Besalú celebra 25 anys de la Fira de la Ratafia aquest diumenge

Durant tot el cap de setmana del 2 i 3 de desembre s'homenatjarà els licoristes i es faran els tradicionals concursos d'elaboració de ratafia i de dolços casolans

Durant la fira es farà el concurs de la ratafia de 2017.
Durant la fira es farà el concurs de la ratafia de 2017. | Vadó Buch (Foto Espai Besalú).
Redacció
29 de novembre del 2017
Actualitzat a les 9:55h
La Fira de la Ratafia de Besalú celebrarà aquest pròxim diumenge 3 de desembre el 25è aniversari amb un homenatge als qui fan aquest preuat licor. La cita garrotxina, una de les més consolidades del calendari firal, arriba en pocs dies al quart de segle i ho farà amb un tribut als licoristes professionals que fan possible la fira des dels seus inicis. En total, són més d'una desena de professionals del licor d'herbes que rebran, en aquest homenatge públic, una medalla commemorativa feta de bronze per agrair-los la tasca realitzada al llarg de tots aquests anys.

Les primeres activitats seran el cap de setmana del 2 i 3 de desembre. El 2 al vespre hi ha prevista una xerrada sobre les noces de plata de la fira que anirà a càrrec de Xavier Codina, de Ratafia Russet, i es presentaran productes artesanals de Besalú que tenen entre els seus ingredients aquest digestiu. Carnissers, flequers i altres artesans locals mostraran els seus productes i se'n farà una degustació.

Diumenge 3 també es presentarà un calendari de l'any2018 dedicat a la ratafia, en què es podran trobar algunes de les dites relacionades amb el licor, les dates més importants de la commemoració dels 25 anys i, també, informació clau per fer aquest licor, com el temps que cal collir les herbes o els passos per a la seva elaboració.

Concurs de ratafia casolana

Com cada any, un dels productes estrella de la fira serà la ratafia de Besalú, el licor que l'any passat va guanyar el concurs de ratafies casolanes i que era obra de Carme Gelis. Com estipula el concurs, el digestiu de Gelis, que es va alçar vencedor d'entre els 19 que es van presentar al certamen, es va elaborar i envasar als voltants de sant Joan tot coincidint amb la fira Herbesalú i es tastarà el mateix dia 3 per vendre'l fins a exhaurir-ne les existències.

A més del tradicional concurs, també hi haurà mercat de ratafia i productes d'artesania i música, tant diumenge al matí com a la tarda, així com un concurs de dolços casolans.