Iceta reivindica Ernest Lluch per a defensar «una Espanya reconciliada»

La filla del dirigent socialista, mort en un atemptat d'ETA fa disset anys, demana als polítics «ser capaços d'arribar a acords» en l'homenatge anual fet ahir a Maià de Montcal

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest diumenge a Maià de Montcal amb la filla gran d'Ernest Lluch, Eulàlia Lluch.
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest diumenge a Maià de Montcal amb la filla gran d'Ernest Lluch, Eulàlia Lluch. | ACN.
Redacció
20 de novembre del 2017
Actualitzat a les 17:37h
El primer secretari del PSC i candidat a la presidència de la Generalitat pel PSC, Miquel Iceta, ha reivindicat aquest diumenge –durant l'homenatge anual a la figura del dirigent socialista Ernest Lluch, assassinat per ETA– al cementiri de Maià de Montcal (Garrotxa), l'esperit de diàleg d'Ernest Lluch, tot recordant que allò que el va fer gran com a polític és "transcendir arrengleraments partidistes i ideològics".

En referència al moment actual que viu Catalunya, Iceta ha reclamat que aquest diàleg s'ha de produir sens dubte entre els qui pensen diferent i per a permetre modificar, ni que sigui lleument, les posicions de partida d'uns i altres. Durant l'homenatge anual a la figura del dirigent socialista assassinat per ETA el 21 de novembre de 2000 –demà farà disset anys–, Iceta també ha posat de relleu que Lluch va ser defensor d'una Espanya moderna, democràtica i reconciliada. El primer secretari del PSC, traslladant aquesta màxima al moment actual, ha recordat també que qui vol dialogar de veritat sap que primer ho ha de fer contra si mateix, contra els seus dogmes i veritats apreses.

Instantània de l'ofrena floral que el PSC va fer diumenge a la tomba d'Ernest Lluch al cementiri de Maià de Montcal. Foto: ACN.


Per la seva banda, la filla gran del polític desaparegut, Eulàlia Lluch, ha demanat als polítics ser capaços d'arribar a acords com va intentar el seu pare amb el País Basc. "D'ell, agafeu-ne aquesta part", ha dit.

L'acte anual d'homenatge a Ernest Lluch s'ha traduït en una apel·lació constant dels valors i principis del polític desaparegut per aconseguir superar el conflicte entre Catalunya i Espanya.

"La memòria de l'Ernest és incòmoda –ha afirmat Iceta–, perquè ens fa petits; quan un mira què va significar i aportar, s'adona fins a quin punt les petites querelles partidistes no tenen senti".

Per això, i tornant a l'escenari actual, Iceta ha demanat que la defensa del diàleg, del respecte i de la tolerància que propugnava Ernest Lluch es tradueixi en un senyal lluminós per a tota la societat catalana i espanyola.

Capaços d'arribar a acords

A l'acte d'homenatge a Ernest Lluch hi han pres part dos dels seus fills, l'Enric i l'Eulàlia. El primer, que ha parlat en representació de la fundació que porta el nom del seu pare, ha recordat que el diàleg que propugnava ha caigut en desús de manera preocupant i ha afegit que, en el conflicte polític entre l'Estat i Catalunya, "s'ha trobat a faltar la voluntat real de saber escoltar els altres".

Per la seva banda, la filla gran del polític socialista ha insistit en la necessitat que els polítics arribin a acords per superar l'atzucac que viu Catalunya. "El meu pare era un home de pau i va ser assassinat per ETA per defensar el diàleg; no som capaços d'arribar a acords avui, que no hi ha morts, ni vull que n'hi hagi?", s'ha preguntat.

L'acte d'homenatge s'ha tancat amb l'ofrena floral a la tomba del polític desaparegut. Hi han pres part nombrosos polítics socialistes gironins i també el número 3 de la llista per Barcelona, Ramon Espadaler (Units per Avançar) o la 2 per Girona, Montse Surroca.