatges migratoris, entre l’Àfrica i el Nord d’Europa, o bé quan hi ha episodis de meteorologia adversa, com és una llevantada. S’aturen en espais oberts, com les zones agrícoles, normalment també vinculades a zones humides. És en aquests espais, que a la Garrotxa són de petites dimensions, escassos i a vegades temporals, on aquests ocells hi troben aliments i tranquil·litat i, per això, són espais o ecosistemes fràgils i que cal vetllar-los per a la seva preservació i conservació.
 
L’augment important en el nombre d’espècies observades durant l’any 2017 és, en gran part, conseqüència d’una recerca més intensa per part dels ornitòlegs garrotxins, i no es pot atribuir a altres causes ecològiques o meteorològiques. La llista completa d’espècies d’ocells detectades es pot consultar als webs www.reservoirbirds.comi a www.ornitho.cat.


Cens d'ocells de la Garrotxa 2018

Aquest pròxim dissbte dia 13 es farà el cens ornitològic de la Garrotxa d'enguany. És obert a tothom, no cal tenir coneixments d’ocells, i es farà en petits grups. Se sortirà del Mas de les Mates a les 8 del matí i després es farà un dinar.


Per tal d’organitzar els grups i el dinar, demanen que ens ompliu el formulari.

Si us fa gràcia participar-hi i aprendre sobre els ocells de La Garrotxa, no calen coneixements previs, ja que els cens es farà en petits grups.

Sessió tèorica: divendres al vespre, al local de l’ANEG al Mas les Mates (cal reservar plaça omplint el formulari).

Porteu aigua, prismàtics (si en teniu) i bolígraf.

Dinar: cap a la 13:30 h al Mas les Mates (reserva al formulari).

Cens: 5€ (socis ANEGX 3 €). Inclou la sessió teòrica de divendres al vespre.
Dinar: 5€ menu vegetarià. Dinar: 8€ menú càrnic (amb cabrit d’en Franc de Can Pentinet).

FORMULARI DE RESERVA CENS/DINAR.
 

 

Participació