El BOE converteix la Garrotxa i la bateja de nou com «Breña»

Nova conseqüència de l'aplicació de l'article 155, en què també el Maresme esdevé Marisma i la Noguera, Nogal | També canvien l'Aran i la Ribera d'Ebre

Redacció
23 de novembre del 2017
Actualitzat a les 16:38h
La Garrotxa ha esdevingut «Breña» per art lingüística del BOE i del 155.
La Garrotxa ha esdevingut «Breña» per art lingüística del BOE i del 155. | BOE.
No, no és cap facècia ni un més dels rumors que corren per les xarxes. És oficial, tal com ha avançat aquest migdia el canal 324: el BOE (Boletín Oficial del Estado), que ara també fa –via l'aplicació de l'article 155–, les funcions que tenia atribuïdes el DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya) ha rebatejat les comarques de la Garrotxa, del Maresme i de la Noguera, amb els noms, respectivament, de Breña, Marisma i Nogal.

El control de l'administració catalana per part de l'espanyola en aplicació de l'article 155 de la Constitució ha arribat a aquesta situació inaudita: en unes quantes taules sobre dades de comarques catalanes, el BOE, ha castellanitzat els noms d'algunes. En concret, el Maresme s'ha convertit en Marisma, la Noguera en Nogal, i la Garrotxa en Breña, per bé que, curiosament, es mantenen en l'ordre alfabètic que el pertocaria si estiguessin ben escrites.

La resta de comarques consten amb els seus noms correctes, tret de la Vall d'Aran, que han anomenat "Arán", tot seguint les normes d'accentuació en castellà –ni pensar-hi a respectar la llengua pròpia de l'Aran. També la Ribera d'Ebre s'ha convertit en "Ribera de Ebro".

En els casos més cridaners el nom és, més o menys, la traducció al castellà del significat de la paraula catalana. També en el cas de "Breña", que significa el mateix que Garrotxa: terra aspra, trencada, de mala petja.

La intervenció per la força de l'autonomia de Catalunya amb l'article 155 està tenint conseqüències a l'administració. Des de l'aplicació de la mesura des de Madrid, totes les ordres dels departaments de la Generalitat s'han de publicar en castellà al Butlletí Oficial de l'Estat.

L'ordre del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social del 20 de novembre sobre subvencions per a la inserció de persones amb discapacitat i trastorns mentals a què fa referència aquest BOE, en deroga una d'equivalent de la Generalitat. Aquest és part del llistat de comarques que consta a la pàgina 50 d'aquesta ordre ministerial, publicada al BOE aquest dijous:
 

L'ordre, signada per la ministra de Treball, Fátima Báñez, apareix al BOE com a conseqüència de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, així com totes les altres que fins ara publicava el DOGC.