Puigdemont es presenta davant la justícia belga

Al president de la Generalitat l'acompanyen els quatre consellers del Govern que eren amb ell a Brussel.les | El jutge instructor haurà de decidir si els deixa en llibertat sota fiança o no en 24 hores | L'Audiència Nacional va enviar divendres una ordre europea de detenció destinada al president de la Generalitat i els consellers a l'exili .contingutnaciodigital #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 48px; line-height: 50px; }

Redacció
05 de novembre del 2017
Actualitzat a les 15:11h
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu a Brussel·les
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu a Brussel·les | NacióDigital
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha presentat aquest diumenge, a les 9.17 hores, a la policia belga, acompanyat dels seus advocats. També ho han fet els consellers que l'acompanyen a Brussel·les, que són Clara Ponsatí -Ensenyament-, Toni Comín -Salut-, Lluís Puig -Cultura- i Meritxell Serret -Agricultura-. Tots cinc tenien una ordre europea de detenció enviada per l'Audiència Nacional espanyola a les autoritats belgues després que dijous no es presentessin davant del tribunal a declarar pels delictes de sedició i rebel·lió que ja han dut mig Govern a dues presons de la comunitat de Madrid.

Puigdemont i els consellers estan en custòdia policial a Brussel·les acompanyats dels seus advocats. Seran interrogats avui per un jutge d'instrucció, no més tard de les 5 de la tarda . El jutge té 24 hores per decidir si els deixa en llibertat amb fiança o no, o sigui, abans de les 9.17h d'aquest dilluns. En determinades situacions es pot arribar a rebutjar l'ordre.

D'aquesta manera, un cop han estat detinguts, poden ja comparèixer davant d'un jutge, ha explicat la Fiscalia, que està en contacte amb els advocats del president i els consellers. "Perquè un jutge sigui mandatat, les persones buscades han de ser privades de llibertat", ha explicat el portaveu de la Fiscalia a Brusel·lès i magistrat Gilles Dejemeppe, que ha dit que fins que no siguin detinguts no es pot iniciar la jurisdicció de la causa i per tant no es pot assignar un jutge.

Un procés que es pot allargar dos mesos

Durant el procediment la persona és privada de llibertat després de rebre l'ordre i ha de comparèixer davant del jutge d'instrucció en 24 hores. Serà aquest jutge el qui decidirà si manté l'individu detingut o no.

Tant l'acusació com la persona interessada poden apel·lar la decisió a la divisió d'acusacions, que té 15 dies més per prendre la decisió. Per tant, una decisió es pren en principi en segona instància en un termini de 30 dies. Tanmateix, encara és possible un recurs de cassació. La decisió final s'ha de prendre en un termini de 60 dies, prorrogat a 90 en circumstàncies excepcionals. Si finalment es decideix executar l'ordre, la persona es lliurarà en principi a les autoritats de l'estat emissor dins dels deu dies següents a la decisió d'execució.

Puigdemont va fer ahir un tuit en què va deixar clar en tot moment que col·laboraria amb la justícia belga.