Olot es declara municipi compromès amb la infància refugiada

El ple aprova per unanimitat facilitar en la mesura del possible l’accés als serveis municipals a les famílies refugiades | Actualment, han arribat 18 refugiats a la comarca, 9 dels quals són infants, que ja estan escolaritzats

El regidor Pep Berga va ser l'encarregat de presentar aquesta declaració de suport amb els infants refugiats.
El regidor Pep Berga va ser l'encarregat de presentar aquesta declaració de suport amb els infants refugiats. | Martí Albesa.
20 de desembre del 2017
Actualitzat a les 11:52h
El ple d'aquest dimarts de l'Ajuntament d'Olot va aprovar per unanimitat declarar la ciutat com a municipi compromès amb la infància refugiada, per manera que les les persones refugiades i, especialment els nens i les nenes, sentin "que els acollim plenament i que fem tot el que està a les nostres mans per fer més fàcil la seva vida, lluny del que va ser casa seva", tal com va manifestar el regidor de l'equip de govern, Josep Berga, que va ser l'encarregat de presentar aquesta declaració en nom de l'equip de govern.

Amb aquesta iniciativa la capital garrotxina es compromet a:
  • Participar activament en els plans i programes oficials de refugi coordinats des de les institucions públiques d’àmbit estatal i català.
  • Estudiar les mesures que, a nivell municipal, puguin facilitar en la mesura del possible l’accés als serveis municipals a les famílies refugiades, especialment pel que fa a aquells serveis directament relacionats amb el benestar dels infants.
  • Generar espais de trobada amb la població autòctona que permetin conèixer-nos i compartir des de la solidaritat, la fraternitat i el respecte envers els drets humans.
  • Emprendre accions de sensibilització d’àmbit municipal per fer bandera del respecte dels drets humans com a pilar de la convivència, posant un accent sobre la situació i els drets de la infància refugiada i migrant, implicant activament el teixit associatiu i comunitari del municipi.
Pep Berga va informar que a la comarca hi van arribar aquest estiu 18 persones refugiades, 9 de les quals són infants i joves que ja estan escolaritzats; va explicar que durant la primavera es va fer la petició d’acollida a la Unió Europea i que actualment s’està seguint un procés d’inclusió.
 

La regidora de la CUP, Anna Descals, va ser crític amb la gestió dels refugiats que fa la Unió Europea. Foto: Martí Albesa.


Els grups municipals de la CUP i d'ERC, en veu d'Anna Descals i Clara Casanovas, respectivament, van ser molt crítics amb la gestió de la crisi dels refugiats, tant des de la unió Europea com des de l'Estat espanyol, ja que poc es pot fer des dels municipis en un moment que el pressupost europeu per a les polítiques migratòries es dedica en gran part al control fronterer.

Per la seva banda, la regidora del PSC, Mercè Traveria, va destacar que calia recordar la xifra de 4,8 milions de refugiats des de 2011, "la meitat de la qual són nens, molts dels quals van sols, un drama davant del qual ningú no es pot mostrar indiferent".

Xavier Garcia, d'Olot en Comú, va recordar que en el passat "molts catalans i catalanes hem conegut situacions semblants" en què ens vam trobar amb "l'ajut i la solidaritat de moltes persones"; per això, "per dignitat, per justícia social, per a pagar aquest deute que tenim amb aquests països i aquestes persones que ens van acollir" va anunciar, també, el vot favorable a la declaració.

El ple d'ahir va comptar amb les absències de la portaveu d'ERC, Anna Barnadas, convalescent d'un caiguda que li afectà un braç, i del regidor de la CUP, Lluís Rubió, que havia de ser, a la mateixa hora, al ple del Consell dels Infants de la Vall d’en Bas. El batlle d'Olot, Josep M. Corominas, va desitjar la millora de la regidora Barnadas i va dir que  la caiguda que li va comportar l'accident, que va patir sortint de l'edifici consistorial, potser s'hauria de qualificar com a "accident laboral".
Arxivat a