festival del foc i de la llum

Se suspèn el Lluèrnia 2017 «perquè els carrers han d’acollir i transmetre el crit de llibertat»

Els organitzadors consideren prioritari que els ciutadans, a la mateixa hora que s'havia previst encendre els carrers d’Olot, es manifestin a Barcelona | Proposen encendre pacíficament els carrers de la ciutat col·locant espelmes als balcons, finestres i aparadors

per Xavier Borràs, Olot | 4 de novembre de 2017 a les 19:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

«Sota una col», l'Hort de la Llum del Lluèrnia 2016. Foto: Martí Albesa.


Els organitzadors del Lluèrnia 2017, el festival del foc i de la llum, que s'havia de celebrar dissabte dia 11 –i la seva Fumarola els dies previs–, no se celebrarà enguany, tal com han fet públic en el seu web, en què emplacen tothom a la pròxima edició, el dissabte 10 de novembre de 2018, "que ben segur serà el Lluèrnia més lliure, brillant i calorós de la nostra història".


En aquest comunicat consideren que "en aquest moments excepcionals que viu el nostre país, els carrers han d’acollir i transmetre el crit de llibertat, el testimoni de la lluita pacífica i el compromís de molts ciutadans i ciutadanes que, a la mateixa hora que teníem previst encendre els carrers d’Olot, es manifestaran a Barcelona". Entenen, doncs, que molts dels artistes participants, voluntaris, organitzadors, olotins i visitants "optarem per exercir de ciutadans lliures i solidaris i ocuparem els carrers amb la llum i el foc de la nostra dignitat".

Aquesta decisió –"extraordinàriament dolorosa per a tots"– tindrà un contrapunt el pròxim divcendres 10 de novembre (el dia en què s'havia de celebrar el festival), ja que proposen –en senyal de protesta per la repressió que es pateix i per a exigir l’alliberament d’aquells que són  injustament a la presó– "encendre pacíficament els carrers de la ciutat col·locant espelmes als balcons, finestres i aparadors, i especialment en els llocs on pensàvem ubicar les instal·lacions de Lluèrnia 2017".


Per a tothom qui vulgui participar-hi es proposa una trobada a 2/4 de 8 del vespre a la plaça Major d’Olot.

"Molta llum i foc per a tothom!", conclou el comunicat.


El Lluèrnia és un festival de curta durada, però molt intens, que vol ser una festa participativa amb el foc i la llum com a protagonistes, de manera que evoqui l'entorn volcànic de la Garrotxa. Artistes visuals i professionals creatius d’àmbits ben diversos acompanyen els alumnes de les Escoles d’Art de Catalunya i dels instituts i escoles d’Olot i de la Garrotxa que, amb les seves instal·lacions efímeres, redescobreixen els espais quotidians amb una nova mirada.

 

Participació