El PSC gironí presenta la campanya electoral a Olot i aposta per «seny i pacte»

El garrotxí Albert Bramon, introdueix els números 1 i 2 de la llista, Rafael Bruguera i l'exdiputada d'UDC Montserrat Surroca, ara a Units per Avançar

D'esquerra a dreta: Montserrat Surroca, Albert Bramon i Rafael Bruguera durant la presentació de la campanya per al 21D.
D'esquerra a dreta: Montserrat Surroca, Albert Bramon i Rafael Bruguera durant la presentació de la campanya per al 21D. | Foto: Martí Albesa.
04 de desembre del 2017
Actualitzat a les 19:29h
Després del trencament del pacte a l'Ajuntament d'Olot amb el PDECat, que va fer fora els tres regidors del PSC al consistori, la mera presentació de les línies mestres de la campanya electoral dels socialistes a les comarques gironines per als comicis del 21 de desembre, ha comptat aquesta tarda a la capital de la Garrotxa amb dos pesos pesants de la llista electoral, no endebades l'encapçalen: el fins ara diputat al Parlament de Catalunya, Rafael Bruguera (l'Escala, 1956) i l'exdiputada al Congrés espanyol per Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Montserrat Surroca (Caldes de Malavella, 1974), actualment al partit Units per Avançar, nascut el juny de 2017 de les restes de l'extinta UDC que no s'havien integrat al partit Demòcrates de Catalunya, de base independentista.

Totes dues primeres espases han estat presentades pel garrotxí Albert Bramon (Sant Joan les Fonts, 1956), secretari del PSC a la comarca, que també va a la llista de la demarcació de Girona, per bé que, a diferència de les anteriors eleccions autonòmiques, ha retrocedit del número 3 al novè lloc.
 

L'exportaveu d'UDC, Montserrat Surroca, és la número 2 a la llista del PSC gironí. Foto: Martí Albesa.


Mentre Surroca ha defensat l'anomenada "Aliança pel seny i pel catalanisme" –tal com es va batejar en la presentació que en van fer Miquel Iceta i Ramon Espadaler el passat 8 de novembre–, "perquè estem en un moment de blancs o negres i el que volem es trencar-lo amb aquesta candidatura transversal del catalanisme polític, de centre moderat". Segons l'exportaveu d'UDC cal "eliminar el frontisme i arribar acords, per recuperar el seny, la moderació i els pactes que haurem de fer, primer a casa nostra i després a Madrid per a l'encaix de Catalunya amb Espanya". Per això, ha conclòs, "la d'Iceta és la millor opció".

Per la seva banda, Bruguera –que s'ha alegrat de la sortida de la presó d'alguns consellers del Govern, especialment de la qui considera la seva amiga, Dolors Bassa– ha manifestat que si bé en circumstàncies normals el PSC i Units seurien en bancs diversos al Parlament, el moment extraordinari que es viu a Catalunya obliga a acords com els que van fer al seu moment el primer secretari del partit, Miquel Iceta, i el líder d'Units, Ramon Espadaler. També dóna exemple de cap on caldria arribar en aquestes eleccions, és a dir, "trencar aquesta política de blocs: el del nacionalisme espanyol i el de l'independentisme unilateral, que ha pretès un objectiu legítim, però saltant-se totes les normes, petit qui peti".
 

Rafael Bruguera és el cap de llista del PSC a les eleccions del 21 de desembre a la demarcació de Girona. Foto: Martí Albesa.


Per a qui havia estat primer tinent d’alcalde i regidor de Governació a l'ajuntament d'Olot entre 1999 i 2003, "cal pactar, cal reconciliar-nos primer a casa nostra el màxim nombre de forces polítiques possible" i encarar "l'encaix de Catalunya amb Espanya"; per això, quant al programa a les comarques gironines, ha destacat que a la Garrotxa caldrà incidir en tres eixos importants: l'adequació de la llei sobre la formació empresarial –"Olot és pionera" en aquest camp–, l'impuls a la variant d'Olot i el desdoblament de l'autovia en el tram Besalú-Banyoles, ja que, segons la seva opinió, no té cap sentit que el Govern de la Generalitat, com sembla que ha fet, hi renunciï.

Pel que fa a la presó en què queden alguns consellers del Govern (Junqueras, Forn) i els "Jordis" i el president i els altres consellers a l'exili, Bruguera ha assenyalat com a "desmesurades les mesures cautelars preses", tot i que, recordem-ho, el PSOE va donar suport a l'aplicació de l'article 155,per bé que el senador i expresident de la Generalitat, José Montilla, va absentar-se de la cambra a l'hora de la votació.

En tot cas, per a Bruguera "el problema l'endemà de les eleccions l'hem de resoldre entre tots", començant per les "retallades del Govern amb els pressupostos, tapades per la CUP pel tema" independentista.

A l'últim, el candidat garrotxí, Albert Bramon, ha manifestat que intentarien que la campanya del PSC es focalitzés a la comarca, "per mostrar que som capaços d'entendre'ns".