La Fira Orígens 2017 tanca amb un nou èxit de públic i de venda de tiquets

A manca del recompte final, es compten ja més de 8.000 visitants i 48.000 tiquets venuts | Alguns dels 90 productors presents han acabat el seu producte abans de tancar la fira

Més de 8.000 persones hauran passat per la sisena edició de la Fira Orígens a Olot.
Més de 8.000 persones hauran passat per la sisena edició de la Fira Orígens a Olot. | Martí Albesa.
Redacció
26 de novembre del 2017
Actualitzat el 27 de novembre a les 11:52h

Carme Ruscalleda, amb 7 estrelles Michelin als restaurants que gestiona, ha estat una de les estrelles de la fira aquest diumenge. Foto: Martí Albesa.


Aquest diumenge la fira tanca les portes de la sisena edició de la fira amb una excel·lent valoració per part de l’organització i dels promotors, ja que, un cop més, la fira s’han omplert de visitants, igualant xifres de passades edicions, amb un total de 8.000 –dades a les 19h, a falta del recompte definitiu-. Pel que fa als tiquets de tast, la xifra ha estat superior a l’edició del 2016– una hora abans de tancar portes se n’han venut un total de 48.000-. Les xifres mostren un any més la consolidació d’aquest esdeveniment que s’ha convertit indubtablement en un referent. Com a dada remarcable, la primera edició de 2012 es van vendre 20.000 tiquets de tast.
 
Orígens ha comptat amb 90 productors d’arreu del territori català però també amb presència de les illes i d’Idiazabal coma territori convidat, que ha aportat cinc petits productors del municipi, tres de formatge, un de txacolí ecològic i un de sidra ecològica.
   
Entre les novetats d’enguany també cal destacar l’aposta pel producte ecològic que ha representat un 33% del total i que ha tingut una gran acollida entre el públic de la fira. A més de l’ Espai vi i del 1r Concurs de Coques de Forner de Catalunya.
 
En general, els productors presents a la fira han mostrat una gran satisfacció tant pel volum de visitants com pels contactes comercials que han establert durant tot el cap de setmana. Alguna d’ells han exhaurit el producte abans de finalitzar la fira.
 
Pel que fa l’espai firal, cal accentuar que, amb la voluntat d’innovació i descoberta constant de nous productes que persegueix Orígens, enguany, un 33% dels productors presents han participat per primer cop a la fira. La despesa mitjana per persona ha superat els 35 euros.
 
La ciutat d’Olot també ha viscut intensament Fira Orígens i és que aquest cap de setmana els restaurants i els hotels han registrat als índex d’ocupació, en el cas dels hotels, d’un 90%.
 
Entre dissabte i diumenge s’han fet un total de 10 sessions de cuina, 9 degustacions guiades a l’Aula de Tast i 8 tallers per als més petits.
 
En referència a la procedència dels visitants, cal destacar, a banda dels garrotxins, que un al percentatge procedeixen de comarques properes com Osona i també de l’àrea metropolitana de Barcelona com el Vallès Oriental i Occidental o el Maresme.
 

Les sessions dels cuiners convidats han estat molt seguides pel públic present a la fira. Foto: Martí Albesa.

 
El programa d’activitats d’aquest diumenge ha comptat amb les sessions de Vicenç Fajardo (La Plaça, Madremanya), Quim Casellas (Casamar, Llafranc) Joan Massegur (Hostal dels Ossos, Associació d’Hostalatge de la Garrotxa), Salvador Brugués (Girona), Fina Puigdevall (Les Cols, Olot) i Carme Ruscalleda (Sant Pau).

Carme Ruscalleda, amb 3 estrelles Michelin al restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar (Maresme), 2 estrelles a Tòquio (Japó) 2 més al Moments de l'Hotel Mandarin de Barcelona serà una de les grans protagonistes de l'edició Orígens d'enguany, on ha ofert una ponència magistral aquest i hi ha cuinat en directe per a tots els assistents, tot desvetllant alguns dels secrets de la nova temporada als seus restaurants.
 
A l’Aula de Tast els protagonistes han estat els pans ecològics, pizzes i coques de recapte (L’Espurna, La Fogaina i Artipà); les cerveses artesanes de nova tendència (Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural); els torrons ecològics (Massaxuxes) i els formatges artesans i vins de varietats autòctones (La Xiquella i Parató).
 

a més de Ruscalleda, altres cuiners com Quim Casellas, Joan Massegur, Salvador Brugués i Fina Puigdevall han participat a les sessions d'aquest diumenge. Foto: Martí Albesa.

 
Els més petits han participat als tallers de l’Aula dels Nens dedicats als embotits, els coques, els pastissos o la xocolata.

El Forn Cal Pujals de Sant Boi de Lluçanès es va endur el primer premi del 1r Concurs de Coques de Forner de Catalunya

A les 10 del matí de dissabte va obrir portes la 6a edició d’Orígens, mentre que la inauguració oficial es va fer a les 11 del matí i va comptar amb la presència del batlle d’Olot, Josep Maria Corominas; Estanis Vayreda, regidor de Promoció de la Ciutat, Comerç i Turisme de l'Ajuntament d'Olot; Elisenda Guillaumes, directora territorial d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Eduard Llorà, president de Turisme de Garrotxa; Domènec Espadalé, president de la Cambra de Comerç de Girona, batlles de la comarca i regidors, entre d’altres autoritats.
 
Al llarg d’aquest dissabte, una gran afluència de públic s’ha acostat fins al Recinte Firal d’Olot on s’han pogut veure demostracions de cuina en directe amb Ada Parellada (Semproniana, Barcelona), Ivan Surinder (Tandoor, Barcelona), Ariadna Julian (Monvínic, Barcelona), Sergi Roca (Equilibri, Navata) i Jordi Juncà (Ca l’Enric, Bianya).
 
Avui també s’han entregat els premis al Millor Estand i Millor Producte Orígens 2017. El premi a Millor Estand ha estat per al Forn La Fogaina i el de Millor Producte per a l’Oli Mare del Molí d’Oli Mas Montseny. També s’ha lliurat un accèssit al gelat de formatge cofat d’ovella de La Xiquella, de La Vall d’en Bas.
 
Així mateix, s’ha celebrat el 1r Concurs de Coques de Forner de Catalunyaque comptat amb prop de 40 participants. Forners d’arreu han presentat les seves coques a concurs i un jurat format per representants dels sectors del pa, la pastisseria, la formació, el periodisme gastronòmic, gurmets i bocafins ha estat l’encarregat de decidir els premis.
 
El primer premi ha estat per al Forn Cal Pujals de Sant Boi de Lluçanès; el segon per a La Fogaina de Les Preses i el tercer per al Forn La Torna de Tortellà. Igualment s’ha lliurat un accèssit al Forn Carme 13 d’Olot. Tots ells s’han endut també un lot de productes de Girona Excel·lent.
 
L’Aula de Tast ha acollit maridatges i degustacions de diversos productes com un tast de mar i muntanya (Girona Excel·lent); productes d’Idiazabal (Ajuntament d’Idiazabal); xocolates de garrofa i cacau amb ratafia (Garrofina i Russet); diverses propostes de la Vall de Bianya (De Bianya); i vins ecològics de petits cellers (Celler d’Adons, Mas Vida i Suriol).
 
L’Aula dels nens s’ha omplert amb tallers de La Fageda, Olor de Canyella i Cuina Volcànica.
 
Un any més repeteix l’Espai Cervesa que aglutina productors catalans de cervesa artesana del Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural.

 
Arxivat a