El dramaturg Jordi Casanovas se'n va de la Faber amb una obra sota el braç

La seva residència individual li permet enllestir «Mala broma» i una nova dramatúrgia del «Filoctetes» de Sòfocles

El dramaturg Jordi Casanovas ha aprofitat, i molt, la seva estada a la Faber Residency d'Olot.
El dramaturg Jordi Casanovas ha aprofitat, i molt, la seva estada a la Faber Residency d'Olot. | Faber.
12 de desembre del 2017
Actualitzat a les 16:38h
El dramaturg Jordi Casanovas, que ha fet una residència individual durant la primera setmana de desembre a la Faber Residency, se'n va amb la feina feta i un agraïment que ell mateix a fet explícit al seu compte de Twitter: El dramaturg i director teatral de Vilafranca del Penedès –que ha escrit una trentena de textos teatrals, entre els quals destaquen Port Arthur (2016, Festival Grec), Idiota (Sala Muntaner, 2015), Vilafranca (Teatres amics/Teatre Lliure 2015) o La Revolució (La Villarroel, 2009)–, ha fet estada a l'Hotel Riu Fluvià –seu de la Faber– on ha fet una setmana de treball intens en dues dramatúrgies. D'una banda, ha estat treballant en l'obra Mala broma –de fet, n'ha canviat el títol, ja que quan va arribar a Olot l'anomenava La broma final–, que s'estrenarà el pròxim febrer.

Aquesta nova obra juga amb els límits de l'humor i "el debat que ens proposa als que fem ficció", segons manifesta l'autor. L'autor vol fer-se preguntes sobre els límits de l’humor i la censura, amb una comèdia incòmoda on portar el públic del teatre a situacions aparentment divertides que no haurien de ser-ho. Quan el president Trump va ser escollit, el dramaturg va comprovar que alguns humoristes dels Estats Units i de Catalunya reproduïen els seus acudits racistes i sexistes perquè l’estaven parodiant. Però quan feien això, "de què rèiem nosaltres –es pregunta–: de l’acudit de Trump o de la parodia? Potser aquella parodia era necessària per a nosaltres per gaudir d’uns sentiments i pensaments immorals que igualment tenim".

També, ha pogut acabar una dramatúrgia totalment diferent, una versió del clàssic Filoctetes, de Sòfocles, que ha revisat per a un futur muntatge que s'estrenarà l'estiu vinent: un món feréstec per a un home abandonat. "La reclusió –diu Casanovas– també ha estat bona per imaginar-ho."

Per a l'autor de Vilafranca (Premi Butaca 2015), "l'espai, l'allotjament i l'entorn han estat perfectes. Sens dubte una gran ajuda per poder-se concentrar al màxim en l'escriptura".
 
Arxivat a