Xavier Pallàs presentarà el treball de recerca «Les campanes de la Garrotxa»

Aquest divendres, 1 de desembre, a les 7 de la tarda, a la Sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa

Pallàs, a la foto,  va iniciar l'any 2009 l’inventari de totes les campanes existents a la comarca.
Pallàs, a la foto, va iniciar l'any 2009 l’inventari de totes les campanes existents a la comarca. | @acgarrotxa.
Redacció
28 de novembre del 2017
Actualitzat el 30 de novembre a les 12:11h
Aquest divendres, 1 de desembre, a les 7 de la tarda, a la Sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, el musicòleg Xavier Pallàs Mariani (Olot, 1980) presentarà els resultats del treball de recerca Les campanes de la Garrotxa. El treball és el resultat de la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials i Humanes que l’autor va obtenir ex aequo l’any 2015. Recordem que aquest acte, que havia de tenir el lloc el dia 3 de novembre, va ser ajornat per la vaga general que va tenir lloc a tot Catalunya després de la repressió exercida per l'Estat espanyol durant la celebració del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre.

L’any 2009, Pallàs va iniciar l’inventari de totes les campanes existents a la comarca, en el marc d’un projecte de reivindicació d’aquests elements com a patrimoni cultural. Ara, gràcies a la Beca Ernest Lluch, ha pogut elaborar un exhaustiu catàleg dels campanars i les campanes de la Garrotxa que inclou un fons documental sonor i gràfic de totes les peces. L’estudi ha pres com a base el mètode de recollida de dades proposat per l’associació Campaners de la Catedral de València, que aplega tota la informació gràfica, epigràfica, simbòlica, sonora i organològica possible.

La recerca també ha permès al musicòleg oferir una anàlisi ben documentada de l’evolució de la campana i els seus usos a la Garrotxa, des del segle XIV fins a l’actualitat, elaborada a partir d'una intensa consulta arxivística i bibliogràfica i d’entrevistes amb campaners i eclesiàstics.

Format a la Universitat de Girona i a l’Escola Superior de Música de Catalunya, Xavier Pallàs és director de l’Escola Municipal de Música d’Olot, on imparteix classes de violí i instruments tradicionals. Ha treballat en la recuperació de la música i els intruments tradicionals catalans i en la divulgació del patrimoni musical conservat a l’arxiu parroquial de Sant Esteve d’Olot. És autor dels llibres Contradanses olotines i altres balls de l’Arxiu de Sant Esteve (2008), amb Josep Pujol i Carme Monells; Contradanses, minuets i passapiés per a orquestra, de Carles Baguer (2014), amb Carme Monells, i Escola de Ministrers (2016).