Olot preveu per a 2018 100.000 euros perquè els ciutadans decideixin

Al ple d’aquest dijous s'escollirà el primer sector de la ciutat on començarà el projecte per saber quines actuacions de millora es vol impulsar

El regidor de Participació, Josep M. Coma va presentar els pressupostos participatius amb Òscar Gussinyé de Resilence Earth, Iolanda Fresnillo d’Ekona i Albert Serra d’Arriant.
El regidor de Participació, Josep M. Coma va presentar els pressupostos participatius amb Òscar Gussinyé de Resilence Earth, Iolanda Fresnillo d’Ekona i Albert Serra d’Arriant. | @olotuit.
Redacció
21 de novembre del 2017
Actualitzat a les 17:27h
Situar la participació ciutadana com a element clau en la política municipal és un dels objectius del Pla de Govern 2015-2019 de l’Ajuntament d’Olot. Ha respost a aquesta voluntat la consulta popular sobre el correbou i la variant d’Olot i el procés participatiu que ara fa exactament un any va permetre els ciutadans olotins escollir el projecte guanyador del passeig d’en Blay. El Pla Integral d’Accions de Millora de Sant Miquel i del Nucli Antic també afavoreixen establir nous canals de relació entre la ciutadania i l’Ajuntament als quals ara s’afegeix els pressupostos participatius.

Amb la presentació feta aquest dilluns 20 de novembre, s’inicia el procés de pressupostos participatius d’Olot. El comptes municipals de 2018 reserven una partida de 100.000 euros perquè  els veïns i veïnes d’Olot puguin debatre i decidir quines milloren s’han de fer. Aquest dijous s’escollirà la zona de la ciutat on es començarà a treballar. Donat que a Sant Miquel i al Nucli Antic, ja hi ha en marxa plans integrals d’accions de millora s’ha optat perquè aquesta barris d’Olot quedin exclosos del projecte i dividir la  resta de la ciutat en tres grans àrees (amb una quantitat de població semblant):  

1. Zona nord (Montsacopa): formada pels barris de La Canya, Les Mates, Pla de Baix, Morrot, Sant Joan, Estires-Sant Francesc, Eixample Balmes, Olot – Centre, Sant Cristòfol – Mas Bernat i Benavent.
2. Zona oest (Montolivet): formada pels barris Sant Andreu, La Creu, Mas Baix, Pla de Dalt – El Cassés, El Xiprer, Les Planotes, Montolivet, Desamparats i Eixample Malagrida.
3. Zona sud (Batet): formada pels barris de Sant Roc, Pequín, Bonavista, Les Fonts i Batet.
En el ple d’aquest dijous es farà el sorteig de la zona on es desenvoluparan els pressupostos participatius d’Olot al 2018. També s’escollirà l’any en què es treballarà a la resta de zones (per a l’exercici 2019 i 2020). A la sessió d’aquest dijous també es portarà a aprovació el reglament de Pressupostos Participatius de la Ciutat d’Olot que estarà en informació pública els primers mesos de 2018 perquè tothom qui vulgui pugui fer-hi aportacions.

Tots els veïns i veïnes de la zona on es desenvolupi aquesta primera edició dels Pressupostos Participatius estan convidats a participar-hi, així com els de la resta de la ciutat (encara que no podran votar les propostes finalistes). Durant el procés s'organitzaran diversos espais de trobada i debat (s’anunciaran una vegada escollida la zona) per parlar i consensuar les propostes de millora. Per a les persones que no hi puguin assistir també se’ls oferirà la possibilitat de fer arribar accions de millora a través d’internet.

Les accions proposades han de ser de competència municipal, s’han de poder realitzar en un període màxim de sis mesos (dins l’any 2018) i han de tenir un cost mínim de 5.000 euros i no superar els 40.000. Una vegada escollides les accions es validaran tècnicament, se’ls assignarà un pressupost i es posaran a votació. Podran votar els veïns i veïnes de la zona de més de 16 anys. Les votacions seran al mes de maig, es faran online, tot i que s’organitzaran activitats presencials per ajudar a votar les persones que tinguin dificultats per fer-ho.  Les iniciatives més votades fins a esgotar els 100.000 euros de pressupost seran les que finalment executaran.

L’Ajuntament d’Olot ha encarregat els pressupostos participatius a l’equip de professionals format per les cooperatives Resilience Earth i Ekona:

Resilience Earth SCCL: aporta una llarga experiència en processos participatius i facilitació de grups tant a la Garrotxa com a nivell internacional, a més de formar part de grups de recerca en participació i resiliència comunitària.
Ekona SCCL: reuneix professionals amb un llarg recorregut en desenvolupar propostes per a una nova economia i aporta experiència i coneixement en pressupostos participatius. L’any passat varen dissenyar, acompanyar i avaluar la implementació de la prova pilot dels pressupostos participatius de l’Ajuntament de Barcelona.

 
Arxivat a