Procés català

El PSC d'Olot acusa el batlle de «faltar a la seva paraula» amb el trencament

El portaveu de la formació, Josep Guix, assegura que estan en "desacord" amb la decisió –que atribueixen a pressions externes–, però afirma que treballaran des de l'oposició a favor de la ciutat

per Redacció, Olot, 12 de novembre de 2017 a les 10:23 |
Els regidors del PSC a Olot durant la roda de premsa per valorar el trencament del pacte amb el PDeCAT. D'esquerra a dreta, Mercè Traveria, Jaume Mir, Josep Guix i el secretari del PSC a la Garrotxa, Albert Bramon. | ACN.
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El PSC d'Olot assegura que el PDeCAT ha trencat el pacte de govern per "pressions externes" i acusa el batlle, Josep Maria Corominas, de "faltar a la seva paraula", segons van anunciar en una roda de premsa celebrada aquest divendres al local de l'Agrupació dels Socialistes d'Olot.

El portaveu dels socialistes a la ciutat, Josep Guix, afirma que estan "totalment en desacord" amb la decisió però assegura que, a partir d'ara, treballaran des de l'oposició pel bé la ciutat. Guix també ha defensat la posició del seu partit a nivell local i ha dit que continuaran sota les seves sigles. El socialista, a més, ha remarcat que l'acord (rubricat amb CiU l'any 2015) establia que els temes que afectessin Olot es posarien per davant de "les ideologies de cada partit" i que, en temes de política general, es donaria llibertat de vot. Malgrat això, ha recordat que en les darreres setmanes han condemnat la "violència", els empresonaments i també el "més profund desacord amb l'aplicació del 155". I que tot plegat ho han fet per convicció (i no per mantenir l'acord) perquè "som partidaris del diàleg i la mediació".


Corominas va anunciar aquest dijous el trencament al·legant que fa temps que se senten "molt incòmodes" per la situació política i que la "complicitat" del PSOE i el PSC al 155 va fer decantar la balança. La decisió posava punt a final a dos anys d'un mandat compartit entre PDeCAT (amb vuit regidors), Demòcrates (amb un regidor) i el PSC (tres regidors).

L'acord es va rubricar, segons ha recordat Guix, després d'un intent fallit per fer una aliança "de progrés" amb les esquerres (entre ERC, Olot en Comú i la CUP). El portaveu dels socialistes a la ciutat ha recordat que, un cop tancada aquesta porta i amb nou dels 21 regidors del consistori, CiU va demanar "per activa i per passiva" que entressin a formar govern amb ells. La decisió es va ratificar en assemblea i es va formalitzar.

El pacte havia de respectar, segons ha remarcat Guix, que en temes que afectessin Olot es prioritzaria la ciutat a les ideologies de cada partit. En canvi, es donava llibertat de vot en aquells aspectes relacionats amb la política general. I fins ara, diu el PSC, el funcionament ha estat bo i en totes les valoracions "sempre s'ha parlat d'un pacte amb salut de ferro". De fet, el regidor Jaume Mir (que fins ara assumia l'àrea d'Educació) ha explicat que fa dues setmanes la seva àrea va assumir noves competències. Una decisió que considera una mostra més de la vigència i la solidesa de l'acord.

Guix ha recordat que si s'haguessin tingut en compte el temes de ciutat no s'hauria trencat l'acord. A més, ha recordat que en les últimes setmanes el PSC ha condemnat la violència policial, els empresonaments dels líders d'Òmnium i l'ANC i han mostrat el seu "més profund desacord a l'aplicació de l'article 155". I que tot plegat ho han fet per conviccions i no intentant mantenir l'acord. En aquest sentit, ha admès que el batlle va deixar entreveure dubtes fa uns dies en una reunió. Guix diu que Corominas va admetre "pressions" tant de partits com ERC i la CUP (ara a l'oposició) com de part de la militància. "Em consta que a ell personalment li sap greu i crec que s'havia d'haver mantingut al marge, perquè en política sempre hi ha pressions, però ell va fer un pacte amb mi", ha insistit el portaveu socialista.


"Falta de respecte" al partit

Amb tot, ha assegurat que continuaran treballant pel bé d'Olot i que, a partir d'ara, ho faran des de l'oposició. També ha defensat la tasca del PSC a la ciutat i ha afirmat que fer-los fora del govern és una "falta de respecte" a la trajectòria del partit. Guix ha assegurat que els regidors acabaran el mandat sota les mateixes sigles i ha garantit que hi haurà llista del PSC per a les properes municipals, tot i que no ha volgut avançar si serà ell qui l'encapçali.

Un govern en minoria, pendent d'acords

Amb la sortida del PSC, l'equip de govern es queda amb els vuit regidors del PDeCAT i un regidor de Demòcrates (Jordi Alcalde). I a l'oposició hi ha els cinc regidors d'ERC, tres de la CUP i un d'OEC, a banda dels tres socialistes. Esquerra ja ha llençat una proposta a Corominas per fer un govern de concentració, on també hi hauria la CUP, però l'alcalde ha dit que, ara per ara, entenen que aquesta fórmula no és "necessària". Malgrat això, ha assegurat que estan oberts a arribar a acords i que confien poder presentar el nou cartipàs al ple previst el pròxim 23 de novembre.

 

Participació