Milers de persones visiten la Fira de Sant Nicolau de la Vall d'en Bas

En un sol dia, intens i divers, la fira, originària del segle XIV, va tornar a traslladar tots els assistents al passat remença del Mallol, que es va omplir de festa, productes de la terra, cultura i tradicions

Pep Fargas, del Lluèrnia –sota la mirada atenta de la bruixa Estruga Maigarda–, va ser l'encarregat del pregó d'enguany.
Pep Fargas, del Lluèrnia –sota la mirada atenta de la bruixa Estruga Maigarda–, va ser l'encarregat del pregó d'enguany. | Foto: Xavier Borràs.
Redacció
07 de desembre del 2017
Actualitzat a les 17:54h
Aquest dimecres, 6 de desembre, milers de persones van visitar la Fira de Sant Nicolau de la Vall d’en Bas al Mallol. Aquesta fira, que és originària del segle XIV, va tornar a traslladar tots els assistents al passat remença del municipi.
 

Fins a 41 parades de productes diversos, especialment del territori, es van donar cita a la fira. Foto: Xavier Borràs.


Des de les 10 del matí, que va iniciar-se la fira, fins a les 8 del vespre, que va finalitzar, l’afluència de visitants va ser constant fet que per al batlle de la Vall d’en Bas, Lluís Amat, demostra que el canvi de model iniciat fa 3 anys i l’aposta per celebrar l’esdeveniment durant un sol dia, sempre el 6 de desembre, va ser un encert.

L’activitat estrella d’enguany de la Fira de Sant Nicolau va ser l’"Un dia a pagès". Aquí petits i grans van poder descobrir com era un dia a la Vall, van poder veure i conèixer les eines del camp, els animals i fins i tot treballar la terra. A més, la fira va comptar amb dos moments àlgids: al migdia, el pregó a càrrec Pep Fargas, director gerent del festival Lluèrnia, en reconeixement a la feina feta durant aquests anys i en agraïment al gest de suspendre l’edició de 2017, que va convidar tothom a il·luminar els carrers del poble de El Mallol amb miralls durant el dia i espelmes a la nit; però va ser a les set del vespre quan la plaça Major del Mallol va emmudir per complet amb la projecció d’un mapping a la façana de l’església. En aquesta projecció s'hi van explicar històries i llegendes centrades en la figura de la bruixa Estruga Maigarda i la revolució dels pagesos remences.
 

Les nous empordaneses de Crespià (Pla de l'Estany) tampoc no van faltar en aquesta ocasió. Foto: Xavier Borràs.


Més enllà de les principals novetats, la Fira de Sant Nicolau va bullir d’activitat amb el tradicional Mercat d’Artesania i la Mostra d’oficis antics i de bestiar. Enguany hi havia 41 parades de productes diversos, amb especial protagonisme als del territori, que es trobaven situats al carrer de Dalt del Mallol. Pel que fa als oficis s’hi van poder veure cistellers, carboners, dalladors, ferrers, neulers i elaboradors de cera i licors, entre d'altres.