Primeres passes per a la participació ciutadana a la Vall d'en Bas

Es publiquen les conclusions i propostes de la sessió de treball que va tenir lloc a Can Trona el 23 de novembre

Instantània de la primera sessió sobre participació ciutadana que va tenir lloc a Can Trona.
Instantània de la primera sessió sobre participació ciutadana que va tenir lloc a Can Trona. | @ajuntamentbas.
Redacció
14 de desembre del 2017
Actualitzat a les 10:06h
El passat 23 de novembre –tal com va informar NacióGarrotxa–, després de l’aprovació inicial del Reglament de Participació Ciutadana de la Vall d’en Bas, es va dur a terme a Can Trona una sessió per explicar-lo a la ciutadania i debatre sobre els mecanismes i processos de participació que s’haurien de desenvolupar al municipi.

Conjuntament entre les 16 persones assistents que hi van participar, es van començar a fer propostes sobre com es podria definir el model de polítiques participatives que cal desplegar a la Vall d’en Bas. A continuació podeu trobar l’acta de la sessió amb les conclusions i les propostes en diferents àmbits.
Les persones assistents opinen sobre la participació ciutadana a la Vall i fan propostes de cap a on es pot encaminar aquest dret ciutadà d’excel·lència democràtica.
 
Pel que fa als ÒRGANS FORMALS DE PARTICIPACIÓ, es posa sobre la taula que...
  • Les comissions de treball que tenim a l’Ajuntament (educació, territori, comunicació, gent gran, economia) són molt potents, agafen gairebé tot el ventall de necessitats del municipi i val la pena reforçar-les. S’han de donar a conèixer per engrescar nous membres i convertir-les en referents de la ciutadania.
  • Cal treure tot el potencial possible a les comissions. La de gent gran, per exemple, podria desplegar un projecte que contemplés la figura de l’informador municipal a cada poble. Aquest informador faria d’enllaç entre les demandes de la gent i l’ajuntament, i així el consistori seria sabedor de tot el que passa al municipi.
  • Amb unes comissions fortes, de moment no es veu necessari tenir un Consell de la Vila.
  • Valdria la pena que alguns dels membres de les comissions es trobessin una vegada a l’any per compartir projectes i propostes i passar comptes conjuntament de la feina que es fa.
En relació amb els PROCESSOS PARTICIPATIUS, es proposa que...
  • L’Ajuntament estigui alerta als assumptes col·lectius que afecten la gent, i els gestioni. Per exemple, la tinença responsable de gossos i les femtes a la via pública és un tema d’interès general que preocupa molt. Caldria trobar espais on es poguessin consensuar estratègies d’intervenció d’aquest tema.
  • Qualsevol procés participatiu que lideri l’ajuntament es doni a conèixer àmpliament perquè la ciutadania s’animi a participar.
  • S’iniciï un procés de participació directa amb gent adulta per decidir el destí d’una part dels ingressos del pressupost municipal.
La comunicació amb les ENTITATS es valora de manera que...
  • Com a Ajuntament, cal estar molt en contacte amb les associacions de veïns i copsar l’opinió dels seus membres.
  • Seria necessari tenir un contacte mínim amb totes les entitats i associacions des de l’Ajuntament, perquè se sentin recolzades i acompanyades més enllà de si necessiten o no alguna cosa.
  • Es podria establir una calendarització fixa de contacte amb les entitats.
Per fomentar la PARTICIPACIÓ entre els veïns i veïnes cal...
  • Educar les noves generacions en el seu poder de decisió.
  • Participar és decidir. Per tant, cal encetar processos participatius que reconeguin una capacitat real de decisió.
  • Fomentar projectes que impliquin gent jove, que és el futur, i gent gran, que tenen temps si gaudeixen de bona salut.
  • Coresponsabilitzar-nos tots plegats per no haver-nos de mobilitzar només quan les coses no van bé o quan hi ha problemàtiques d’especial transcendència.