Pediatria

Es presenta la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa

És la primera d’aquestes característiques a Catalunya i incorpora iniciatives com la creació d’una consulta de deshabituació tabàquica per a parelles embarassades

per Redacció, Olot | 14 de novembre de 2017 a les 11:40 |
Aquest matí s'ha presentat a l'Hospital d'Olot la nova Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa. | @hospiolot
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest matí s'ha presentat a l'Hospital d'Olot la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa, una unitat clínica de l’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa (EPTG), en què s’aborda la detecció, l’avaluació i el maneig de malalties i riscos mediambientals relacionats amb la salut dels infants, a més de proporcionar educació, formació i recerca en aquesta àrea del coneixement. La presentació ha anat a càrrec del doctor Eduardo Sacristán, pediatre de la Unitat, el doctor Anton Foguet, director assistencial de l’EPTG, el doctor Josep Maria Padrosa, gerent de la Fundació, i el doctor Ferran Campillo, pediatre mediambiental

Aquestes unitats o PEHSU (per les seves sigles en anglès, Pediatric Environmental Health Specialty Unit) van començar a crear-se a la dècada dels noranta del segle passat a l’Amèrica del Nord i s’han instaurat a diversos països. La PEHSU Garrotxa es tracta de la primera unitat d’aquestes característiques a tot Catalunya i la segona en funcionament a tot l’Estat, on trobem també la PEHSU Múrcia.


La inauguració de la unitat coincideix amb el primer aniversari de la instauració del programa de cribratge ambiental de l’embaràs, l’anomenat “Full Verd”, en la Consulta de Pediatria Ambiental a l’Hospital d'Olot. En aquesta visita totes les parelles embarassades de la comarca són avaluades per detectar riscos ambientals per a l’embaràs com per exemple les radiacions ionitzants (radiografies, escàners, gammagrafies), fàrmacs o productes amb capacitat per generar malformacions o toxicitat, exposicions ocupacionals (ús a la feina de substàncies perilloses per al fetus), el consum de tabac, alcohol o altres drogues, o l’exposició a pesticides, entre d’altres. Durant aquest darrer any, més de 200 parelles embarassades garrotxines han passat ja per la consulta de Pediatria Ambiental.
 

Una parella passa el programa de cribratge ambiental de l’embaràs, l’anomenat «Full Verd». Foto: @hospiolot


La PEHSU Garrotxa incorpora noves iniciatives, com la creació d’una consulta de deshabituació tabàquica per a parelles embarassades. Aquesta és un servei per a totes aquelles embarassades, o les seves parelles, que fumen i tenen desig de deixar de fumar però que necessiten un acompanyament durant el procés de cessació. La consulta s’estructura al voltant d’una visita individual amb possibilitat de seguiment telefònic, a més d’una teràpia grupal organitzada en diferents sessions en què s’aborden diferents aspectes de manera conjunta en grups reduïts. Durant l’embaràs i després del part les parelles estan habituades a participar en grups (pre-part, post-part, alletament, activitats esportives per a embarassades, etc.). S’afavoreix la interacció entre persones que comparteixen un mateix problema de salut i es crea un entorn de seguretat en què el seus participants poden comentar els seus progressos i les seves inquietuds i per tant, sol ser ben acceptada pels pacients.
 
També aglutina activitats que ja s’estaven portant a terme amb anterioritat, com l’esmentat “Full Verd”, així com la Consulta de Mediació i Consum, una consulta especialitzada d’acollida d’adolescents i preadolescents amb problemes relacionats amb el consum de drogues i altres problemàtiques com una mala comunicació pares-fills, ruptura familiar, problemàtica escolar o relacions conflictives.

 

 

Participació