Dolors Bassa a Olot: «Si guanyen els del 155 viurem en una presó»

El Torín aplega 200 persones en l'acte central a la Garrotxa d'Esquerra, en què també han intervingut Lluís Amat, Toni Castellà i Roger Torrent

Lluís Amat, Toni Castellà i Roger Torrent escolten atentament la cap de llista per Girona, la consellera Dolors Bassa.
Lluís Amat, Toni Castellà i Roger Torrent escolten atentament la cap de llista per Girona, la consellera Dolors Bassa. | Montserrat Escayola.
16 de desembre del 2017
Actualitzat el 17 de desembre a les 0:08h

Vora 200 persones han seguit molt atentament els oradors en l'acte d'ERC-CS-DC a Olot. Foto: Montserrat Escayola.


Al voltant de dues-centes persones s'han aplegat aquest vespre al Torín d'Olot en l'acte central de la campanya electoral d'Esquerra Republicana-Catalunya Sí-Demòcrates de Catalunya, en què han intervingut, per aquests ordre, el músic i xouman moianès Quim Vila; la presidenta de la secció local d'ERC a Olot, Meius Ferrés; el batlle de la Vall d'en Bas, l'independent Lluís Amat; Toni Castellà, de Demòcrates de Catalunya i candidat per Barcelona; Roger Torrent, candidat d'ERC per Girona batlle de Sarrià de Ter i, finalment, la cap de llista per Girona Dolors Bassa, que just fa 13 dies va poder sortir de la presó.

Quim Vila s'ha encarregat de posar caliu a l'acte, amb la interpretació jocosa de peces com "El tren de la tercera via" o "La ley tocant els ous", en què ha fet participar tot els public fent cors. Vila, cantautor popular prou conegut, n'ha etzibat unes quantes de "riure per no plorar", com ara que sembla que en aquest país "la democràcia és la dictadura dels analfabets" o que ja es veu que, entre els polítics del 155 "hi ha uns personatges que demostren que Darwin va fer curt" quant a l'evolució humana.
 

El cantautor i xouman Quim Vila ha estat l'encarregat d'animar el públic que ha assistit a l'acte electoral Foto: Montserrat Escayola.


Meius Ferrés ha presentat l'acte i ha parlat en nom d'una de les candidates de la Garrotxa, Anna Barnadas, regidora d'ERC a l'Ajuntament d'Olot, que no ha pogut assistir a l'acte ja que fa ben poc va patir un petit accident que l'obliga al repòs. Ferrés ha llegit un text en què la portaveu municipal demana a tothom que parli amb la gent del voltant perquè vagin a votar una de les tres llistes republicanes que es presenten a les eleccions del 21 de desembre. Tanmateix, per a Barnadas –segons ha dit Ferrés–, "ningú no està més ben preparat que la nostra gent i el nostre millor entrenador, ara empresonat, Oriol Junqueras… De qui ens refiaríem, si no, per tirar endavant?".
 

El batlle de la Vall d'en Bas, Lluis Amat, vuitè a la llista de la coalició electoral, durant la seva intervenció. Foto: Montserrat Escayola.


La reivindicació de fer president Oriol Junqueras per part de tots els oradors, en contraposició a una possible majoria del partit unionista Ciutadans, ha estat constant i aplaudida pel públic. Així, el batlle de la Vall d'en Bas, Lluís Amat ha dit que davant dels "despropòsits indignes que s'han succeït" cal sentir-se orgullosos "del que vam ser capaços de fer l'1 d'octubre… Prou d'estar capcots, somriure i pit enfora". Amat, que ha dit sentir-se molt honorat de formar part de la llista essent que ell no és home de partit, ha afirmat que un dels grans tresors del país, de què cal fer-ne constància, "és el teixit social, la capacitat de treball conjunt i la intel·ligència col·lectiva". Per a aquest barceloní fincat a Sant Esteve d'en Bas, cal un govern fort del qual "només Esquerra en pot ser la garantia".

Toni Castellà, candidat per Demòcrates de Catalunya, amb deu anys d'experiència com a diputat i antic secretari d'Universitats, ha iniciat el seu parlament agraint l'exemple de la consellera Bassa, amb qui era el primer dia que es trobaven: "L'1 d'octubre molts catalans van suportar les porres i tu has hagut de suportar la presó". Per a Castellà la violència política exercida per l'Estat i pels del 155 "és el seu 18 de juliol particular", el del "Frente Nacional, el millor exemple que el franquisme no va marxar mai", com la censura, les prohibicions o la presó per als "Jordis", Quim Forn i Oriol Junqueras. Per al candidat de Demòcrates, en aquestes eleccions "unilaterals, il·legals i il·legítimes" les forces lleials a la República "mai no ens farem enrere", fins al punt que si el Govern de l'Estat no accepta el resultat de les eleccions "tirarem pel dret, sense cap renúncia".
 

Toni Castellà, candidat de Demòcrates a la llista d'ERC a Barcelona, durant el seu parlament. Foto: Montserrat Escayola.


Castellà ha insistit que el mandat de l'1 d'octubre era el del poble i que "el bucle que diu que vivim la candidata de Ciutadans deu ser el de les porres, el 155, votar, 'no m'agrada el resultat', les porres el 155, votar, 'no m'agrada el resultat', les porres… Trenquem el bucle i fem efectiva la república", ha reblat, per afegir que Josep Borrell –que feia poca estona s'havia mofat del tall de veu que havia fet arribar Oriol Junqueras des de la presó– era un personatge absolutament miserable. "Estem malalts de democràcia i el dia 21 desinfectarem el país de feixistes", i ha finalitzat amb l'auguri que l'única llista que "pot derrotar els del Frente Nacional és la d'Esquerra Republicana".
 

Roger Torrent, número 2 de la candidatura de les comarques gironines, durant la seva intervenció. Foto: Montserrat Escayola.


Roger Torrent, batlle de Sarrià de Ter i número 2 de la llista electoral a les comarques gironines, ha iniciat el seu parlament apostant per la generositat, la voluntat de sumar i el republicanisme que feia que la llista d'Esquerra fos tan transversal i que fos l'única a fer front al "somriure cínic dels del 155 que cada vegada és més petit en la mesura que creix el somriure dels republicans"; de fet, el rictus dels del 155 és, segons el candidat gironí, "cada vegada més acusat de preocupació" i per això, miren si amb "patades poden superar l'equip rival, posant el millor candidat, Oriol Junqueras, a la presó per qüestions polítiques"; per això "cal guanyar el 21-D", per això "l'única garantia de parar els peus als del 155 és ERC, és el vot útil, el vot per a demostrar la dignitat, per a no trair el mandat del poble, amb la garantia de cosir el país"…

Per a Torrent, com més vots hi hagi a favor de la independència i de la república "més ràpidament podrem alliberar els presos", tot reblant que "la millor resposta al somriure cínic dels que ens esclafen ara és la rialla dels nostres fills".
 

La consellera Dolors Bassa ha advertit que segons què no ho pot dir a risc de tornar a ser empresonada. Foto: Montserrat Escayola.


La darrera a intervenir, la cap de llista per Girona, la consellera Dolors Bassa –que fa tot just 13 dies va poder sortir de la presó–, s'ha mostrat animada, des de fa pocs dies, per a poder participar en tots els actes que faci falta, per bé que ha advertit que havia de mesurar el que deia, a causa de la situació judicial en què es troba. "Estem defensant la dignitat de tot un poble –ha afirmat– i jo he acceptat encapçalar aquesta llista per defensar els paisatges i la gent de les comarques gironines", que tant va trobar a faltar a la presó. "Se m'acusa de rebel·lió, de sedició i de crear violència; volen que tinguem por al cos i no ho aconsegueixen: el pensament i les idees no es poden empresonar, però si guanyen els del 155 viurem en una presó."

La fins fa dues setmanes consellera de Treball de la Generalitat de Catalunya s'ha referit a a denúncia presentada per la Junta Electoral contra la periodista de Catalunya Ràdio, Mònica Terribas, a la qual li va fer una telefonada per mostrar-li el seu suport. Terribas va agrair-li la trucada i li va dir que l'escoltés aquell matí, en què es va referir al discurs de Miguel de Unamuno, que va dir: "Vencereu perquè teniu prou força bruta. Però no convencereu. Per convèncer cal persuadir. I per persuadir necessitareu una cosa que us falta: raó i dret en la lluita".

Altrament, l'antiga secretària general de la UGT ha trobat lamentable que les forces del 155 afirmin gratuïtament que hagin governat només per a mig país, tot posant-ne exemples, com les noves places de residència per a gent gran o la renda mínima garantida, "perquè aquests mateixos que m'acusen de no dialogant", els del 155, "no han concedit ni una sola nova renda mínima, les últimes són les que jo vaig deixar signades".

Bassa ha estat molt crítica amb el líder del PSC, Miquel Iceta, que ballava i reia i "no sentia el mínim d'empatia" per a la gent que eren a la presó, com ella mateixa: "Em va doldre moltíssim a nivell personal". Enfront aquest autoritarisme "que ens prohibeix fins i tot el color groc" cal confrontar-hi "que som la gent del diàleg i la negociació, de la democràcia i l'educació" i per això "cal restablir l'autogovern i les institucions" amb Esquerra perquè –ha finalitzat–, "com diu el nostre president, Oriol Junqueras, som la llavor de la victòria".
 

Lluís Amat, Toni Castellà i Roger Torrent escolten atentament la cap de llista per Girona, la consellera Dolors Bassa. Foto: Montserrat Escayola.