«Les últimes invasions, són un perill per a la biodiversitat?», nova tertúlia naturalística

Des de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN conviden tothom a la 50a Tertúlia Naturalística aquest dijous dia 16 de novembre als Catòlics d'Olot a les 21:00 h

Cydalima perspectalis és un lepidòpter (papallona) de la família Crambidae, defoliador associat al gènere Buxus Linnaeus (boix).
Cydalima perspectalis és un lepidòpter (papallona) de la família Crambidae, defoliador associat al gènere Buxus Linnaeus (boix). | Arxiu.
Redacció
15 de novembre del 2017
Actualitzat a les 10:29h
Des de la Delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN), conviden tothom a la 50a Tertúlia Naturalística que es durà a terme aquest pròxim dijous dia 16 de novembre de 2017 al restaurant Catòlics d'Olot (Clivillers, 7) a partir de les 21:00 h. El títol d'aquesta tertúlia serà "Les últimes invasions. Són un perill per a la biodiversitat?".

Cada any, a Catalunya en general –i a la Garrotxa en particular–, es localitzen noves espècies, tant de flora com de fauna, i algunes d'elles són espècies al·lògenes que per diferents raons i diverses vies són introduïdes en els nostres ecosistemes naturals propers. Algunes d'elles no prosperen i acaben per desaparèixer, d'altres es van establint sense que ens n'adonem i també n'hi ha que no només es queden a viure a la zona, sinó que a causa del seu caràcter invasor, colonitzen els ambients naturals, entren en competència i desplacen les espècies pròpies del territori.

Unes poques espècies d'aquestes ens afecten a nosaltres, els humans, ja sigui per qüestions de salut, ja sigui per raons econòmiques. En els darrers anys, l'exemple d'alarma social que va generar la vespa asiàtica o, enguany, "l'aparició sobtada" de la papallona del boix, són casos de debat.

Sabem quantes espècies al·lògenes hi ha a la comarca? Quines són realment invasores? Cal eradicar totes les espècies de fora? A qualsevol preu? Quins programes de seguiment, control i eradicació hi ha actualment a la Garrotxa? Quins èxits i/o fracassos hi ha hagut en el control d'aquestes espècies? Qui té la responsabilitat d'aquestes actuacions de seguiment i control?

Des del punt de vista ecològic, sabem quin és el balanç de les últimes dècades d'invasions ecològiques? Si augmenta el nombre d'espècies, augmenta la biodiversitat, no? Aquestes i altres preguntes serviran per introduir-nos en un debat apassionant.

Cartell de la 50a Tertúlia Naturalística que tindrà lloc aquest dijous als Catòlics d'Olot. Foto: @ICHN_Garrotxa


Les Tertúlies naturalístiques de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN tenen com a objectiu principal ser un punt de trobada de persones interessades en el patrimoni natural de la Garrotxa i estan obertes a tothom.
 
La idea és trobar-se per sopar o menjar alguna cosa i aprofitar per parlar de diversos temes: aspectes concrets de fauna, flora o geologia, temes transversals referents a la Garrotxa, projectes previstos o que estan en marxa...

Podeu consultar qualsevol altra informació de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN a la plana web: http://ichngarrotxa.iec.cat o a www.facebook.com/ichngarrotxa
Arxivat a